В ЕС се разбраха за бюджетния пакт
Източник: БГНЕС
4

На срещата на върха в Брюксел бе постигнато съгласие за новия бюджетен пакт. Той определя строг таван за структурния дефицит - 0,5% от номиналния БВП и въвежда международна юридическа отговорност за нарушаване на това изискване.

Новият договор предстои да бъде подписан в началото на март, а за да влезе в сила, е необходимо да бъде ратифициран от 12 страни.

Само две страни отказаха да се присъединят към пакта -

Великобритания, която още през декември бе казала, че няма да го стори, и Чехия, която в последния момент обясни, че не може засега да се ангажира с пакта поради трудности, които могат да възникнат при ратифицирането на документа.

Лидерите на страните от ЕС се съгласиха Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ)

да започне да функционира година по-рано от планираното

и да влезе в сила през юли т.г., предаде ДПА.    ЕСМ, която ще разполага с постоянен фонд от 500 млрд. евро, е предвиден като средство срещу дълговата криза и ще изисква по-строга бюджетна дисциплина от държавите в еврозоната.

До март се очаква активите му да бъдат увеличени до един трилион евро.  

В продължение на една година ЕСМ ще функционира успоредно с Европейския фонд за финансова стабилност, създаден временно през 2010 г. в помощ на Ирландия и Португалия, посочва ДПА. 

В Брюксел бе постигнат и компромис по полското искане за

участие и на страни извън еврозоната в срещите й

Полският премиер Доналд Туск съобщи на пресконференция, че е решено срещите на високо равнище на страните от еврозоната да се провеждат само след срещите на 27-те страни от Общността или на 25-те страни, присъединили се към новия бюджетен пакт.

Темите на срещите и плановете за тях ще се обсъждат предварително с участието на държави, които са извън еврозоната, каза още Туск.

В Брюксел той настояваше в заседанията на еврозоната да участват и страни, които още не влизат в нея, за да не може в пакта да влязат норми, позволяващи само 17-те страни от еврозоната да взимат решения, важни за ЕС.

Полша не е напълно доволна от постигнатия компромис, но главното е, че не бе нарушен принципът за общност и че се запазват постулатите на основните европейски договори, каза Туск.

Според него бюджетният пакт, по който днес бе постигнато съгласие, е могъл да бъде по-амбициозен в частта си за задълженията. Полският премиер посочи, че за много страна ратифицирането на пакта може да се окаже "голям проблем".

Великобритания няма намерение да пречи на страните от еврозоната

да взимат решения за преодоляване на финансовите си проблеми, стига тези решения да не са в разрез с интересите на Великобритания, заяви през журналисти след срещата британският премиер Дейвид Камерън.

Радваме се, че в новия бюджетен пакт се казва, че не бива да се взимат мерки, които биха могли да навредят на общия европейски пазар, подчерта той и припомни, че Лондон още през декември е блокирал приемането на предишно споразумение, което е можело да изложи на риск финансовите институции на Лондонското сити.

Въпреки затягането на финансовата дисциплина, трябва да се извърши рекапитализиране на банките, да се сложи край на "неяснотата около Гърция и нейния дълг", да се направи всичко необходимо, за да се предотврати разпространяване на дълговата криза, заяви Камерън.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от резултатите

на срещата, но защити тезата за необходимостта от контрол върху работата на гръцкото правителство за преодоляване на кризата. Гърция е "особен случай" по редица причини.

Тя не успя за спази договорките за преодоляване на кризата, освен това в случая с Атина става дума и за участие на частни кредитори, за разлика от случаите с Португалия или Ирландия, каза Меркел.

Френският президент Никола Саркози отхвърли предположенията, че поради решението на 25 от 27-те страни от ЕС да приемат пакта за по-строга бюджетна дисциплина възниква

Европа "на различни скорости"

"Седемнайсетте страни от еврозоната ще продължат сами да се справят с проблемите, свързани с тяхната валута, каза Саркози. Това не значи, че има няколко скорости, не значи, че има страни, които ще бъдат оставени настрана.

Това значи, че има различни степени на европейска интеграция... и че всеки има свободата да избира", каза Саркози.

Срещата на високо равнище на Евросъюза стана много важен етап в борбата със сегашната дългова криза, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

"Продължи работата и по укрепване на финансовата стабилност на еврозоната.

Главният момент е одобряването на бюджетния пакт

Към 17-те страни от еврозоната, които пактът непосредствено засяга, се присъединиха още осем държави от ЕС. Ние оценяваме това като несъмнен успех", подчерта Ромпой.

Приканваме министрите на финансите на страните от еврозоната да предприемат необходимите стъпки, така че до края на тази седмица да бъдат отстранени всички пречки пред предоставяне на Гърция на нов спасителен пакет от 130 млрд. евро, каза Ромпой.

За това е необходимо преди всичко да бъде постигнат компромис между гръцкото правителство и частните банки по формулата за опрощаване на част от гръцкия дълг и преструктуриране на останалата.

В борбата с кризата залагаме не на краткосрочни, а на фундаментални мерки, коментира пред журналисти резултатите от срещата председателят на ЕК Жозе Барозу, който призна обаче, че за осъществяването на тези мерки ще е необходимо време.

Извънредната среща на върха на ЕС, на която лидерите на 25 от 27-те страни членки се споразумяха за приемането на нов бюджетен пакт, е основна тема в западния печат.

"Европейските лидери се договориха за нови мерки за бюджетна дисциплина", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".

Не е ясно доколко ефикасен ще е новият пакт на ЕС за овладяването на кризата, пише в. "Вашингтон пост".

Освен това редица европейски официални лица и икономисти поставят под въпрос доколко смислено е било въобще да се сключва това споразумение.

Този пакт според тях е ненужен, защото европейските закони, които безгрижно са били пренебрегвани години наред, вече забраняват прекомерните държавни дефицити и защото трябва да се постави ударението на икономическия растеж, а не на фискалната дисциплина, отбелязва ежедневникът.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страните от Еврогрупата трябва да извършат още реформи, за да се сложи край на дълговата криза, пише в. "Дейли телеграф".

"Не смятам, че този пакт сам по себе си ще реши проблемите на еврозоната. Има фискален проблем, но има и проблем с конкурентоспособността", цитира вестникът изказването на Камерън след срещата на върха в Брюксел.

Страни като Италия и Португалия трябва да реформират трудовия си пазар и да отворят икономиките си, смята британският премиер.

Мнозина икономисти изказват съмнения дали е разумно да се ограничават толкова строго бюджетните дефицити, а дипломати от ЕС заявиха, че фискалният пакт е бил основно политически жест за успокояване на германските избиратели, които се ядосват на многократните финансови спасителни планове за еврозоната, както и за възстановяване на доверието на пазарите, отбелязва вестникът.

"Европа прие нов бюджетен пакт, но остава разделена по въпроса с Гърция", е заглавието на в. "Монд".

Срещата на върха в Брюксел бе помрачена от спор около германско предложение Атина да бъде поставена под строг европейски бюджетен надзор, пише изданието.

Европейските лидери бяха принудени за пореден път да обсъждат положението със затъналата в рецесия Гърция, която повече от всякога е на външни системи за "финансово преливане", отбелязва "Монд".

Берлин разбуни духовете с предложението си Атина да бъде поставена под строг надзор, при който европейски комисар да има право на вето върху бюджетните решения на правителството. Тази идея бе категорично отхвърлена от Франция.

Президентът Никола Саркози заяви, че това "не би било разумно, демократично и ефикасно". За Атина не може и дума да става.

Или напредваме по демократичния път, в който всяка страна отговаря за собствената си политика, или подкопаваме демокрацията в цяла Европа, реагира бившият гръцки премиер Георгиос Папандреу.

Пред това противопоставяне германският канцлер Ангела Меркел се опита да успокои ситуацията, без обаче да се отказва от предложението си.

Въпросът за по-строг надзор на решенията на гръцкото правителство се поставя, защото не всички обещани реформи биват задействани, заяви тя.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 3 минути

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 8 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 41 минути

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 46 минути

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев

<p>Борисов: Честито на новата коалиция</p>

Борисов: Честито на новата коалиция между "Възраждане", ПП-ДБ, ИТН и БСП, ГЕРБ ще бъдат достойна опозиция

България Преди 2 часа

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента

Кание Уест отваря собствено порно студио

Кание Уест отваря собствено порно студио

Любопитно Преди 2 часа

Студиото може да отвори врати още това лято

<p>&quot;От години чувствам заплахи от Китай&quot;</p>

Китай е следил председателя на парламентарната комисия по външни работи на Белгия

Свят Преди 2 часа

От подобни действия е пострадал и зам.-председателят Самюел Коголати

<p>Това са отчаяни времена за Украйна (ВИДЕО)</p>

VOA: Това са отчаяни времена за Украйна

Свят Преди 2 часа

Пакетът от помощи на Вашингтон за Украйна се състои предимно от заеми, което предизвика интензивен дебат в Украйна