10

И звънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат през 2016 г. е сред причините за нарушаване на човешките права на „стотици хиляди хора“, включително мъченията и произволно задържане, предупредиха от ООН във вторник.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ОПИТА ЗА ВОЕНЕН ПРЕВРАТ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Службата за правата на човека на ООН публикува доклад за ситуацията, след като властите получиха извънредни правомощия след опит за преврат през юли 2016.

Докладът, който разглежда случилото се през цялата 2017 г., стига до заключението, че извънредните правомощия, които властите получават след неуспешния опит за преврат, са предизвикали „продължителна ерозия на върховенството на закона и влошаване на ситуацията с правата на човека“.

Ръководителят на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин описва констатациите като "тревожни" и "скандални".

Чистката в Турция не спира

Турция закри 15 медии и уволни 10 хил. държавни служители

ООН осъди действията на Турция след опита за преврат

"Числата са просто зашеметяващи: почти 160 000 души са арестувани по време на продължаващото вече 18 месеца извънредно положение", каза той в изявление.

Освен това той посочи "освободени от работа са 152 000 държавни служители, много напълно произволни, преподаватели, съдии и адвокати, арестувани са журналисти, затворени медии и блокирани сайтове".

"Ясно е, че последователните извънредни положения в Турция са използвани за строго и произволно ограничаване на човешките права на много голям брой хора", каза той.

Безредици в Истанбул, властта срещу учители и студенти

Арестуваха лидерите на опозицията в Турция

Масовите уволнения на учители и представители на академичните кръгове, обвинени във връзки с движението на Фетхуллах Гюлен, съществено засегнаха образователния сектор и съответно правото на образование, се казва в текста. 

Докладът също така установи, че около 300 журналисти са арестувани на основание, че техните публикации съдържат "апологетични нагласи относно тероризма" или подобни престъпления.

В същото време документът казва, че през миналата година в Турция са блокирани 100 000 уебсайта, включително много прокюрдски уеб сайтове и сателитни телевизионни канали.

Турция към САЩ: Дайте ни Гюлен, стяга нов преврат

Турция пусна на свобода 34 000 затворници

Докладът документира използването на изтезания и друго малтретиране под стража, които се изразяват в тежки побои, заплахи за сексуално насилие и действително сексуално насилие, електрически удари и „давене“ при разпити.

"Една от най-тревожните констатации в доклада“, твърди Зеид e, че 

"турските власти са задържали около 100 жени, които са бременни или току-що са родили,

най-вече на основание, че са "съучастници“ на техните съпрузи, които са подозирани, че са свързани с терористични организации ".

"Някои са били задържани заедно с децата си, а други са били насилствено разделени с тях.

Това е просто скандално, напълно жестоко и със сигурност не може да има нищо общо с това да се направи страната по-безопасна", каза той.

Докладът цитира референдума от април 2017 г., който разширява изпълнителната власт на Ердоган като "сериозно проблематичен", като посочва, че това е довело до намеса в работата на съдебната власт и ограничаване на парламентарния надзор над изпълнителната власт.

Мъчения и страх след опита за преврат срещу Ердоган

Ердоган наказва и мъртвите предатели

Междувременно Европейският съд по човешките права осъди Турция за задържането на двама журналисти, определяйки действията на властите в Анкара като нарушаване на правото на свобода, сигурност и свобода на мнението.

Журналистите Мехмет Алтан и Шахин Алпай бяха сред арестуваните след неуспешния опит за преврат от юли 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

Съдът нареди на Турция да плати на всеки от тях по 21 500 евро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@