Нов поглед към ядрената безопасност
Пътници на летище в Токио, но и целият свят сега с тревога се взира в японските атомни електроцентрали   
Източник: ЕПА/БГНЕС
8
Вм можно ли е позабравеният чернобилски синдром да се завърне в световната енергетика заради авариите в японските атомни електроцентрали?

Японците полагат усилия да предотвратят авария в три пострадали от бедствието реактора в АЕЦ "Фукушима" в най-тежката ядрена злополука след Чернобил през 1986 г. Равнищата на радиация за повишени и в АЕЦ "Онагава".

Руски ядрени експерти пък са разтревожени главно заради възможния провал на договори

за изграждане на АЕЦ в чужбина по технологии от Русия, твърди московският в. "Независимая газета", като се позовава на източници от Федералната ядрена агенция "Росатом".

Ядрената криза в Япония се  задълбочава, след като сграда с втори реактор в АЕЦ "Фукушима-1" избухна тази сутрин.

От силния трус на 11 март се развалиха охладителните системи на АЕЦ "Фукушима". Всичките й шест реактора тогава автоматично спряха.  

Но Японската агенция за ядрена безопасност изключва възможността в АЕЦ "Фукушима" да стане авария като чернобилската, заяви министърът за националната политика, цитиран от агенция Джиджи прес.

"Няма абсолютно никаква вероятност за катастрофа като в Чернобил",

обяви Коичиро Гемба пред членове на управляващата партия, позовавайки се на експертни оценки.

Според агенцията за ядрена безопасност най-лошият сценарий е бил избегнат.

Но според британския вестник "Индипендънт" катастрофата в Япония трябва да ни накара да погледнем с нови очи на ядрената сигурност.

Ако японците, с разбираемите им задръжки за всичко, което се отнася до ядрена сила, и всичките им водещи технологии не могат да построят реактори, които са неуязвими за природно бедствие, то тогава кой може? - пита вестникът.

"Това не е сериозен проблем за общественото здраве в момента", заявил пред Ройтерс Малкълм Крик, секретар на Научния комитет за проучване на влиянието на атомната радиация към ООН.

Няма да бъде като Чернобил, отбеляза Крик. Но като предпазна мярка близо 140 000 души вече са евакуирани от района около Фукушима.

Световната здравна организация (СЗО) също обяви, че рискът за общественото здраве от японските атомни централи остава "съвсем нисък".

Необходимостта на Европа да намали зависимостта си от петрол, газ и въглища означава, че е малко вероятно новите европейски ядрени планове за милиарди долари и да бъдат засегнати от японската атомна криза, освен ако няма огромно земетресение, предаде Ройтерс.

Бедствието е пречка за ядрената промишленост, която се радва на възраждане, след като обществените страхове за ядрената безопасност отслабнаха заедно със спомените за инцидента в "Три Майл Айлънд" в САЩ през 1979 и Чернобилската катастрофа през 1986 година.

Вероятно правителствата ще бъдат изправени пред по-силно изразено противопоставяне срещу новите ядрени планове. Противниците на ядрената енергия в Европа сочат японското бедствие като доказателство за опасността от ядрената енергетика и посочиха, че правителствата трябва да преосмислят плановете си за нови ядрени централи.

Канцлерът Ангела Меркел, чието правителство миналата година удължи живота на ядрените реактори в Германия, отбеляза, че кабинетът се консултира с експерти в ядрената област и наблюдава случващото се в Япония отблизо.

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер планира утре среща с органите за ядрена безопасност, ядрените оператори и конструктори за

обсъждане на поуките от катастрофата в Япония.

Във Великобритания, която прие мащабна програма за изграждане на ядрени централи, целяща да замени остарелите, министърът на енергетиката Крис Хюн е помолил главния инспектор по ядрена безопасност да докладва за усложнения в японската криза.

Италия, една от малкото европейски страни, която е по-застрашена от земетресения, е единствената държава от Г-8, в която няма атомни централи. Премиерът Силвио Берлускони иска една четвърт от енергията на страната да бъде атомна в бъдеще, а лидерът на партията му "Народ на свободата" в долната камара посочи, че Италия няма да промени плановете си заради бедствието в Япония.

Макар че официалната позиция на "Росатом" е оптимистична, т.е., че срив в договорите не се очаква, стагнацията в световната ядрена енергетика заради чернобилския взрив се усещаше чак до началото на новия век.

Тази катастрофа оказа влияние не само на общественото мнение в Русия, но и на настроенията на международната общност, пише "Независимая газета".

Но през първата половина на последното изтекло десетилетие се появиха признаци на оживление и в света започна "ядрен ренесанс".

Сега всички планове за нови АЕЦ могат да бъдат отложени за неопределено време.След случилото се в Япония трябва да бъдат направени

проверки във всички атомни електроцентрали в Европа.

Австрийските политици, обаче, показват двойни стандарти когато става дума за ядрената енергетика, пише австрийският в. "Дер Щандарт".

Австрия ясно изразява своето безпокойство за сигурността, когато става дума за атомни електроцентрали в Източна Европа. В същото време, когато се говори за германските АЕЦ, критиките са много по-умерени или изобщо липсват, се казва в публикацията.

Ситуацията след аварията в ядрената централа "Фукушима-1" поражда безпокойство и вече не може да се изключва сценарият за ядрена катастрофа, заяви френския министър на промишлеността и енергетиката Ерик Бесон.

Той отбеляза, че сценарий за катастрофа вече не може да се изключи категорично. Според него катастрофа означава разтопяване на активната зона на реактора и преди всичко скъсване на неговата обшивка.

Американски парламентаристи призоваха за мораториум върху развитието на ядрената енергетика в САЩ в светлината на ядрената криза в Япония.

Джо Либерман, председател на комисията за вътрешна сигурност в Сената, припомни, че е голям привърженик на ядрената енергия, но същевременно препоръча "САЩ да направят пауза, докато осмислят това, което се случи в Япония, а после да проучат какви евентуални допълнителни изисквания за сигурността да приемат по отношение на новите американски ядрени реактори".

Междувременно клонът на екологичната организация "Грийнпийс" в Испания призова правителството да затвори испанските ядрени централи.

Кабинетът беше обещал, че ще затвори 6 централи в страната, но постепенно премиерът Хосе Сапатеро смекчи позицията си и през юли 2009 г. обяви, че ще удължи с две години до юли 2013 г. работата на най-стария испански ядрен реактор в Гарона.
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;Много е вероятно Русия към момента да е загубила сто бойни самолета&quot;</p>

Великобритания: Русия вероятно е загубила сто бойни самолета

Свят Преди 15 минути

Това съобщи британското министерство на отбраната

<p>Изграждането на 7-ми&nbsp;и 8-ми&nbsp;блок на АЕЦ &bdquo;Козлодуй&ldquo; върви по график</p>

Делян Добрев: Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ върви по график

България Преди 1 час

Станислав Анастасов допълни, че в двата нови блока ще бъде използвана най-модерната технология, с която се разполага в момента

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ ще гласува дългоочакваната военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Вчера Камарата на представителите придвижи за гласуване законопроекта с 316 срещу 94 гласа

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 2 часа

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

<p>Ердоган разговаря с лидера на &quot;Хамас&quot; в Истанбул, какво обсъдиха&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Ердоган разговаря с лидера на "Хамас" в Истанбул

България Преди 2 часа

Ердоган прие днес в двореца "Долмабахче" в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

Първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус" пристигна в АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 3 часа

В понеделник се очаква да бъде издадено и разрешението за ползване

Въздушна битка

Вижте първата въздушна битка между самолети, пилотирани от човек и изкуствен интелект!

Любопитно Преди 3 часа

Бъдещето във всеки един аспект от живота става все по-непредвидимо

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Вижте на кои места в дома се крият микробите

Любопитно Преди 3 часа

Ето къде да наблегнете повече при почистването вкъщи

<p>Ето колко е фискалният резерв на страната към 18 април</p>

Служебният министър на финансите: Към 18 април фискалният резерв е в размер на 10,9 млрд. лв.

България Преди 3 часа

Тези данни лесно могат да бъдат проверени, посочи Людмила Петкова

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 4 часа

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 4 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

Радев: Главчев още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за МВнР

България Преди 4 часа

Да се консултира с експерти какво значи това да поеме външно министерство, отбеляза президентът

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 5 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 5 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 6 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност