Крайнодесният гняв. Насилието в периферията на Европа се увеличава
Крайнодесният гняв. Насилието в периферията на Европа се увеличава   
Източник: ЕПА/БГНЕС
49
Тб бият футболни фенове, които са чернокожи или араби, тероризират имигрантските квартали, чупят мюсюлмански и еврейски надгробни плочи, проповядват омраза и събират подкрепа в интернет.

Атаките в Норвегия извадиха на показ процъфтяващата и в Европа расистка ярост - и разкриха опасността тя да прерасне в насилие навсякъде, по всяко време.

В интервюта и интернет форуми европейските крайнодесни екстремисти не са смекчили реториката си след масовото убийство в Норвегия, взело 77 жертви.

Те може и да се отвращават от методите на атентатора, но не и от посланието му: че мюсюлманските имигранти са заплаха за оцеляването на Европа.

"Ако нямаше имигранти, нямаше да я има тази драма", пише френски блогър.

Жан-Мари льо Пен, ярък символ на антиимигрантската политика във Франция, каза, че "Норвегия е подценила глобалната опасност, която представлява имиграцията", и това е основната причина за атаките.

Крайнодесните партии като Националния фронт на Льо Пен станаха по-умерени и по-привлекателни за по-широк кръг от избиратели и отстраниха най-крайните си членове,

а това породи гневът на най-крайните

"При това положение най-крайните често остават сами, без балансиращото влияние на бившите си партийни колеги", смята Марко Папич от американската аналитична компания "Стратфор".

В интернет чатовете някои от най-крайните европейски гласове казват дори, че Андерш Беринг Брайвик не е достатъчно голям ксенофоб. Испанската крайнодясна партия Национална демокрация, Славянският съюз в Русия и шведското Съпротивително движение го отхвърлиха като ционист.

Европейските десни екстремисти са изключение, наброяват няколко хиляди. Но техните гласове могат да придобият непропорционално на числеността им значение и да изкривят представите за имиграцията.

Миналата година родените в чужбина са съставлявали 9,4 на сто от населението на 27-те страни членки на Европейския съюз, или 47 млн. от половин милиард души, според статистическата служба Евростат.

Но милиони от тези "чужденци" са дошли от други страни от ЕС

Броят на родените в чужбина е нисък в сравнение със САЩ, но той постоянно нараства и това буди безпокойство у някои в Европа, където доста страни допреди едно поколение бяха с относително хомогенно население.

Ксенофобските нагласи постепенно стават част от широко разпространените схващания и затова властите внимателно следят действията на твърдите екстремисти.

Френското полицейско подразделение, което следи дейността на екстремистите в интернет, е регистрирало повече от 8000 оплаквания за расистки или ксенофобски коментари. Полицията определи само 10 от случаите като пример за сериозна потенциална заплаха, казва служител на централния офис на съдебната полиция.

Докато повечето европейски екстремисти, които са активни в интернет, се постараха да се дистанцират от Брайвик, руските неонацисти и крайнодесни националисти

приветстваха кървавата вакханалия и намекнаха за подобни атаки в Русия

"Бялата раса напада: белият герой от Норвегия Андерш Беринг Брайвик" - това бе едно от заглавията в сайта на Славянския съюз, една от най-големите руски неонацистки групировки.

"Колкото повече легални националистически организации се унищожават, толкова повече Брайвиковци ще има", заяви за Асошиейтед прес Дмитрий Дьомушкин, бивш водач на Славянския съюз, който сега оглавява националистическото движение "Русские".

Руските власти отдавна са обвинявани, че позволяват на националистическите банди да действат безнаказано. Но дори и в Западна Европа, където правителствата са по-чувствителни към общественото мнение, има отделни крайнодесни групи, които подкрепиха реториката на Брайвик.

Водачът на Английската лига за отбрана, британска крайнодясна група, с която Брайвик твърди, че е имал контакти, заяви, че отчаянието сред тези, които са

разгневени от имиграцията, е като "тиктакаща бомба със закъснител"

Националният фронт във Франция временно отстрани свой член, който в блога си приветства Брайвик като "икона", а Северната лига в Италия замрази членството на свой привърженик, нарекъл идеите на стрелеца "велики".

Действията на Брайвик привлякоха вниманието към крайнодясната кауза из целия континент. Яник Каюзак от университета в Перпинян, който изследва крайнодясната активност в интернет, твърди, че в един от най-посещаваните френски екстремистки сайтове - Fdesouche.com, се наблюдава увеличение на посещенията след масовото убийство в Норвегия.

Трудно е да се определи дали редиците на крайнодесните екстремисти в Европа се увеличават, отчасти защото мнозина от тях са изолирани фигури, които не са обявили публично, че подкрепят дадена партия или кауза.

Шведската национална агенция за превенция на престъпността съобщава за 10-процентов спад в престъпленията, извършени на ксенофобска основа между 2008 и 2011 г.

В същото време крайнодясната активност в интернет в Швеция, а и другаде, доста се е увеличила. В Германия към края на миналата година крайнодесни групи са поддържали 1000 сайтове и 38 онлайн радио станции.

Според Каюзак агресивната реторика в интернет може и да не е нещо лошо

"Тя може да действа пречистващо, тъй като даваш израз на яростта си чрез думи. Това е отвличане на вниманието, отдушник за омразата, която не винаги може да бъде изразена публично."

В Сърбия, например, националистическа групировка събра във "Фейсбук" 70 хил. симпатизанти на Муамар Кадафи в началото на военната интервенция на НАТО в Либия. Но когато се опита да организира уличен протест в Белград срещу западната намеса, се включиха само няколкостотин души.

Истинска заплаха обаче може да са радикално настроените, дори да са малко на брой.

В Русия неонацисти бяха обвинени за убийства и нападения срещу хора с неславянски произход и по-тъмна кожа, а мюсюлмански гастарбайтери от Кавказ и Централна Азия често стават мишена на атаки.

На известния парижки булевард "Шанз-Елизе" радикален десен екстремист през 2002 г. стреля по тогавашния френски президент Жак Ширак.

По-често явление, което обаче не привлича толкова внимание, е вандализмът

Тази седмица църква в Западна Франция бе надраскана със свастики и нацистки символи. В Гърция, откъдето в Европа влизат огромен брой нелегални имигранти, през май стотици младежи, облечени в черни фланелки и размахващи тояги гонеха имигранти по улиците на Атина, ръгаха ги с ножове и ги биеха.

След атаките в Норвегия гръцката полиция увеличи патрулите си в кварталите с голямо етническо напрежение, а някои джамии във Великобритания засилиха мерките за сигурност.

В Полша, която се бори да овладее футболното хулиганство преди догодина да стане домакин на финалите на Европейското първенство по футбол, миналата година по време на футболен мач ултраси издигнаха големи антисемитски лозунги, а фенове минали, както се твърди, през малък град с лозунга "Арийските орди идват".

В Австрия стената на концентрационния лагер "Маутхаузен" през 2009 г. беше обезобразена с надпис, който обобщава чувствата на мнозина от най-крайната десница в Европа: "Каквото бе евреинът за нашите бащи, това е мюсюлманската пасмина днес за нас. Пазете се!".

Икономическите трудности и последиците им

като високата безработица могат да породят радикализъм, както сред левите, така и сред десните. Това стана причина за възхода на Нацистката партия в Германия през 20-те години на миналия век.

Историците казват, че въпреки проблемите с дълга и настроенията срещу имигрантите, Европа като цяло днес е в по-добро състояние и че по-голямата опасност идва от отделни изблици на гняв.
Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 7 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 9 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 9 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 10 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 11 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности