Крайнодесни и евроскептични партии постигнаха силни резултати на европейските избори
Източник: ЕПА/БГНЕС
7

К райнодесни и евроскептични партии се представиха силно на изборите за Европейски парламент, което накара френския министър-председателят Манюел Валс да нарече резултатите политическо „земетресение“, причинено от тези, които искат да ограничат правомощията на ЕС или напълно да го премахнат, предаде АП.

Един от най-големите победители беше френският „Национален фронт“, който спечели европейските избори във Франция с 26% от гласовете – или 4,1 млн. гласа. Антиимигрантската и антиевропейска партия за първи път в 40-годишната си история спечели избори в национален мащаб и ако предварителните резултати бъдат потвърдени,

може да има цели 25 места в новия ЕП – над осем пъти повече от трите евродепутатски места,

които имаше досега, отбелязва Ройтерс.

„Суверенният народ каза думата си… той иска отново да вземе в ръцете си своята съдба“, каза лидерът на Националния фронт – Марин льо Пен. „Хората проговориха високо и ясно, те вече не искат да бъдат ръководени от тези, които са извън нашите граници, от европейски комисари и технократи, които не са избрани“, заяви Льо Пен.

„Националният фронт“ не беше единствената партия, която се възползва от широко разпространеното разочарование от ЕС.

Британската евроскептична „Партия за независимост на Обединеното кралство“ (ЮКИП) също постига силен резултат на изборите,

като изпреварва управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи, съобщи Ройтерс. Според частични резултати след разпределението на 56 от общо 73 евродепутатски места, определени за Великобритания, ЮКИП печели 22 места, Консервативната партия – 16, а Лейбъристката партия – 14.

Резултатите показват, че ЮКИП, която иска Великобритания да напусне Европейския съюз, е постигнала увеличение на подкрепата си с около 12% в сравнение с предишните европейски избори преди пет години.

Лидерът на ЮКИП Найджъл Фараж приветства представянето на своята партия като исторически успех. „Народната армия на ЮКИП каза думата си тази вечер и донесе просто най-необикновения резултат, който е бил виждан в британската политика от 100 години. Догодина ще продължим на общи избори с целенасочена стратегия и ви обещавам следното: не сте се отървали от нас“, каза той.

„Наистина ми изглежда, че ЮКИП ще спечели тези избори и да, това ще бъде земетресение, защото никога преди в историята на британската политика партия, смятана за бунтарска, не е излизала начело на национални избори“, каза още той.

„Аз не просто искам Великобритания да напусне ЕС. Аз искам Европа да напусне ЕС“,

заяви Фараж.

Ако тенденцията се запази, резултатите вероятно ще подложат министър-председателя Дейвид Камерън на натиск да засили действията за ограничаване на имиграцията от ЕС и да върне на Великобритания правомощия, предоставени на Брюксел, при положение че бъде преизбран следващата година.

Има също така вероятност евроскептични депутати от неговата партия да увеличат призивите към него да насрочи за по-скоро обещания за 2017 г. референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязва Ройтерс.

В Австрия евроскептичната крайна десница – „Партията на свободата“, бележи ясен напредък

в сравнение с вота преди пет години и стигна третата позиция с 19,9%. 

Партията на свободата сега е на трето място след управляващите християндемократи и социалдемократи, които са със съответно 27,9 и 23,9%, според екзитполовете. 

В Германия евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), създадена през пролетта на 2013 г., печели 7%,

ще влезе в ЕП и то с 6 или 7 депутати.

Неонацистката Националдемократическа партия на Германия (НДП) ще влезе в Европейския парламент за първи път в историята си, сочат окончателните резултати от европейските избори в Германия.

С около 300 хил. гласа и резултат от 1% НДП получава един депутат от общо 96 места, с които разполага Германия в новия парламент. 

Крайнодясната партия се възползва от реформата в германската избирателна система за европейските избори с въвеждането на пропорционалната система, която

не предвижда минимален праг за влизане в парламента. 

От реформата се възползваха и малката партия „Свободни избиратели“, част от европейските либерали, Партията за защита на животните, Партията на семейството, Пиратската партия, Германската екологична партия и „Партията“, които също ще имат по един евродепутат. Последната печели място благодарение на резултат от 0,6% или 184 525 гласа. 

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел обаче печели най-много гласове, показват неокончателни резултати, цитирани от световните агенции. Християндемократите са събрали 35,3% от гласовете, което е малко по-слаб резултат от представянето им на предишните европейски избори през 2009 г. Коалиционният им партньор – Германската социалдемократическа партия (ГСДП), е спечелила 27,3% от гласовете. Зелените са събрали 10,5%, а партията Левите – 6,9%.

Анализатори определят резултатите като сериозно предизвикателство за утвърдените германски партии, които защитават еврото и се стремят да представят АзГ като формация от бунтари без шанс за избиране. Лидерите на АзГ обаче казват, че като цяло подкрепят ЕС, макар да отхвърлят еврото, посочва АП.

Избирателната активност в Германия беше 48,1%, сочат окончателните резултати. Тя е с 4,9% по-висока спрямо изборите през 2009 г. 

Според прогнозни резултати

крайнодясната „Датска народна партия“ печели най-много гласове – 23%,

на европейските избори.

В Унгария консервативната партия ФИДЕС на унгарския министър-председател Виктор Орбан убедително спечели изборите за Европейски парламент, но

крайнодясната партия „Йоббик“ се очерта като първа опозиционна сила на европейско ниво,

съобщи ДПА. Според резултатите, обявени от избирателната комисия, ФИДЕС е събрала 51,5% от гласовете, което ѝ осигурява 12 от общо 21 места, определени за Унгария в ЕП. „Йоббик“ е спечелила 14,7%, изпреварвайки социалистите.

В Холандия обаче дясната евроскептична „Партия на свободата“ изненадващо спечели с едно евродепутатско място по-малко и падна от пет на четири места.

Опозиционната десноцентристка партия „Право и справедливост“ на бившия премиер Ярослав Качински води на европейските избори в Полша 

при обработени 91% от бюлетините, обяви държавната избирателна комисия. „Право и справедливост“ получава 32,35% от гласовете, изпреварвайки управляващата дясна партия „Гражданска платформа“ на премиера Доналд Туск, която печели 31,29%. 

Двете големи традиционни партии в Испания – дясната народна партия, която е на власт от 2011 г., и опозиционната Испанска социалистическа работническа партия,

преживяха истински срив на евроизборите в неделя пред вълната от малки формации, предимно леви. 

Двете най-големи испански партии записаха драстичен спад на подкрепата в изборите за Европейски парламент. Управляващата Народна партия печели 16 места (24 в момента), предаде АФП.  Испанската социалистическа работническа партия ще има 14 депутати (23 досега). Така двете партии губят по една трета от досегашните си места в ЕП. 

Испания разполага с 54 депутати. 

Така останалите 24 места се разпределят между по-малки партии и движения, включително партията „Подемос“ от новопоявилото се през кризата „Движение на разгневените“, която ще има петима евродепутати. 

Умерените белгийски националисти от „Нов фламандски алианс“, които спечелиха убедителна победа в изборите за Федерален парламент,

ще имат трима свои представители повече и в Европейския парламент. Така евродепутатите от НФА ще бъдат четирима.

Социалистите франкофони запазват мащаба на представителството си в ЕП с трима евродепутати. Реформаторското движение, победител от изборите за местна власт в Брюксел, ще има един евродепутат повече – общо трима. Три по-малки белгийски партии запазват равнището на представителството си в ЕП, а пет губят по един евродепутат.

Левоцентристката „Демократическа партия“ на италианския министър-председател Матео Ренци води с голяма преднина

пред настроеното против върхушката Движение „Пет звезди“ на комика Бепе Грило на изборите за Европейски парламент, сочат прогнозни резултати, цитирани от Ройтерс. Според данните на социологическия център Ай Пи Ар Маркетинг, обявени от италианската телевизия РАИ, демократите печелят 40,2% от гласовете, Движение „Пет звезди“ печели 23,1%, а партията на бившия премиер Силвио Берлускони „Форца Италия“ – 16%. Друго проучване – на института И Ем Джи за телевизия „Ла сете“ – показва, че „Демократическата партия“ печели 39% от гласовете, Движение „Пет звезди“ – 22,4%, а „Форца Италия“ – 15%.

Коалиционната листа, водена от опозиционната партия „Хърватска демократична общност“,

печели почти 42% от гласовете на изборите за Европейски парламент, съобщава агенция Хина. 

Управляващата коалиция „Кукурику“, водена от Социалдемократическата партия, печели малко над 27% от гласовете, сочат данни на сдружението „Наблюдател“. 

На трето място е листата на „Трайно развитие на Хърватия“ с около 12% от гласовете. Изборния праг преминава още и „Съюзът за Хърватия“.

Словенските десноцентристки партии

спечелиха пет от общо осем мандата в Европейския парламент, а левите партии – останалите три места, съобщава агенция СТА. 

Словенската демократическа партия спечели 24,6% от гласовете и три места, а общата листа на Нова Словения и Народната партия – 15,2% и две места. Евродепутатът Йелко Кацин, който беше докладчик на ЕП за Сърбия, не успя да спечели трети мандат. Той получи 5,5 процента от гласовете. 

Кацин заяви, че резултатът от изборите е „часът на истината за словенската политика“, но все пак изрази надежда, че след получаването на окончателните резултати разпределението на местата в ЕП може да се промени. 

Лидерът на социалистите в ЕП Мартин Шулц каза, че

проевропейските партии „трябва да се отнесат много сериозно към това, което стои зад вота“.

Водачът на либералите и демократите Ги Верхофстат също призна това, но заяви, че все пак две трети от евродепутатите в новия парламент ще са „хора, които подкрепят ЕС“.

Въпреки силните резултати на евроскептичните партии според прогнозите утвърдените политически сили ще останат най-големите групи в ЕП, като Европейската народна партия остава първа по численост група.

Всички политически водачи в ЕС трябва да помислят за своята отговорност за резултатите от изборите за ЕП.

Това се посочва в изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу. По неговите думи трябва да се вземе предвид това, че настоящите резултати идват след най-тежката финансова, икономическа и обществена криза от десетилетия. Той отбелязва, че политическите сили, предприели стъпки за изход от кризата, в общи линии отново печелят изборите.

Резултатите показват, че в ЕП е възможно много силно и работещо мнозинство, заявява Барозу. Според него са налице условията за стабилна подкрепа за обединен и открит ЕС, който търси своето заздравяване.

Барозу коментира, че отговорът към онези, гласували срещу, или които не са гласували, би следвало да бъдат решителни действия, насочени към растеж и заетост, както и към истински демократичен дебат.

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как мъж отслабна с 85 кг. за година и половина

Как мъж отслабна с 85 кг. за година и половина

Любопитно Преди 6 часа

Джош Темпъл е на 23 години. Когато започнал да отслабва, бил 177 кг.

Джо Байдън

DW: Разделяй и владей: за какво ще си говорят Путин и Байдън

Свят Преди 10 часа

През февруари отношенията между САЩ и Русия достигнаха най-ниската си точка от 30 години насам. Байдън нарече Путин "убиец", възмущението в Москва беше огромно. Какво ще обсъждат сега двамата на срещата си в Женева?

<p>Спиращи дъха снимки на света, който ни заобикаля</p>

Спиращи дъха снимки на света, който ни заобикаля

Любопитно Преди 12 часа

Вижте ги в нашата галерия

Пускат ново трасе за празните камиони на "Кулата"

Пускат ново трасе за празните камиони на "Кулата"

България Преди 12 часа

Ще се реши ли проблемът с опашките на граничния пункт

НАП запорира сметките на ВиК - Перник

НАП запорира сметките на ВиК - Перник

България Преди 13 часа

Предприятието не е погасявало задълженията си към агенцията от 2018 г. досега

Владимир Шаталов

Почина космонавтът Владимир Шаталов

Свят Преди 14 часа

Владимир Шаталов почина на 93-годишна възраст

коронанвирус

Израел отмени носенето на маски на закрито

Теми в развитие Преди 14 часа

Учениците и работещите за първи път от повече от година отидоха днес на училище и на работа без маски

Лиса Бейнс

След пътен инцидент: Отиде си актрисата Лиса Бейнс

Свят Преди 14 часа

Лиса Бейнс почина на 65 години

Виолета Комитова

МРРБ си връща средства, платени авансово от "Автомагистрали"

България Преди 14 часа

"Ще се заплаща само извършена строително-монтажна работа, безпристрастно спрямо реалните резултати на строителите", пише в отговора си министър Комитова

Доживотна присъда за 29-годишен, убил приятелката си

Доживотна присъда за 29-годишен, убил приятелката си

България Преди 14 часа

Престъплението беше извършено през 2019 г. в Русенско

Учени очакват драстичен спад на населението на България

Учени очакват драстичен спад на населението на България

България Преди 15 часа

Тенденциите водят до появата и разширяването на т.нар. демографски пустини

Биков от ГЕРБ: Чакаме да получим отговор

Биков от ГЕРБ: Чакаме да получим отговор

България Преди 15 часа

Александър Иванов показа договора за сделката между Николов и Спецов

<p>Най-големият внук на кралица Елизабет II се разведе</p>

След 12 години брак: Най-големият внук на кралица Елизабет II се разведе

Любопитно Преди 16 часа

Той е първият от своето поколение кралски особи, който се разделя със съпругата си

Илко Желязков подаде оставка

Илко Желязков подаде оставка

България Преди 17 часа

Оставката на Желязков обаче няма как да бъде приета в момента

Показват машините за гласуване в два мола в София

Изтича срокът за определяне на изборните райони

Избори 2021 Преди 17 часа

ЦИК също трябва да определи условията и реда за машинно гласуване

<p>Пийте тази любима напитка за здраво сърце</p>

Пийте тази любима напитка за здраво сърце

Любопитно Преди 17 часа

Как да понижим риска от сърдечносъдови заболявания