0

С поред оценка на Европейската комисия в срок от пет години Сърбия е готова в технически и оперативен смисъл да стане членка на ЕС, а кога ще стане това, зависи изключително от политическото решение, заяви сръбският премиер Ивица Дачич, цитиран от агенция Танюг. 

"Това е реалността, в този момент никой не може да каже кога това ще се случи. Нашата цел е това да продължи възможно най-кратко. Трябва да се запазят позитивните тенденции", заяви Дачич в интервю за в. "Курир".

Той посочи, че диалогът с Прищина ще остане главен политически критерий за напредък в преговорите с ЕС. 

Сърбия има възможности за бърз напредък

в рамките на европейския присъединителен процес, казва и гръцкият зам.-външен министър Димитрис Куркулас в интервю за белградския в. "Вечерни новости", цитирано от агенция АНА-МПА. 

Гърция пое председателството на ЕС и според Куркулас в ход е вече подготовката на първата междуправителствена конференция ЕС-Сърбия, която се очаква да се състои на 21 януари. 

Гръцкият дипломат смята, че Сърбия е в правото си да получи дата за започване на присъединителни преговори, като припомня, че Гърция се опитва да допринася за целия този процес. 

Отбелязаният напредък в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина

допринесе също за този успех, както и реализираните в Сърбия реформи, допълва Куркулас. 

Запитан дали непризнаването на независимостта на Косово от страна на Сърбия може да послужи като пречка за членството й в ЕС, Куркулас отговаря, че ЕС подкрепя укрепването на отношенията между Белград и Прищина, и припомня, че Гърция също не е признала независимостта на Косово, но това не представлява пречка за отношенията между ЕС и Косово. 

Нуждаем се от една стабилна Сърбия в интерес на стабилността на целия регион, казва още Куркулас. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@