Брекзит - последно действие, първа сцена
Източник: БГНЕС
16

Д атата 31 октомври наближава неумолимо за Борис Джонсън и Великобритания. Ето как е подредена сцената за заключителното действие:

Борис Джонсън е избран с 2/3 мнозинство от членовете на Консервативната партия заради обещанието си, че ще изведе страната от ЕС на 31 октомври "жив или мъртъв" - обещание, на което той ежедневно натъртва в публичната си реч. "Пo-скоро ще ме видите в гроба", отколкото в Европейския съюз след 31-ви; така се изрази той пред парламента още преди седмици. Макар да се представя от медиите като скандал, това обещание на премиера означава просто, че той ще се опита да удържи на максимата "по-добре никаква сделка, отколкото лоша сделка", прокламирана от самата Тереза Мей в началото на нейното управление, но след това изоставена от нея в името на сделка с ЕС, която парламентът (въпреки проевропейския уклон на повечето си членове) отхвърли трикратно като незадоволителна.

Джонсън - Брекзит до 31 октомври, възможен импийчмънт

Изправен пред министър-председател, който изглежда решен да преговаря сериозно (а сериозни преговори са единствено такива, при които човек има готовността да стане и да си тръгне без сделка), разпокъсаният парламент постепенно започна да се консолидира около единственото решение за което има мнозинство - искане за поредна отсрочка от Брюксел, за да се избегне "Брекзит без сделка". Членовете, които се окопават зад тази позиция са римейнъри по съвест и не се тревожат дали тази отсрочка може да бъде гибелна за Брекзит. Нещо повече, много от тях тайно се надяват на такъв изход или дори открито призовават за втори референдум. Още при гласуването на сделката "Мей" стана ясно, че в камарата на общините няма мнозинство за никакво решение, но има мнозинство против "Брекзит без сделка", дори това да означава "против Брекзит" по принцип. Едва сега обаче това разпиляно мнозинство започна да оформя парламентарен блок, включително чрез формалното дезертиране на консервативни членове от тяхната група.

От 2020 г. пътуваме във Великобритания с паспорт

Борис Джонсън поначало не се нуждае от техните гласове. Ако те не одобрят евентуалната сделка, която той ще опита да договори с ЕС, Великобритания ще напусне на 31-ви октомври "by operation of law", т.е. автоматично, по силата на отдавна изпратеното до Брюксел уведомление, а Борис пак ще е изпълнил обещанието си.

Така политическият разлом, който беше толкова мътен и неясен по времето на Мей, когато уж всички се кълняха, че ще уважат волята на народа, а после действаха другояче, сега се очертава съвсем ясно и маските са свалени. Негативното мнозинство (против No deal), за което стана дума по-горе, сега успя да се кристализира в позитивно мнозинство, т.е. мнозинство да гласува "за" някакъв закон и този закон е следният: правителството да бъде задължено да изпрати до ЕС искане за отсрочка, ако сделка не бъде постигната. Предвид факта, че същият този парламент е отхвърлил три пъти сделката на Тереза Мей, сега е много несвойствено той да подкопава преговорната позиция на правителството, което единствено може да договори евентуална по-добра сделка. За всеки, който може да събере две и две е очевидно, че парламентът вече стои полуофициално против резултата от референдума и се надява Брекзит да се провали.

За да попречи на блокиралия парламент, чиято единствена ясна воля сега е насочена против волята на гражданите, да гласува този закон, Джонсън посъветва кралицата да прекрати сесията на парламента за няколко седмици. Това конституционно правомощие на кралицата беше признато от съда, но актът беше отменен с изключително необичайни аргументи. Така парламентът се събра отново и гласува "Законът Бен", наречен от Борис Джонсън "Закон за капитулацията", с който практически връзва ръцете на правителството да преговаря.

Джонсън има предложение към ЕС, което звучи разумно, защото удовлетворява всички заявени от Брюксел приоритети. Той предлага да се замести клаузата за Ирландия (която именно пречеше на сделката на Мей да получи подкрепа в парламента) с алтернативна уговорка. Северна Ирландия да напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство, но да остане под регулаторния режим на ЕС за стоки и услуги. Последното ще подлежи на одобрение от местния парламент на Северна Ирландия или от референдум на всеки четири години. Митническата граница няма да има “физически бариери, от каквито се опасяват Дъблин и Брюксел, ами проверките на стоките ще се случват във фирмените складове или други подобни съоръжения.

Според доверен източник на Spectator от "Даунинг стрийт", ирландците са били отворени за разговор, докато не е станало ясно, че парламентът в Лондон е приел закона, с който да предотврати възможността за излизане без сделка. Напълно очаквано, ирландският премиер Варадкар е изгубил стимул да разговаря, щом е научил че Великобритания няма да излезе на всяка цена. Меркел е разговаряла с Джонсън във вторник и неформално, ала категорично е отказала предложението му. Сега Варадкар, Меркел и колегите им в Брюксел вече нямат интерес да преговарят с британското правителство, защото няма опасност от излизане и най-лошото, което може да стане (според тях) е Джонсън да спечели едни нови избори през ноември, след което да се върне и да им предложи същата сделка. Има обаче и шанс Борис да изгуби, Брекзит да се провали и да се стигне до нов референдум - и именно на това разчитат те.

Има само два фактора, които те не калкулират трезво. Първо, правното основание на "закона за капитулацията" може да е под въпрос, тъй като няма прецедент парламентът да е диктувал в такива детайли външната политика, която е компетенция на правителството. Джонсън може да се опита да изпрати второ писмо, с което да отмени първото или да потърси друга пролука в правото. Второ, ако той успее да прехвърли цялата вина за новото отлагане на парламентарната си опозиция (а Борис е ненадминат в едно нещо и това е политическия театър), той има много голям шанс да спечели изборите; и ако това стане, настоящата сделка няма да бъде обратно на масата. Получи ли Борис пълен мандат и мнозинство, Брекзит ще се случи без сделка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 16
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

16 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 40 минути

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 1 час

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 3 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 4 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 5 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 5 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 5 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 6 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 6 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 6 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 6 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 6 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 6 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 7 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 7 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 7 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата