Брекзит - ясен отговор или напускане без споразумение
Източник: EPA/БГНЕС
21

Б ританското правителство трябва да предложи "ясен" отговор за намеренията си за Брекзит преди срещата на върха на ЕС следващата седмица, съобщи френското президентство.

Това стана, след като британските законодатели гласуваха за търсене на забавяне, ако скоро не бъде постигнато споразумение за оттегляне.

"Без никаква яснота не е възможно решение," каза кабинетът на президента Еманюел Макрон, добавяйки, че ако настоящото споразумение за оттегляне бъде отхвърлено, трябва да бъде представен "ясен и нов алтернативен план", или иначе Великобритания ще трябва да напусне ЕС без сделка.

Вчера Камарата на общините на британския парламент гласува за отлагането на Брекзит. Решението беше подкрепено от 412 депутати, „против“ бяха 202, предадоха световните агенции.

Това означава, че Великобритания няма да напусне Европейския съюз на 29 март, както се предвиждаше първоначално, но само, ако европейските лидери дадат отсрочка на Обединеното кралство.

Британският парламент също така гласува постановление, според което правителството трябва да помоли ЕС за отлагане на Брекзит до края на юни. По-рано законодателите отхвърлиха с 334 гласа срещу 84 предложението за втори референдум.

Британският премиер Тереза Мей възнамерява следващата седмица още веднъж да внесе за гласуване проекта за споразумение за излизане от ЕС, който вече на два пъти беше отхвърлен от парламента с огромно мнозинство. Ако той все пак бъде приет, тогава Великобритания, според замисъла на премиера, ще обясни на лидерите на страните от ЕС, че отлагането е необходимо за приемането на редица важни за излизането законодателни актове.

Приетото вчера решение беше първата победа на правителството за 3 дни гласуване в парламента. Преди това Камарата на общините първоначално за втори път провали проекта на споразумение за излизане, а след това въпреки волята на правителството напълно забрани излизането от ЕС без каквото и да било споразумение.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, след вчерашното гласуване, заяви, че единственият изход от създалата се ситуация – ново споразумение с ЕС, основаващо се на предложенията на лейбъристите. Те предлагат да се запазят по-тесните отношения с ЕС, отколкото предлага правителството на торите начело с Тереза Мей. Корбин потвърди, че подкрепя идеята за втори референдум за Брекзит и смята, че това ще помогне за излизане от задънената улица. „Искам да потвърдя нашата подкрепа за идеята за народно допитване … като реалистичен вариант за излизане от задънената улица“, каза лидерът на лейбъристите след обявяването на резултатите от гласуването.

Той призова премиера Тереза Мей публично да признае, че след гласуванията от последните два дни вариантите за излизане от ЕС без споразумение и с предложеното от нея споразумение /което на два пъти се провали в парламента/ е „нежизнеспособно“. „Започнахме срещи с депутатите от всички партии, за да намерим компромис, необходим за излизане от кризата… Нашата задача – да реагираме на тревогите на хората, които са ни изпратили в парламента“, добави лидерът на лейбъристите.

Европейската комисия заяви, че решението за отлагане на датата на Брекзит трябва да бъде прието единодушно от 27-те страни-членки на Европейския съюз.

„Приемаме за сведение днешното гласуване. Молбата за удължаване на член 50 от Лисабонския договор изисква единодушно решение на всичките 27 страни-членки“, се казва в изявлението на ЕК.

Молбата трябва да се разгледа от Европейския съвет и да се вземат предвид всички обстоятелства. „Подобна молба трябва да бъде разгледана от Европейския съвет, като се даде приоритет на осигуряването на функционирането на институциите на ЕС и се вземат под внимание причините и сроковете за възможното отлагане на датата. Председателят Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с всички лидери“, подчертаха от ЕК.

ЕС ще реши дали да приема молбата на Великобритания за отлагане на срещата на върха, която ще се проведе на 21 и 22 март.

При това високопоставени представители от различни страни и на администрацията в Брюксел много пъти са повтаряли, че са готови да дадат отсрочка, но искат да разберат, за какво именно е нужна тя на Великобритания.

През последните дни прозвучаха няколко изказвания, че краткотрайното отлагане няма да стигне на Великобритания, за да се намери алтернативен вариант на условията за излизане от ЕС, който да удовлетворява всички депутати от Камарата на общините.

За дълго отлагане се обяви вчера и председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск. „Ако Обединеното кралство сметне за необходимо да преосмисли своята стратегия за Брекзит и да постигне консенсус около нея, то аз ще призова лидерите на 27-те страни от ЕС да бъдат по-отворени за едно по-дълго отлагане“, написа той в Туитър.

Главният преговарящ на ЕС с Великобритания Мишел Барние подчерта, че ЕС все още очаква някакви нови положителни предложения, ако проектът, който неговият екип вече е съгласувал с Лондон, решително не устройва британския парламент. „За да вървим напред ние не се нуждаем от негативно гласуване срещу договора или против излизането без договор, а от конструктивно, положително гласуване“, каза той. 

Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит от 29 март до 30 юни. Но това ще се случи, ако камарата на общините одобри до 20 март проекта за споразумението за условията за Брекзит, които британският премиер Тереза Мей успя да договори по време на преговорите с Брюксел. Ако това не се случи, тогава правителството ще иска отлагане на Брекзит за по-дълъг период, продължителността на който трябва да бъде съгласуван с ЕС. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 21
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

21 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 9 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 49 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 1 час

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 2 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 2 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 2 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 12 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани