Обама подкрепи идеята за палестинска държава
Барак Обама и Махмуд Абас   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Президентът на САЩ Барак Обама подкрепи идеята за създаване на палестинска държава, съобщи Ройтерс.

На пресконференция след първата си среща с палестинския президент Махмуд Абас той подчерта, че Белият дом ще засили натиска върху Израел да прекрати всякаква строителна дейност в израелските селища, построени на територията на Западния бряг.

Президентът на САЩ подчерта, че Израел трябва да спазва договорената през 2003 г. "пътна карта" за мир в Близкия изток "и да прекрати изграждането на селища, като в същото време гарантира, че ще бъде създадена жизнена палестинска държава", посочва Ройтерс.

Обама изрази увереност, че в преговорите между Израел и палестинците може да бъде постигнат напредък. Той подчерта, че няма смисъл да се правят "изкуствени графици" за напредъка в преговорите, но настоя, че време за губене няма.

По думите му

"Израел трябва да осъзнае, че варианта с две държави е в негов интерес"

Обама напомни на Абас, че палестинците също трябва да спазят своите задължения по "пътната карта", като гарантират сигурността в Западния бряг и ограничат антиизраелската риторика в палестинското общество.

Основната цел на Абас на срещата му с американския президент бе да получи подкрепата на Белия дом за създаване на палестинска държава на територии, окупирани от Израел, посочва Асошиейтед прес.

Според Абас "времето за постигане на напредък е от особена важност" за целия процес към мир.

САЩ и палестинската автономия са на единно мнение, че уреждането на палестинско-израелския конфликт може да се постигне

единствено на базата на формулата с две държави

и след като бъде прекратена колонизацията на палестинска земя от Израел, заявил пред журналисти говорителят на Абас Набил Абу Рудейна.

Евентуално подновяване на палестинско-израелските преговори би било възможно след като бъде сложен край на колонизацията и след като Израел приеме решение с две държави, подчерта той.

Според ръководителя на палестинската делегация на преговорите с Израел Саеб Ерекат "САЩ за пръв път ясно обявиха, че създаването на палестинска държава е в техен интерес и е единственото възможно решение".

Вчера говорителят на израелското правителство обяви Марк Регев заяви, че "на израелските селища на Западния бряг трябва да бъде дадена възможност за нормален живот... А това означава, че

строителните работи в съществуващите селища ще продължат

На практика Махмуд Абас се опитва да възроди предложения от Саудитска Арабия през 2002 г. план, известен като "земя срещу мир", според който Израел трябва да се изтегли от земите, окупирани по време на войната през 1967 г., като в замяна получи гаранции за мир от всички арабски държави, заявил Ерекат, цитиран от АП.

Срещата на Обама с Абас е третата от четири основни дипломатически събития, включени в календара на Белия дом в изпълнение на намеренията на новата администрация да постигне сериозен напредък в близкоизточния мирен процес, посочва АП.

Барак обама се срещна вече с краля на Йордания Абдула Втори и с израелския премиер Бенямин Нетаняху. На 4 юни в Кайро Обама ще се срещне и с египетския президент Хосни Мубарак.

Йордания и Египет в момента са единствените арабски страни, подписали мирни договори с еврейската държава, посочва АП. На път за Египет Обама ще се срещне и с краля на Саудитска Арабия Абдула.

Целта на Абас е да използва влиянието на Йордания, Египет и Саудитска Арабия, за да получи подкрепата на САЩ за по-амбициозен мирен план, който ще бъде изгоден както за Израел, така и за арабските държави, коментира АП.

По-рано този месец арабски дипломати съобщиха, че

САЩ са поискали от страните членки на Арабската лига да редактират саудитския план

от 2002 г. и да го направят приемлив за Израел.

Най-сериозното изостряне на американско-израелските отношения от десетилетия, предизвикано от отказа на Израел да приеме призива на президента на САЩ Барак Обама за спиране на строителството на еврейски селища на Западния бряг, е сред водещите теми в електронните издания на британския и американския печат.

Обама засили натиска върху Израел, като заяви, че еврейската държава трябва да спре заселването на Западния бряг. Преди това Израел отхвърли искането на американския държавен секретар Хилари Клинтън за цялостно замразяване на строителството на еврейски селища, пише британският вестник "Индипендънт".

Американският президент направи това изявление, след като се срещна в Овалния кабинет с палестинския президент Махмуд Абас. И Обама, и Абас са на мнение, че спирането на програмата за изграждане на селища е важна предпоставка за пълноценно възобновяване на близкоизточните мирни преговори, посочва изданието.

Крехките надежди за пробив в мирния процес обаче бяха попарени,

след като Израел категорично отхвърли призива на Обама. Говорителят на израелското правителство Марк Регев каза, че вътрешното или "естествено разрастване" на селищата ще продължи, а тяхната съдба ще бъде решена само като част от окончателните преговори за цялостно мирно споразумение.

Тази позиция е най-новото доказателство за напрежението между новото американско правителство и дошлото неотдавна на власт твърдолинейно израелско правителство на премиера Бенямин Нетаняху, който не само е против спиране на заселването, но и отказва да приеме решението с две държави, което се споделяше от последните му предшественици, отбелязва "Индипендънт".

Спорът между САЩ и Израел заплаши дори малките шансове Обама успешно да посредничи за мирно споразумение в Близкия изток и по всяка вероятност ще окаже силно влияние при предстоящото пътуване на американския президент в региона, където той ще направи обръщение към мюсюлманския и арабския свят, изтъква британският вестник "Таймс".

Следващата седмица Обама ще посети Египет и Саудитска Арабия. Централно място в дневния ред на визитата му ще бъде израелско-палестинският конфликт.

Той иска да съживи инициативата на Саудитска Арабия от 2002 г. за общоарабско мирно споразумение, което предвижда Израел да се откаже от териториите, завзети през войната от 1967 г., в замяна на нормализиране на отношенията с арабските държави.

Спорът за еврейските селища и отказът на Нетаняху да приеме призива на Обама вероятно

ще определят тона на бъдещите отношения между САЩ и Израел

във време, когато Белият дом се опитва да даде тласък на преговорите за прекратяване на израелската окупация на палестинските територии и за създаване на палестинска държава, пише британският "Гардиън".

Изданието цитира специалиста по арабско-израелските въпроси от правителството на Бил Клинтън Робърт Мали, според когото изненадваща е не позицията на Израел, а твърдостта на американската позиция, която не оставя на Израел много място за маневриране.

Вестник "Вашингтон пост" отбелязва, че коалицията на Нетаняху, съставена предимно от десни партии, е реагирала гневно на призива за спиране на изграждането на еврейски селища.

В израелските медии се появиха информации, че Нетаняху се опитва да постигне компромисно решение, при което незаконните строежи ще бъдат премахнати със сила и този ход ще бъде защитен пред парламента с аргумента, че това е единственият начин да се спечели американската подкрепа срещу ядрената програма на Иран, пише изданието.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 минути

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 1 час

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 1 час

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 1 час

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 час

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 2 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 2 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 2 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 3 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 3 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 3 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 3 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 4 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично