16

Д еца войници в ДР Конго пият кръвта на своите жертви заради предание, че това ги прави непобедими.

Това става ясно от доклад на Комисията за правата на човека на ООН.

Баща се взира в това, което са оставили от 5-годишната му дъщеря

Когато хора в клетка служеха за развлечение на "белите"

Става въпрос за бойци на групировката "Камуина Нсапу". Тя действа в централния район Касай и често използва деца между 7 и 13 години.

Във формированието изпълнявали ритуал, при който членовете пият кръвта на обезглавени жертви, за да станат бойците непобедими. Самите жители на района били убедени и се страхували от магическите способности на децата.

Това може отчасти да обясни как едно зле въоръжено формирование, съставено до голяма степен от деца, е в състояние да устои на настъплението на обучена национална армия повече от година, пише в доклада.

Той се основава на свидетелства на хора, избягали в Ангола от насилието в ДР Конго.

По данни на ООН "Камуина Нсапу" е екзекутирала най-малко 79 човека, главно представители на властите.

През март или април е било създадено друго въоръжено формирование -  "Бана Мура".  Неговите нападения са срещу етническите групи луба и лулуа, към които принадлежат бойците на "Камуина Нсапу".

Новата групировка е заподозряна за кланета и изнасилвания на етническа основа. Смята се, че тя е въоръжавана и подкрепяна от местни лидери и служители на армията и полицията.

Има обаче и твърдения, че други представители на органите на реда и местни официални лица са подкрепяли и участвали в атаките на "Камуина Нсапу".

Групировката е кръстена на един от традиционните племенни вождове в района на Касай, чието истинско име е Жан-Пиер Мпанди, но е известен като Камиуна Нсапу.

Той мобилизира въоръжените отряди, включващи деца, след като властите в ДР Конго отказват да му дадат официален властнически статут. Убит е преди една година, откогато насилието в региона ескалира.

Убитите са почти 3000 души, а 1,3 милиона губят домовете си, от които 30 000 емигрират в Ангола. 

Според ООН, 1 на 10 деца войници по света се намира в Конго. Това са около 30 000 въоръжени подрастващи. Общият им брой в Африка е 120 000. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@