Сблъсъци и арести в Истанбул заради 1 май
Истанбул   
Източник: ЕПА/БГНЕС
13

С блъсъци между демонстранти и полиция избухнаха на различни места в Истанбул, след като униформените се намесиха срещу групи, планиращи да стигнат до площад „Таксим“, за да отбележат там днешния Международен ден на труда, въпреки забраната на властите, предаде турската частна телевизия НТВ.

Най-малко 142 души са били арестувани, а други 90 са били ранени, сред които – 19 полицаи.

Валията на Истанбул – Хюсеин Авни Мутлу, уточни, че посочените данни се отнасят само за тези, които са потърсили медицинска помощ в местните болници, а действителният брой на пострадалите вероятно е по-голям. Двайсет и трима от ранените са оставени за лечение в различни клиники, но няма опасност за живота на нито един от тях. Валията съобщи също, че при безредиците са задържани 142 демонстранти.

Булевардите и улиците към площада бяха затворени още от ранните часове на деня.

В кварталите „Бешикташ“, „Меджидиекьой“ и „Окмейданъ“

полицаите използваха сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрантите.

При сблъсъците в „Бешикташ“ е леко пострадал депутат на основната опозиционна сила в Турция – Народнорепубликанската партия (НРП). Много хора, в т.ч. деца, са получили дихателни затруднения, след като попаднали под въздействието на сълзотворния газ. Демонстранти използвали срещу силите на реда коктейли „Молотов“, пиратки, камъни и шумови гранати. Един от коктейлите „Молотов“ е подпалил бронирана кола на полицията.

Силите за сигурност са конфискували днес осем самоделни взривни устройства, бутилки със запалителни смеси и голямо количество други предмети, използвани при сблъсъците.

За пръв път днес бяха използвани и така наречените „подвижни стени“ – конструкция от стоманени щитове, високи 2,5 метра, с които може да се прегради напълно по-тясна улица. "Стената" е оборудвана с прожектори, камери, система за пускане на сълзотворен газ и помещение за временно задържане на нарушителите.

Миналата седмица турският премиер Реджеп Тайип Ердоган забрани празненствата на „Таксим“ и предложи на демонстрантите да използват одобрените за подобни прояви от властите места. Конституционният съд отхвърли вчера петиция, в която се искаше на профсъюзите да бъде позволено да протестират на площада.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Около 40 хил. полицаи са разположени в Истанбул за първомайските демонстрации. Полицията отцепи пътя към „Таксим“ с бронирани коли и ограждения. По нареждане на правителството общественият транспорт е намален, за да се ограничи движението на гражданите.

Забрана за чествания на „Таксим“ имаше и на 1 май миналата година. Това доведе до сблъсъци между полицията и хиляди протестиращи, които се опитаха да преминат загражденията около площада, напомня Ройтерс.

През 1977 г. 34 души бяха убити в сблъсъци на площад „Таксим“, което придаде на това място символично значение. В продължение на повече от три десетилетия на площада бе забранено да се провеждат митинги на профсъюзи. Той бе отворен отново през 2010 г., но пак бе блокиран миналата година.

„Ще бъдем на „Таксим“ въпреки нелогичната и незаконна забрана. Всички пътища ще водят към „Таксим“ на 1 май и нашата борба за труд, равенство, свобода, справедливост и мир ще продължи“, обявиха вчера главните турски синдикати в открито предизвикателство към забраната на турските власти за чествания на празника на емблематичния истанбулски площад.

Турската полиция употреби сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне неразрешена от властите демонстрация

и в парка „Куртулуш“ близо до центъра на столицата Анкара,

предаде ИТАР-ТАСС. Няколко десетки души с плакати и знамена се събраха в парка, за да отбележат 1 май, с намерението да тръгнат на протестно шествие към централния площад „Къзълай“, отцепен от полицията.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Столичните власти забраниха всякакви масови събирания на площада заради близостта на правителствените сгради.

Започнала като първомайска, демонстрацията прерасна в антиправителствена. Протестиращите се опитаха да разкъсат полицейските заграждения, а силите на реда употребиха сълзотворен гази и водни струи. Около 10 участници в протеста са задържани. Центърът на Анкара е напълно затворен за движение на автомобили, а в пресечките, водещи към централните райони, освен многобройни полицаи от специалните служби са поставени и 2,5-метрови метални заграждения за пешеходци.

Градските власти определиха два площада в града, където са разрешени манифестации, организирани от профсъюзите. Там вече се събират демонстранти.

Очаква се демонстрациите да продължат през целия ден.

Това вероятно ще са най-големите протести, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган спечели местните избори през март, посочва ДПА.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Междувременно сутринта

пътник се опита да отвлече самолет, летящ от Никозия за Анкара, за да участва в демонстрациите в Истанбул.

Мъжът заплашил, че ще взриви бомба, ако пилотът откаже да насочи полета към Истанбул, съобщи турският в. „Хюриет дейли нюз“. Похитителят казал, че иска да се присъедини към демонстрациите по повод 1 май в най-големия турски град.

50-годишният мъж, когото властите не назоваха, казал на екипажа на полет на авиокомпанията „Анадолу джет“, че има бомба в якето си. След това той се заключил в тоалетната на самолета, крещял, че има Джипиес устройство и ще взриви самолета, ако не се отправи към Истанбул.

Все пак самолетът кацнал в Анкара, а над 10 полицаи издърпали мъжа от тоалетната и го задържаха.

1 май не преминава спокойно и в други части на света.

Демонстрация в Торино в знак на протест срещу нарастващата безработица и политиката на строги икономии в Италия, прерасна в сблъсъци на протестиращите с полиция, предаде АФП. Протестиращите започнаха да хвърлят запалителни бомбички по полицията, която след това ги щурмува, за да ги разпръсне.

В протеста в доста засегнатия от двугодишната рецесия северен индустриален италиански град участваха стотици демонстранти.

Над 400 хил. души участваха в общо 490 демонстрации в Германия. На места демонстранти се сбиха с полицията, като най-големите размирици бяха в Хамбург.

Камбоджанските сили за сигурност биха демонстранти след първомайски митинг, състоял се въпреки официалната забрана за протести в столицата Пном Пен, съобщи АП. Свидетели съобщиха, че помощни полицейски части, които са въоръжени с прътове и често биват използвани за разпръскване на протести, са нападнали демонстрантите, след като опозиционни лидери са произнесли речите си пред събралата се тълпа и са си тръгнали от мястото на протеста.

Камбоджа
Камбоджа Източник: ЕПА/БГНЕС

Близо 1000 работници във фабрики и поддръжници на опозиционната Камбоджанска партия за национално спасение се събраха пред Парка на свободата в Пном Пен, достъпът до който бе забранен за провеждането на демонстрацията, а самият парк бе опасан с бодлива тел и бе охраняван от стотици полицаи. Демонстрацията бе организирана, за да се отбележи международният празник на труда и да се даде начало на кампанията на опозицията за местните избори.

Многохилядни протестни шествия срещу безработицата и драстичните мерки за икономии, въведени от правителството по настояване на международните кредитори, бяха организирани днес в Атина и Солун от Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ).

Близкият до Комунистическата партия профсъюз ПАМЕ организира пред сградата на парламента на централния атински площад „Синтагма“ свой самостоятелен митинг, на който се събраха около 8000 души. Манифестациите протекоха мирно, но въпреки това пред парламента и другите държавни институции бе засилена полицейската охрана, а станцията на метрото, излизаща на площад „Синтагма“, бе затворена.

Днешните демонстрации бяха организирани в рамките на 24-часовата стачка, обявена от ГСЕЕ и АДЕДИ. В знак на протест днес няма да се движат влаковете и крайградската железница, а метрото няма да обслужва участъка от летището до северните предградия на столицата. Федерацията на моряците също обяви еднодневна стачка, заради която пътническите фериботи и товарните кораби не излязоха в морето. По съкратен график работи и градският транспорт в Атина.

Коментари 13
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

13 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 16 минути

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 6 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 10 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 10 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 11 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 12 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 12 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 12 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 13 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 13 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 13 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 14 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 14 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 14 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста