Независимостта на Косово не нарушава межународното право
Независимостта на Косово не нарушава межународното право   
Източник: БГНЕС
44

Едностранно обявената независимост от Косово през 2008 г. не нарушава международното право, това е становището на Международния съд в Хага.

Съдът беше сезиран от Сърбия.

В решението, което беше прочетено от председателя Хисаши Овада, се посочва, че международното право не съдържа разпоредби, "забраняващи обявяване на независимост". Съдиите са гласували с 10 гласа "за" и четири "против".

Становището, което има консултативен и необвързващ характер, вероятно ще насърчи повече страни да признаят независимостта на Косово и ще приближи Прищина към членство в Организацията на обединените нации, отбелязва Ройтерс.

Очаква се решението да има последици за сепаратистките движения по света, както и за блокираните преговори на Белград за членство в Европейския съюз.

Южната сръбска провинция, населена предимно с албанци, обяви едностранна независимост от Белград на 17 февруари 2008 г.

Досега тя е призната от 69 страни в света, сред които САЩ и голяма част от страните от ЕС, включително България, но без Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

Срещу едностранните действия на Прищина категорично се обявяви Сърбия, подкрепяна от Русия. Косовската независимост също така не е призната и от големите бързо развиващи се страни като Индия и Китай.

През октомври 2008 г. по инициатива на Сърбия ООН поиска от Международния съд в Хага да се произнесе дали едностранно обявената независимост от страна на Прищина не противоречи на международното право.

Становището на Международния съд

премахва последните съмнения, които биха могли да имат страните, непризнали все още независимостта на Косово,

заяви косовският президент Фатмир Сейдиу.

Той нарече днешния ден "благословен ден за Република Косово и за всички нейни граждани".

Ние призоваваме Република Сърбия и в случая президента (Борис) Тадич и неговото правителство да изоставят подхода, който имаха досега, посочи Сейдиу.

Общият път за двете страни (Сърбия и Косово), както и на другите страни от района, води към ЕС и НАТО, каза още косовският президент.

Косово не представлява прецедент за всеки друг случай на сепаратистки стремеж, отбеляза Сейдиу.

Становището на Международния съд представлява

най-добрият отговор, който може да се даде на света за правото на Косово

да бъде държава, заяви от своя страна косовският премиер Хашим Тачи.

Това е историческа победа за Косово и целия район. Отсега нататък Косово ще функционира като държава, добави Тачи, който посочи това в интервю за косовската телевизия от Вашингтон, където е на посещение.

По думите му становището на Международния съд открива ясно пътя за присъединяване на Косово към НАТО, ЕС и ООН.

Косово заяви, че Сърбия трябва да разговаря с него като със суверенна държава,

след решението на Международния съд.

"Очаквам Сърбия да дойде при нас, да разговаря с нас по толкова много въпроси от взаимен интерес, от взаимна важност", заяви косовският външен министър Скендер Хусейни за Ройтерс.

"Но такива разговори може да се състоят само като разговори между суверенни държави", подчерта Хусейни.

"Това е голям ден за Косово и моето послание към правителството в Сърбия е: "Елате и говорете с нас", каза още косовският външен министър, цитиран от АП.

Сърбия никога няма да признае

едностранната декларация за независимост на Косово, съобщи външният министър Вук Йеремич и призова за спокойствие след произнасянето на становището на Международния съд.

"Сърбия никога, при никакви обстоятелства, няма да признае самопровъзгласената независимост на Косово, - заяви Йеремич пред журналисти пред сградата на съда в Хага. - Очакват ни трудни дни...От изключителна важност е да запазим мира и да стабилизираме цялата територия на провинция (Косово)".

Много е важно нашите граждани да не се поддават на провокации", каза още Йеремич.

Организации и сдружения на сърбите в Косово се заканиха да организират

протестен митинг

на главния площад в северната част на разделения град Косовска Митровица.

Окръжният управител на Косовска Митровица Раденко Неделкович заяви, че става дума за мирен протест и призова гражданите да избягват провокациите и да запазят положението мирно.

На няколко места в Косовска Митровица са разположени войници от силите за сигурност на НАТО КейФОР, а по улиците на града патрулират мобилни екипи на международните сили, посочва агенцията.

Малко преди произнасянето на съдебното решение сръбският президент Борис Тадич предупреди, че признаването на легитимността на независимостта на Косово

ще има негативни последици,

предаде ТАНЮГ.

"Ако становището на Международния съд установи нов принцип, това ще отвори пътя за един цял нов процес на създаване на нови държави по света - нещо, което ще дестабилизира много държави по света", предупреди той.

Сръбската ултранационалистическа Радикална партия заяви от своя страна, че съдът "е нарушил сериозно" международното право и призова правителството да поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се прекрати мироопазващата мисия на ЕС в Косово, предаде АП.

Премиерът на Република Сръбска Милорад Додик вече окачестви решението на Международния съд в Хага за независимостта на Косово "правно нарушение", което демонстрира пренебрежение към Сърбия.

В Република Сръбска сме

много недоволни от известно време от факта, че сме в рамките на Босна,

заяви пред агенция СРНА Додик.

Споразумението, което сложи край на войната от 1992-1995 раздели страната на две полу-независими територии - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватска федерация, които имат собствени правителства, но общи централни институции.

Не можем да изключим обаче допълнителна политическа битка за статут, който не противоречи на международното право, така както то е определено, според нас, посочи премиерът на Република Сръбска.

Решението е "ново послание към сърбите, че политиката на силата е единствено успешната и че политиката на нарушаване на правото може да узакони нещата, които до този момент са били почти невъзможни - част от територия на страна да се отдели и това да не е срещу международното право".

Становището на Международния съд в Хага

не променя ролята на силите за сигурност на НАТО в региона,

заяви генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен, цитиран от ДПА.

НАТО има около 10 хил. войници в мисията си в Косово КейФОР. Те са натоварени с опазване на мира там, откакто НАТО предприе бомбардировките срещу Сърбия през 1999 г., които сложиха край на етническото насилие в региона.

Решението на Международния съд "не засяга мандата на КейФОР - КейФОР ще продължи да изпълнява правомощията си за поддържане на безопасна и сигурна среда по безпристрастен начин в цяло Косово в полза на всички общности - както на мнозинството, така и на малцинствата", заяви Расмусен.

Повечето страни от НАТО са признали независимостта на Косово, но малка група отказват да я признаят, вследствие на което Алиансът официално запазва неутралитет по въпроса.

Генералният секретар на ООН

Бан Ки-мун призова днес всички страни в Косово да не допускат провокации.

Европейският съюз

е готов да помогне за диалог между Сърбия и Косово, който да засили шансовете им да се присъединят към блока, заяви външният министър на ЕС Катрин Аштън.

САЩ приветстваха

становището на Международния съд и призоваха европейските държави да се съобразят него.

Белият дом отправи призив към Сърбия и Косово да работят заедно, за да уредят проблемите помежду си.

Решението на косовския проблем е възможно само по пътя на преговори между заинтересованите страни въз основа на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това заяви говорителят на външното министерство на

Русия

в коментар за заключението на Международния съд.

"Важно е, че съдът даде оценка само на декларацията и специално отбеляза, че не разглежда по-широкия въпрос за правото на Косово да се отдели от Сърбия едностранно", каза Андрей Нестеренко. "В своите изводи съдът не изрази мнение относно последиците от тази декларация и в частност за това явява ли се Косово държава, както и за законността на признаването му от редица страни", добави говорителят на руското външно министерство.

"Нашата позиция за непризнаване на независимостта на Косово остава непроменена", подчерта Нестеренко.

Албанският премиер Сали Бериша определи като "историческо"

решението на Международния съд, предаде агенция АНА-МПА.

Това решение допринася за запазването на мира и стабилността на Балканите, оцени Бериша. То също така спомага за създаването на нова перспектива в отношенията между албанците и сърбите, които, въпреки различията в миналото, споделят общи европейски идеали, допълни албанският премиер.

Германският външен министър

Гидо Вестервеле призова Белград и Прищина да се насочат към европейското си бъдеще и да се заемат конструктивно и прагматично с въпросите за ежедневното съжителство в интерес на населението на техните страни.

Сега са необходими политика и диалог, добави Вестервеле. Той изтъкна, че бъдещето на Сърбия и Косово е в ЕС.

Независимостта на Косово е необратима,

заяви френският външен министър Бернар Кушнер.

Кушнер призова "всички държави, които очакваха това становище, за да вземат решение за признаване на новата държава, да не се бавят повече".

Великобритания също призова

страните, които все още не са признали независимостта на Косово, да го направят.

Косово функционира като независима държава от две години и половина. Насърчавам всички останали държави, които още не са направили това, да признаят Косово. Косово е уникален случай и не създава прецедент, заяви в съобщение британският външен министър Уилям Хейг.

Република Кипър смята, че в аргументацията на международния съд в Хага по въпроса за едностранното обявяване на независимостта на Косово се прави разграничение между казуса Косово и този за Кипър, предаде кипърската гръцка агенция КНА.

Кипър потвърждава

непоколебимата си позиция за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сърбия, която според нея включва провинция Косово и Метохия.

Решението на Международния съд за Косово

потвърждава правото на самоопределение на Абхазия и Южна Осетия,

заяви абхазкият лидер Сергей Багапш.

Това решение показа също, че позицията на Русия, която първа призна независимостта на Южна Осетия и Абхазия, е съвършено справедлива, добави Багапш.

Според лидера на самообявилата се за независима Абхазия решението на Международния съд ще допринесе за признаване на независимостта на двете сепаратистки грузински области от други страни, по-специално в Латинска Америка, които ще последват примера на Никарагуа и Венецуела.

Румънският евродепутат от унгарски произход Ласло Тьокеш заяви, че "така, както Косово е получило независисмостта си,

и унгарците в Трансилвания биха могли да получат автономия".

"Косово получи независимостта си, ние не можем ли да получим автономия?", попита реторично Тьокеш.

Коментари 44
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

44 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Напрежение между САЩ и Русия, 10 изгонени

Напрежение между САЩ и Русия, 10 изгонени

Свят Преди 35 минути

САЩ обяви нови финансови санкции срещу Русия и експулсиране на десет руски дипломати, Москва обеща контрасанкции и извика американския посланик

Има ли предател в "Отдел Издирване"?

Има ли предател в "Отдел Издирване"?

България Преди 57 минути

Гледайте новия епизод на криминалната поредица този петък от 22:00 ч. по NOVA

ваксина

COVID-19: Полша започва да ваксинира с "Джонсън и Джонсън"

Теми в развитие Преди 1 час

Здравните власти заявиха, че ползите от ваксината на "Джонсън и Джонсън" надвишават потенциалните рискове

Ивермектин - факти за приложението му при COVID-19

Ивермектин - факти за приложението му при COVID-19

Теми в развитие Преди 1 час

В България препаратът може да се купи с рецепта от аптека

Полицията издирва 17-годишно момиче

Полицията издирва 17-годишно момиче

България Преди 2 часа

Тя е била облечена със сини дънки и синя жилетка

Тя имаше най-дългата коса в света, защо я отряза

Тя имаше най-дългата коса в света, защо я отряза

Любопитно Преди 3 часа

Индийката Нилаши Пател е вписана за първи път като рекордьорка за дължина на коса на тийнейджър, когато е на 16 г.

<p>Може ли Covid-19 да доведе до излекуване от рак</p>

Може ли Covid-19 да доведе до спонтанно излекуване от рак

Теми в развитие Преди 3 часа

Лекарите признават, че не са напълно наясно с механизмите, а спонтанната ремисия се случва изключително рядко

Китай

Небето над Пекин пожълтя, каква е причината

Свят Преди 3 часа

Замърсяването на въздуха скочи до много високи нива

"Епохата "Милен Цветков" в "Темата на NOVA"

"Епохата "Милен Цветков" в "Темата на NOVA"

България Преди 4 часа

Спомен за журналиста година след смъртта му – тази неделя след централната емисия новини

COVID-19: От това зависи как ще се развива пандемията

COVID-19: От това зависи как ще се развива пандемията

Теми в развитие Преди 4 часа

Как ще влияят мутациите и ваксинациите, по-топлото време или евентуални нови ограничения

Сърбия първа в Европа ще произвежда "Спутник V"

Сърбия първа в Европа ще произвежда "Спутник V"

Теми в развитие Преди 4 часа

Ваксинирането с руската ваксина започна на 6 януари

Патриарх Неофит

Патриарх Неофит е в болница

България Преди 5 часа

Той е на планова процедура

Мира Баджева и Харалан Александров

Кои са двете важни изречения от първото заседание

България Преди 6 часа

Коментар на Мира Баджева и Харалан Александров

Манолова: Внасяме проект за създаване на Комисия по ревизията

Манолова: Внасяме проект за създаване на Комисия по ревизията

България Преди 6 часа

Това каза по време на първото заседание на 45-ото Народно събрание лидерът на "Изправи се! Мутри вън!"