Косово: Край на наблюдаваната независимост
Хашим Тачи   
Източник: ЕПА/БГНЕС
3

Косово направи още една крачка към пълен суверенитет, след като Западът изтегли ключова агенция, която наблюдаваше откъсналата се от Сърбия провинция през първите години след обявяването на независимост, предаде ДПА.

Международната управляваща група за Косово, която създаде Международната цивилна канцелария в Прищина, за да наблюдава Косово след откъсването му от Сърбия през 2008 г., обяви в понеделник край на мониторинговата си мисия.

Западни представители заявиха, че Косово е заслужило това право 13 години след войната за независимост и четири години след обявяването на независимостта.

Въпреки това новината не означава, че пътищата се разделят напълно,

тъй като редица западни агенции и представители ще продължат дейността си в Косово, някои от тях с контролни функции, посочва ДПА.

Германия и САЩ - най-влиятелните държави сред над 90-те страни, признали Косово до момента, приветстваха решението и обявиха, че ще продължат да подкрепят Прищина.

Това е важна крачка и успех на международните усилия, заяви германският външен министър Гидо Вестервеле в изявление. "Косово изпълни важни демократични ангажименти и постигна напредък в защитата на малцинствата".

Похвала, но с предупреждение, дойде и от Съединените щати

"С оптимизъм, енергия и решителност, характерни за този народ, Косово постигна значителен напредък в укрепването на ползите от независимостта и в изграждането на институции на модерна, многоетническа и демократична държава", се казва в изявление на американския президент Барак Обама.

"Има още работа, тъй като лидерите на Косово сега поемат пълна отговорност, че принципите, пазени свято в декларацията за независимост, ще бъдат осигурени на всеки гражданин", се казва още в изявлението на Обама.

90% от населението на Косово са етнически албанци. Сърбите съставляват около 5% от общо 1,8 млн. жители и са пръснати в анклави на север, които са все още неспокойни, отбелязва ДПА.

Европейският комисар по разширяването Щефан Фюле обеща подкрепа за бъдещето на Косово, призовавайки неговите лидери "да запазят консенсус за продължаване на необходимите реформи, да се ангажират конструктивно със Сърбия и да стигнат до всички (етнически) общности".

Международните мисии, които отговарят за мира и спазването на закона -

силите на НАТО (КейФОР) и мисията на ЕС (ЕУЛЕКС), ще останат в Косово, както и част от администрацията на ООН (ЮНМИК), която управляваше Косово след войната от периода 1998-1999 г. между сръбската армия и етническите албански бунтовници.

Косово не може да членува в ООН и в международни организации, докато Русия, ключов съюзник на Сърбия, продължава да блокира признаването му, припомня ДПА.

Сърбия твърдо настоява, че никога няма да признае Косово.

За нас въпросът за Косово остава нерешен, докато то не стане част от Сърбия, заяви премиерът Ивица Дачич пред журналисти в Белград в кулоарите на конференция за трафика на хора.

Сърбия се стреми да се присъедини към ЕС и мнозина се опасяват, че Брюксел ще поиска от Белград да признае Косово преди да може да се приближи към членство.

Сърбия също така не приема оценките, че Косово е подобрило защитата на правата на малцинствата.

За сърбите и контролираната, и неконтролираната независимост

означават само продължение на насилието и беззаконието, липса на свобода на движение и погазване на правата на човека, обяви в прессъобщение на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия.

Косовският премиер Хашим Тачи обяви, че след прекратяването на наблюдаваната независимост на Косово приоритетите на Прищина ще бъдат интеграцията на северните райони на Косово, населени главно със сърби, визовата либерализация и Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз, предаде Танюг.

На пресконференция по повод прекратяването на международното наблюдение, Тачи каза, че Северно Косово е допълнителна отговорност за него и вече има подготвен план за неговата интеграция.

Той подчерта, че ще се стреми към добросъседски отношения, особено към нормализиране на отношенията със Сърбия, което е предпоставка за мир и стабилност и за европейска перспектива на целия регион.

Понеделник бележи важен момент за малкото Косово, тъй като група от 25 държави официално сложи край на наблюдението над младата държава, която направляваше откакто някогашната сръбска провинция обяви независимост. Това е знак на доверие, че новата държава е узряла достатъчно от 2008 г., за да поеме съдбата си в свои ръце, коментира АП.

В действителност обаче няма да има голяма разлика за балканската страна след парламентарната церемония, с която е отпразнувана промяната.

Как изглежда Косово?

Косово е малка територия в Югоизточна Европа без излаз на море, разположена между Албания, Македония, Черна гора и Сърбия. Около два милиона души живеят там, предимно етнически албанци, изповядващи исляма, а останалите са сърби православни християни и други етнически общности. Косово, особено в западната си част, има прекрасни природни дадености.

Кога започна всичко?

Сръбско-албанският спор за Косово датира от десетилетия, ако не и векове. Сърбия искаше контрол върху територията, която смята за своя важна национална област, докато етническите албанци винаги са искали да е тяхна.

В бивша Югославия Косово беше автономен район в рамките на Сърбия до 1989 г., когато националистите в Белград отмениха самоуправлението. До 1998 г. тлееше напрежение, което после избухна в кръвопролитен конфликт.

Какво се случи по време на конфликта?

Сръбският лидер националист Слободан Милошевич отговори с жестока сила на бунта на етническите албанци, избивайки цивилни и заличавайки цели села.

НАТО, водена от САЩ, се намеси през март 1999 г., отприщвайки 78-дневна въздушна кампания, която в крайна сметка принуди Милошевич да се оттегли от Косово и да позволи на НАТО да влезе. Около 10 хил. души загинаха във войната и бяха извършени много престъпления.

Какво стана след войната?

След войната през 1998-99 г. Косово се освободи от сръбското господство, но и не получи веднага статут на държава. Всъщност Косово обяви независимост почти десетилетие по-късно, през 2008 г.

Новата държава беше подкрепена от САЩ и повечето страни членки на ЕС, но не и от Сърбия, която се закани никога да не приема разделението. Тогава 25-те държави - САЩ, Турция и страни от ЕС, създадоха Международната цивилна канцелария, за да наблюдава косовския демократичен процес по време на периода на т.нар. "наблюдавана независимост".

Сърбия с помощта на съюзниците си, главно Русия, успя да попречи на Косово да получи пълен суверенитет и Косово все още не е член на Обединените нации, въпреки че е установило дипломатически отношения с 89 държави.

Какво означава това на практика?

Това значи, че Косово има химн и знаме, но то не е издигнато пред централата на ООН в Ню Йорк. На Косово не е позволено да участва самостоятелно в олимпиади или в международни събития, така че някои спортисти се присъединиха към екипа на съседна Албания.

Наскоро Косово се опита да промени телефонния си код, който е същият като този на Сърбия, но получи отказ на основание, че само член на ООН може да има собствен код.

Още ли има заплаха от война?

Малко вероятно е да се стигне до истинска война, но напрежението в Косово се запазва и има отделни случаи на насилие, особено в северната част, където населението е преобладаващо сръбско, а властта на централното правителство е слаба.

Друга заплаха за стабилността на Косово е ширещата се корупция и организирана престъпност.

Какво следва?

Европейският съюз се надява, че Косово и Сърбия постепенно ще преодолеят спора, съблазнени от перспективата за членство в блока. Има известен напредък, така че косовските граждани сега могат да пътуват в Сърбия със собствените си документи за самоличност, но не и с регистрационни номера от Косово на автомобилите си.

Сърбия се съгласи да приеме косовските университетски дипломи, ако са легализирани от трета страна, но не би седнала на регионална среща редом до косовска делегация, освен ако до името на Косово няма звездичка, уточняваща международния му статут.

Косовският премиер Хашим Тачи казва: "много още остава да се свърши, но статутът на Косово се затвърждава и засилва с всеки изминал ден".

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 1 час

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 1 час

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 3 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 3 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 4 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 4 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 5 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 5 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 6 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 6 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче