29

К атолическата църква в Китай потвърди днес своята вярност към управляващата Китайска комунистическа партия и същевременно приветства знаково споразумение с Ватикана за назначаване на нови епископи.

Ватикана подписа вчера споразумение, което му дава решаваща дума при назначаването на епископи в Китай.

В Китай има около 12 милиона католици, които са разделени на незаконна църква, вярна на Ватикана, и контролирана от китайските власти Католическа патриотична асоциация.

Католическата църква в Китай каза, че ще се "стреми да върви по път, подходящ за социалистическо общество под ръководството на Китайската комунистическа партия". Тя заяви, че "дълбоко обича родината" и "искрено подкрепя" споразумението, надявайки се, че отношенията между Китай и Ватикана ще се подобрят още повече.

Ватикана казва, че споразумението, постигнато след години преговори, "не е политическо, а пасторско", и се надява, че то ще доведе до "пълно евхаристично общение на всички китайски католици".

Но изгледите за такова споразумение разделиха общностите на католиците в Китай, някои от които се страхуват от по-големи репресии, ако Ватикана отстъпи повече контрол на Пекин. Други искат подобряване на отношенията и избягване на евентуален разкол.

Китай цензурира думите "голяма жълта патица"

Китай възпрепятства почитането на жертвите от "Тянанмън"

Китай (почти) забрани трудовите лагери

Ху Дзинтао в САЩ: Да, имаме проблем с човешките права

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@