Обама искал да умъртвява старите и инвалидите?!
Протест срещу здравната реформа.   
Източник: ЕПА/БГНЕС
55
Нов уебсайт, изобличаващ неистините и клеветите, които се разпространяват в публичното пространство за здравната реформа на Барак Обама, бе създаден от гражданското движение "Организиране за Америка!" (BarackObama.com).

Самото то бе основано от новата администрация след изборите в подкрепа на социалните инициативи на американския президент демократ.

Сайтът "Да кажем истината за нещата" (RealityCheck) се включва в борбата срещу унищожителна кампания против замислените от него промени в здравеопазването на САЩ.

Вече месеци тя се провежда последователно от редиците на републиканците, от частните застрахователни и здравни компании и от неоконсервативните медии.

"Нямате ли чувството, че всеки ден изскача нова лъжа във връзка със здравното осигуряване?.. Евтаназия за възрастните хора? Няма по-голяма лъжа от това", се обяснява в имейли до привържениците на Обама.

Тези неистини предизвикват страх и гняв и ние виждаме резултатите от тях в цялата страна, посочва в съобщението Мич Стюарт, директор на "Организиране на Америка!".

Той припомня, че в резултат на насадената паника хората са изплашени и неориентирани, а офисът на сенатор от Джорджия е осъмнал с нарисувана на него свастика.

Какво всъщност се случва?

САЩ са единствената развита индустриална държава, в която гражданите не са застраховани по национална здравноосигурителна система, както в Европа, където здравеопазването обхваща всички жители.

Въпреки че правителството действително осигурява здравни грижи за бедните и възрастните, повечето американци си имат частни застраховки, обикновено осигурени от работодателя.

Близо 50 млн. души обаче не могат да си го позволят и 18 хил. умират всяка година, тъй като не са имали достъп по необходимите им медицински грижи.

Aдминистрацията на Обама твърди, че всеки американски гражданин трябва да има свободата да избере своя здравен план и лекар - като има и опцията за обществено осигуряване.

Демократите изтъкват, че всички американци без изключение имат право на качествени и достъпни медицински грижи, както и че непрестанно растящите им цени трябва да бъдат поставени пред контрол, тъй като оказват смазващ ефект върху бюджета, бизнеса и домакинствата.

Републиканската критика на тази "социалистическа, лява" според противниците й здравна политика достигна кулминацията си това лято. Неоконсерваторите започнаха да говорят за "списъци на смъртта" и да твърдят, че Обама провежда политика в стил "концентрационен лагер" за старите и инвалидите, които смятал да подлага едва ли не на принудителна евтаназия. Сара Пейлин действително заяви това лято, че президентът иска да убие детето й.

В случая става дума за т.нар. "отказ от реанимация"

Според проектозакона тежкоболните и възрастни пациенти имат право - изцяло по собствено желание - да подпишат съгласие за отказ от лекарска помощ и грижи при определени обстоятелства.

Преди месеци обаче член от борда на директорите в няколко частни здравни корпорации разпространи информацията, че видяла клауза в закона за реформата, която говори за принудително скланяне към евтаназия на възрастните хора.

По-късно противниците включиха към тази група и хората с увреждания - като по-малкото дете на Сара Пейлин, което по думите й "ще трябва да оправдава съществуването си".

Нищо, че самата Пейлин, още като губернатор на Аляска, е насърчавала местните жители да подписват "отказ от реанимация" и че "за" това в миналото са гласували много от републиканците, които сега са в челните редици на битката срещу здравната реформа.

Въпреки че много от появилите се напоследък твърдения звучат абсурдно, те определено имат успех - все повече американци се настройват срещу

плана, който би могъл да спаси хиляди от смърт

Самият факт, че на демократите се налага да правят толкова усилия, за да оправдаят всяка своя здравна идея надълго и нашироко, както и че пускат цял сайт в своя защита, говори ясно за това.

Нищо че според статистиката 70% от американците смятат за "неморално" да се запазва система на здравеопазване, която не покрива всички граждани. Смята се, че тя е най-лошата сред развитите страни, въпреки че за нея се харчат двойно повече пари, отколкото във Великобритания, например.

Според републиканците "социализирано" здравеопазване би означавало, че правителството ще управлява цялата система, ще наема лекари, ще управлява болниците.

Консерваторите защитават статуквото не на последно място и поради това, че партията им получава солидни суми от частните здравни фирми, които на практика се облагодетелстват от сегашното положение на нещата.

Неоконсервативни медии като телевизия "Фокс нюз" (FoxNews.com), които търсят всеки повод да ударят по политиката Барак Обама, също обявиха кръстоносен поход срещу здравната му реформа.

В шоуто си консервативният коментатор Глен Бек (GlennBeck.com) сипе обида след обида срещу нея, което доведе до рекорден рейтинг на предаването. "Колко пъти сте виждали някой болен от рак да пълзи и да се гърчи на улицата, викайки за помощ? Този човек просто се намира в болницата", казва той в едно от тях. За да "намекне" за предпочитанията си, Бек пита още

кое зрителите предпочитат - частна или обществена тоалетна?

"Време е да кажем истината за нещата и да изложим на показ специалните интереси и партизанските атаки, които стоят зад лъжите и дезинформациите", подчертава Мич Стюарт. Според него заблудите и нападките са резултат от заговор, целящ да се запази статуквото.

"Докато американците виждат заплатите си да намаляват, застраховките им да изчезват и фирмите им да се борят за оцеляване, представителите на някои частни интереси се опитват да изплашат хората и да ги накарат да се противопоставят на реформата", обяснява той.

Мич Стюарт призовава хората да се мобилизират и да окажат обществен натиск, който да доведе до приемане на законодателството, необходимо за реформиране на системата на здравно застраховане.
Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 5 минути

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 9 минути

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 26 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 36 минути

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 44 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 50 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 52 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 2 часа

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 2 часа

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 2 часа

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“