22

К анадските граждани, скоро ще могат да се самоопределят като трети особен пол. В четвъртък правителството официално разреши третият пол, обозначен като "Х", да може да се вписва в паспортите и всички останали документи, предаде NDTV.

Целта е да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, които съответстват най-добре на половата идентичност на хората, които не се идентифицират нито с мъжкия, нито с женски пол, се казва в изявление на канадското правителство.

Канадският министър на имиграцията Ахмед Хусен съобщи, че решението в официалните документи да може да се записва неутрален пол, е прието, за да може канадците да бъдат такива, каквито искат  и да живеят съобразно половата си идентичност, както и сами да изразяват каква е тя.

В миналото хомосексуалността е определяна като болест, за която хората измислят редица лечения

„Въвеждайки в официалните документи пола „Х” ние правим важна стъпка към постигането на равенство между всички канадци, независимо от тяхната полова принадлежност”, коментира Хусен.

През юни страната прие законопроект, който добавя "половата идентичност или изразяването на пола" редом с расата, религията, възрастта,  сред мотивите за дискриминация, забранени от Канадската харта на правата.

Германия узакони еднополовите бракове

За първи път: Брак между трима мъже

Промяната ще бъде въведена още в края на този месец, първо от Министерството на имиграцията, а след това и от всички останали дълржавни институции. 

По-рано  Канада разреши в имиграционните документи  чужденците да могат да се определят и с трети пол. В началото на юли министър председателят на страната Джъстин Трюдо обяви,  че обмисля вписване на неопределен вид пол в личните карти. Трюдо е и първият премиер, който се включи в гей парад в страната.

Първата държава в света, въвела официално в документите си трети неопределен пол „Х” е Австралия. Промяната бе въведена като мярка срещу сексуалната дискриминация, която да даде възможност на  транссексуалните и хората, които не искат да си определят половата принадлежност да запълват с „ Х” графата "пол" в документите за самоличност.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@