326

Двама американски свещеници от щата Тенеси все пак изгориха вчера по един екземпляр на Корана, въпреки че пасторът Тери Джоунс, който смяташе да организира публично горене на свещената за мюсюлманите книга, се отказа от намеренията си.

Плановете на пастора от Флорида бяха осъдени от американските политици и предизвикаха неодобрение в цял свят.

Въпреки това край Нешвил, щата Тенеси, двама свещеници - пасторът евангелист Боб Олд и още един духовник - изгориха по един екземпляр от Корана, предаде Ройтерс.

Коранът бе осквернен и в Ню Йорк,

където имаше демонстрация срещу изграждането на джамия близо до мястото на атентатите от 11 септември.

Един от участниците в протеста откъсна няколко страници от Корана и ги запали, друг протестиращ също откъсна страници от книгата и правеше с тях неприлични жестове.

Присъстващи бяха шокирани от поведението му, отбелязва Ройтерс.

Отчасти ние правим това защото играта на думи, че ислямът е мирна религия трябва да приключи, заяви Рандъл Тери, един от шестимата участници в протеста.

Друг активист, Андрю Беакам, прочете няколко пасажа от Корана, в които се призовава за омраза към християните и евреите и тогава разкъса тези страници от издание с меки корици на английски език на ислямската свещена книга.

Той внимателно прибра разкъсаните парчета от книгата в найлонов плик, за да не замърсява и посочи: "Единствената причина, поради която няма да изгоря това е, че да се гори нещо на Капитолия е углавно престъпление".

Няколко любопитни туристи се спряха да гледат проявата пред Белия дом, докато полицията само записа имената на участниците в нея без да се намесва.

В Афганистан 

гневните протести

срещу плановете на пастор Тери Джоунс продължават вече трети ден и взеха 13 жертви.

Двама души бяха убити, а близо 10 - ранени, днес при разпръсването на антиамериканска демонстрация в Логар.

Над 10 хил. души се събраха на 11 септември на най-многолюдната от демонстрациите, които продължиха, дори след като Джоунс обяви, че се отказва от своите планове.

Демонстрантите скандираха "Смърт на Америка!". Полицията е стреляла във въздуха, за да не позволи на тълпата да щурмува офисите на местната администрация. Имаше подпалени магазини и контролни пунктове.

При предишния протест в Афганистан, ден по-рано, бяха ранени 11 души.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@