2

Изкусителката от "Спасители на плажа" Памела Андерсън (PamelaAnderson.com) поиска от ортодоксалните евреи да се откажат от кожените си шапки, известни като щраймели (Вж. как изглежда шапката).

Канадският символ, която е в Израел като гостуващ съдия на местната версия на танцувалното шоу познато у нас като "Дансинг старс" (Dancing with the Stars) заяви, че е писала до ортодоксални еврейски лидери с искане да спрат да блокират приемането на закони против кожените изделия.

Сред получателите е и министърът на религиозните служби на Израел Яков Марги, който блокира законопроект, искащ тотална забрана на търговията с кожи в Израел.

Ултраортодоксалните партии се противопоставят на забраната, защото тя ще засегна носенето на щраймел - поръбена с кожа шапка, която женените мъже носят по време на Шабат и религиозни празници.

Тя обикновено се изработва по поръчка, а за направата й се взимат пухкавите опашки на руски или канадски самури, белки или американски сиви лисици.

Памела призовава религиозните лидери да се обявят в защита на "милионите животни, които са пребивани, убивани с ток и одирани живи заради кожите си всяка година".

Министър Марги е получил и видеоклип с животни, които са убивани заради кожите си.

"Със сигурност ще се съгласите, че начинът, по който животните страдат и умират при търговията с кожи, нарушава еврейските принципи, които забраняват причиняването на ненужно страдание на животни", пише тя.

Щраймелът не е религиозен символ, а популярна традиция.

Андерсън обаче може да открие, че ултраортодоксалната общност не одобрява жените, носещи нескромно облекло и вероятно няма да намери фенове на "Спасители на плажа", отбелязват аналитиците. Засега няма коментар от офиса на Марги.