0
Хи ивудски звезди спечелиха престижни театрални награди "Тони" (tonyawards.com) при 64-то им поредно обявяване тази нощ в Ню Йорк.

Скарлет Йохансон спечели награда за най-добра актриса в драма за "Поглед от моста" (A View From the Bridge) на Артър Милър.

Също за най-добра роля, но в мюзикъл наградата спечели Катрин Зита-Джоунс в "Малка нощна музика".

За водеща роля в драма спечели Дензъл Уошингтън в спектакъла Fences.

Още в началото на годината, веднага след премиерата в "Корт тиътър", дебютът на Скарлет Йохансон бе оценен високо от критиците. Специално бе отбелязано, че при тази прилика с Мерилин Монро сигурно изобщо не е случайно, че тя дебютира на Бродуей с пиеса от Артър Милър, който е бил женен за суперзвездата през 1956-1961 г. и е писал пиесата специално за нея.

Героинята на 25-годишната Скарлет е 17-годишно момиче, тайно и страстно пожелано от вуйчо си (в ролята Лийв Шрайбър).

На церемонията в прочутата зала "Радио сити мюзик хол" Йохансон призна, че копнее за сцена на Бродуей от малко момиченце и най-после мечтата й е изпълнена. 25-годишната актриса е пред филмовите камери от 10-годишна и има зад гърба си вече 29 филма.

И носителката на "Оскар" Катрин Зита-Джоунс спечели още при дебюта си на нюйоркска сцена и изпя на церемонията дълга песен от спектакъла, бурно аплодирана от всички и от съпруга си Майкъл Дъглас.

"Малка нощна музика" (nightmusiconbroadway.com) е мюзикъл от легендарния Стивън Зондхайм, който още при появяването си през 1973 г. е спечелил 6 награди "Тони". Сюжетът е по филма на Ингмар Бергман "Усмивки от една лятна нощ" (1955). Режисьор на успешната нова постановка на Бродуей е Тревър Нън.

Двукратният носител на "Оскар" Дензъл Уошингтън (55) играе във Fences роля на бивш спортист, който не може да се освободи от спомените си.

Драмата "Червено" от Джон Логан и мюзикълът "Мемфис" (memphisthemusical.com) спечелиха по три награди "Тони", а "Американски идиот" и "Фела!" - по две.

"Американски идиот" (americanidiotonbroadway.com) е адаптация на едноименния концептуален албум на американската пънк рок група Green Day, като са включени песни и от албума 21st Century Breakdown.

"Фела!" (felaonbroadway.com) е посветен на Фела Кути (1938-1997), нигерийски музикант и композитор, признат за пионер на афробийт музиката, акттивист на движения за граждански права и политически непукист.

Автори на R&B мюзикъла "Мемфис" са Дейвид Брайън, кибордист на Бон Джоуви (музика и текст), и Джо Ди Пиетро (текст), които разказват историята на Дюи Филипс - първия бял диджей, започнал да пуска черна музика през 50-те години на миналия век.

"Мемфис" заслужи наградите за най-добър мюзикъл, либрето за мюзикъл, музика и оркестрация (Вж. видео).

"Червено", пиеса с две действащи лица, за родения в Латвия американски художник експресионист Марк Ротко (1903-1970), бе очакваният победител в категорията "Драма". В ролята на художника е Алфред Молина.

Наградите "Тони" са учредени през 1947 г. от основателката на най-авторитетната американска театрална фондация "The American Theatre Wing", известната актриса и режисьор Антоанета Пери.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@