0

В ече сме на прага на зимата, която винаги ни изглежда твърде студена и твърде продължителна и е време да помислим как да се топлим емоционално и да се забавляваме и през белия сезон.

Календарът на зимните фестивали има какво да предложи и обещава да затопли късите дни и да възпламени дългите нощи. Независимо дали искате да пирувате в Рейкявик или да сте на парти на фона на пистите в България, не е нужно фестивалният сезон да се ограничава само с лятото.

Време е да си кажем, че топлото време не е необходимо условие за забавление и да открием нови музикални банди в далечни страни.

Северни нощи

Другият пейзаж на Исландия отдавна се подхранва от таланти като Бьорк и Сигур Рос. Ето защо може би е малко странно, че готината столица на страната Рейкявик ще бъде зимният дом на родения в Барселона фестивал Sonar (18-20 февруари, sonarreykjavik.com).

Холандска дискотека

Университетският град Грьонинген в северната част на Холадия вижда как населението му нараства неимоверно през зимата, след като тълпи от хора се стичат тук за годишния фестивал Eurosonic Noorderslag на (13-16 януари, eurosonic-noorderslag.nl).

Нордик ноар

"Елате от студа", зове официалната страница на by:Larm, фестивал който е провежда в норвежката столица Осло (2-5 март, bylarm.no). Ако се интересувате от нордическа музика, това е вашето място. Около 100 изпълнители от северноевропейските страни Дания, Финландия, Исландия, Швеция и разбира се Норвегия ще се погрижат за доброто ви настроение.

Парти на писта

В самият край на зимата фестивалът Horizon (12-17 март, horizonfestival.net) е с претенцията да бъде най-големият ски фестивал в Европа. И кой може да оспори това, когато става въпрос за събитие със 120 ди джеи, 75 км писти, 30 партита на 15 места, с нощни клубове, сцени в гората и кино о гореща вана? Ако всичко това ви идва твърде много, има и минерални басейни и спа центрове. Мястото е Банско в България и денс музиката е на дневен ред.

Събирането на галите

Роден в пост пънк ерата през 1979 г., първият по рода си френски фестивал Trans Musicales (2-6 декември, lestrans.com) е свидетел на вълна от различни музикални стилове през годините, от гръндж до хип хоп и електронна музика. Разположен в изложбения център в столицата на Бреан Рен, тук са свирили легендарни групи като Нирвана и Дафт Пънк.

Въпреки че е курорт, който е царството на зимните спортове, Банско предлага редица забавления и през лятото. Много популярен е джаз фестивалът, който се провежда през август:

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@