6

През последните години с наближаването на Великден от витрините на магазините все по-често ни се усмихват красиви шоколадови, сламени или от всевъзможни други материали зайци.

Както се случва с много католически традиции у нас, симпатичният дългоушко също става част от празничното настроение и празничните покупки, но без да се замислим какво всъщност означава той и каква е ролята му в светлия ден.

Легендата разказа, че великденският заек носи кошница, пълна с шарени яйца, сладкиши и играчки на децата в нощта преди Възкресение.

Той я оставя или на точно определено място в дома, или я скрива някъде и малчуганите трябва да я намерят в празничната сутрин.

Първите текстове, в които се споменава великденският заек са от 1620 г.

Великденската символика на заека тръгва от Елзас. Първият сладкиш с формата на великденски заек е направен в началото на 19 век в Германия.

Именно германските заселници го пренасят в САЩ. За децата пристигането на великденския заек е голям празник. Те трябва да подготвят специални гнезда, обикновено от шапки, и ги поставят на закътани места в дома си. Ако са били послушни, великденският заек им оставя шарени яйца. Днес гнездата се купуват в магазина и родителите ги слагат на скришни места. В кошничките задължително има шоколадов заек.

Зайците символизират плодородието и живителните сокове на пролетта, защото в котилото им има много зайчета.

Изразът "луд като мартенски заек" идва от периода на ухажването при дивите зайци през март, когато мъжките се борят за женската, с която искат да се чифтосат. Понеже демонстрират един пред друг своята сила, поведението им се оприличава с луд танц. Ранните наблюдатели на любовната им игра смятали, че настъпването на пролетта ги подлудява.