0
Пк ка с оригинални рисунки на знаменития български художник Александър Добринов е била намерена случайно.

Открил я е Людмил Веселинов - художник на вестниците "Труд" и "Култура", когато се ровел из прахоляка на антикварен магазин в София.

За в. "Труд" (trud.bg) Веселинов обяснява, че рисунките са от затворническия период на Добринов след 9.09.1944 г. "Рисувани са на гърба на грамоти, плакати и календари на Червения кръст. Хартията е лоша - амбалажна, паус - няма нищо общо с предишните му творби върху фина френска хартия. Но рисунъкът и гениалният почерк не могат да се сбъркат!", казва Веселинов.

Александър Добринов (1898-1958), един от малцината българи в Книгата на рекордите на Гинес, е автор на знаменитата шаржова рисунка от 1935 г. на 106 видни български поети, писатели, критици, певци, артисти, художници, архитекти, индустриалци, политици в някогашното кафене "Цар Освободител" - на ъгъла на бул. Цар Освободител" и ул. "Г.С. Раковски".

Художникът е роден във Велико Търново. Учил е в София и Виена. От 1921 г. публикува портретни шаржове и карикатури във вестници, списания, в програми за театрални представления. Работил е във Виена, Прага, Рим, Варшава.

След 9 септември 1944 г. е арестуван заедно с академик Михаил Арнаудов, писателите Змей Горянин, Димитър Талев, Чавдар Мутафов и други. Осъден е на две години затвор, защото бил включен в делегации на културни дейци, посетили Германия. Приятели го уреждат да изтърпи присъдата в Червения кръст и досега не бяха познати рисунките му от това време.

През 50-те години му разрешават да сътрудничи на вестници като "Литературен фронт", "Народна култура", дори на "Работническо дело" и "Вечерни новини".

Добринов е имал осем самостоятелни изложби в София (първата през 1924 г.) и други осем в чужбина.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@