Канибализъм: историята на хора, които ядат хора
Източник: Thinkstock/Guliver
24

В секи човек, който се разхожда в модерен хранителен магазин е разглезен от богатия избор на храни. От 2008 г. средният брой продукти, които се предлагат в среден по големина супермаркет е около 47 000.

Има обаче един определен продукт, който никога не трябва да се появява в пазарската количка на човек, въпреки че има своето място в историята като храна, особено в отчаяни времена – човешко месо.

Канибализмът удря човешката съвест, както могат да го направят малко други табу действия, предизвиква смесица от страх, презрение и обикновено гадене. Но хората, които ядат хора, са неразделна част от нашата история.

Дори още преди съвременните хора да започнат да бродят по Земята, нашите предци са практикували канибализъм.

Хомо антецесор

Хомо антецесор, последният общ прародител на неандерталците и съвременните хора, разчитал редовно на канибализма, дори когато е имал други източници на храна на разположение. Тези хора понякога си организирали канибалски празници, а членове на вражеска група били включени в менюто. Останките от костите са намирани заедно с костите от древни мечки, мамути, лисици и други животни.

Неандерталците срещу хората

Неандерталци
Неандерталци Източник: Thinkstock/Guliver

В началото на историята на нашите видове, неандерталците и хората са съжителствали. Те живеели заедно, ядели заедно, а също и се изяждали едни други.

През периодите на глад неандерталците допълвали менюто си с канибализъм, твърди проучване от 2006 г., изследвало осем неандерталски скелета на възраст 43 хил. години. По костите имало доказателства за рязане и разкъсване - индикации, че тези хора са били разфасовани. Останките били намерени в подземна пещера в Ел Сидрон, Испания.

Най-ранните хора в Европа, преди 32 хил. години, са практикували ритуално човекоядство. Най-старото доказателство за канибализъм предполага, че хората ядели други хора не с цел изхранване, а по-скоро като част от погребални ритуали.

Военна обсада

Военна обсада
Военна обсада Източник: Thinkstock/Guliver

Появата на военната обсада преди 5000 години стартира надпревара във въоръжаването между нашествениците, които търсят все по-разрушителни оръжия и защитниците, които строели все по-високи и силни укрепления, за да отблъснат атака.

Цялото население на град или село понякога е хващано в капан, който може да е с продължителност от седмици, месеци или дори години. През това време, ако доставките от външния свят са отрязани, жителите са били принудени да прибягват до крайни средства за оцеляване, включително канибализъм. По време на римската обсада на Йерусалим през 70 г. пр. н.е, глад и болести тормозели жителите на града и те прибегнали до канибализма, за да останат живи.

Жертвите на обсадата не винаги са тези, които е трябвало да прибягват до тази крайна мярка. След обсадата на Маарат победителите – кръстоносците, разполагали с ограничени доставки и за да оцелеят, използвали труповете на победените от тях мюсюлмани за прехрана.

Медицински трупове

Източник: Thinkstock/Guliver

До Средновековието канибализмът предимно се е практикувал като допълнение към основното хранене. Практиката да се включват човешки останки в лекарствата започнала някъде към XII в. и се превърнала в нещо обичайно.

Починалите неволно дарявали телата си на медицинската наука, тъй като били крадени от египетски гробници или ирландски гробища. Използвани са били кости, кръв или мазнини за лечение дори на най-чести и леки болежки като главоболието например.

Не е имало значение, че консумацията на друго човешко същество всъщност може да е вредна за здравето. Прионовите болести, разпространявани чрез канибализма, могат да образуват в мозъка дупки като гъби, състояние известно като "спонгиформни енцефалопатии".

Използването на медицински трупове започва да изпада в немилост през XVI в, но продължава да се практикува чак до XVIII в. В някои части на Африка същото варварство, но в доста по-тежка форма, продължава да се практикува. Там предимно албиноси биват убивани и заколвани за магическа защита и направата на лекарства.

Епохата на откритията

Епохата на откритията среща цивилизации, които не са имали връзка една с друга и културните сблъсъци, в допълнение към многото физически конфликти, са неизбежни.

Когато йезуитите срещат ирокезите, Мохок и други племена, те с отвращение и изненада отбелязват, че тези индиански групи практикуват канибализъм. Яденето на човешка плът не е било просто гастрономически опит, а част от ритуал за укрепване на племето или с цел унижаване на врага.

Същото важи и за племена от Централна и Южна Америка, като ацтеките или инките, които практикуват канибализъм като част от жертвено религиозен обред.

Джеймстаун

Джеймстаун
Джеймстаун Източник: Getty Images/Guliver

Шепа индиански племена обаче не са единствените канибали в Новия свят, тъй като някои колонисти сами е трябвало да прибегнат до отчаяната мярка, за да останат живи. Като първо постоянно английско селище Джеймстаун отваря вратата към Новия свят за британците. Основана през 1607 г., колонията оцелява дори и през тежкия период между 1909 и 1910 г., известен като "гладното време", когато три четвърти от преселниците са загинали.

Отчаянието в колонията нараснало толкова много, че те прибягват до консумиране на тялото на 14-годишно момиче, показват архелогическите доказателства. Момичето, което археолозите наричат Джейн, вероятно е пристигнало в Джеймстаун през август 1909 г., месец преди зимата. Според изследователите тя най-вероятно не е единствената жертва на канибализъм от страна на 60-те колонисти, които оцеляват до пролетта.

Канибалите на XX в.

Ким Чен Ир
Ким Чен Ир Източник: Getty Images/Guliver

XX в. постави началото на земеделската революция, която ще позволи на съвременните цивилизации да произвеждат повече от достатъчно храна, за да се отговори на глобалното търсене. За съжаление Зелената революция може да увеличи само производството на храна, а не непременно продоволствената сигурност.

Гладът в СССР през 20-те и 30-те години на миналия век отнема живота на милиони хора и принуждава оцелелите да се обърнат към канибализма. В Китай Великият китайски глад също отнема милиони животи и кара мнозина да ядат мъртвите, за да оцелеят. Когато гладът удря Северна Корея, през 1990 г. по време на режима на Ким Чен Ир, туристите, които посещават страната докладват, че са ставали свидетели на случаи на канибализъм.

Племената в Нова Гвинея

Племе в Нова Гвинея
Племе в Нова Гвинея Източник: Getty Images/Guliver

Племето Короваи е сред последните известни консуматори на човешка плът. Според австралийския журналист Пол Рафаеле, който прекарва известно време с племето през 2006 г., когато член на общността умре при мистериозни обстоятелства, най-често заболяване, короваи вярват, че той е бил под влиянието на какуа - вещица. За да се противодейства на магическите сили на вещицата, която разяжда човека отвътре навън, племенен обичай е членовете на племето да изядат месото на мъртвия, като един вид отмъщение.

Това не означава, че само естествената смърт води до канибализъм. Племена в Нова Гвинея също така убиват съперници и ги консумират ритуално. През 2012 г. властите в Папуа Нова Гвинея повдигат обвинения на 29 членове от едно племе за смъртта на седем знахари. Канибалите са вярвали, че ако изядат органите на знахарите, ще бъдат възнаградени със свръхестествени сили.

Коментари 24
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

24 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 7 минути

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 38 минути

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 1 час

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 1 час

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 1 час

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 1 час

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 1 час

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 1 час

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 2 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 2 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 3 часа

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

<p>Скандал в НС: Може ли да се окажем с 480 народни представители или депутати с двойни заплати</p>

Скандал в НС заради НАТО, Конституцията, "Турски поток" и депутатските заплати (ВИДЕО)

България Преди 3 часа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии