5 хил. души се поклониха пред чудотворната икона в Лопушанския манастир
Фрагмент от новооткритата икона   
Източник: Нова телевизия
4

Б лизо 5 000 миряни от цялата страна се поклониха пред откритата наскоро икона на "Светата Дева с Младенеца" в Лопушанския манастир, каза за БТА Величкият епископ Сионий, игумен на манастира.

Чудотворната икона, която е на най-малко 300 години, бе открита преди дни, зазидана в стените на храма на Лопушанския манастир. Това става след

пророчески сън на силно вярваща християнка - Мария от столицата,

разказа дядо Сионий. Той допълни, че жената е била сред посетителите на манастира в неделя. Дошла е тук за първи път заедно с децата си, но е пожелала да остане анонимна, поясни дядо Сионий.

Само през почивните дни пред иконата на Светата майка са се поклонили близо 4 хил. души. Хората вярват, че иконата е чудотворна, защото е намерена след чудно знамение, има уникален сребърен обков, характерен за такива икони, разказа дядо Сионий.

Величкият епископ посреща всички дошли в манастира, сяда на чаша кафе или чай с тях и разказва прелюбопитната история на Лопушанския манастир "Св. Йоан Предтеча" и историята на иконата. Най-вероятно

иконата датира от средата на 17 век и е спасена преди опожаряването на манастира по време на Чипровското въстание,

категоричен е дядо Сионий. Една от легендите за Лопушанския манастир разказва, че преди да бъде опожарен, в средата на 17 век, местните хора спасили иконите, а после в средата на 19 век, при новия градеж ги върнали обратно. В сегашния си вид манастирът бил завършен през 1856 г. благодарение на усилията на монасите Дионисий, Герасим и Гедеон.

Много е възможно иконата да е била зазидана в стената в знак на почит към загиналите четници и другите избити невинни българи, смята дядо Сионий. Разказва, че сред първите, които са му позвънили е бил професор Божидар Димитров, който е обещал да дойде и негови експерти да определят точното време на създаването на иконата.

Няма да я реставрираме засега, а само ще бъде частично почистена и консервирана по специална технология в лаборатория на Националния исторически музей, обясни дядо Сионий. В момента иконата е поставена пред олтара в голямата черква на манастира. Първата история на Лопушанския манастир, написана по съхранената до днес кондика, е дело на учителя Иван Първанов. Кондиката - летописна книга на манастира, се съхранява в Държавния архив в Монтана. Лопушанският манастир впечатлява със своя градеж, пропорции, архитектура и каменни пластики.

Храмът е посветен на св. Йоан Предтеча. Той съхранява един от най-красивите иконостаси в Северна България, истинска филигранна изработка в най-добрите традиции на Самоковската школа. Лопушанският манастир бил любимо място на писателя Иван Вазов. Тук той написал части от най-известния си роман "Под игото".

Манастирът "Св. Йоан Кръстител" днес е действащ мъжки манастир. Обявен е за архитектурно-художествен паметник на културата от 1973 г. Храмовия си празник светата обител чества на 7 януари - деня на Св. Йоан. Манастирската църква е втора по големина в България. Храмът е кръстокуполен, с три кораба и пет осветени кубета. В манастира се съхранява чудотворна икона на Света Богородица - поклонници твърдят, че навеждайки се над нея, се виждат как текат вадички с миро. Друга голяма ценност е иконата на Иисус Христос, чийто поглед следва посетителите, където и да се намират в църквата. Манастирската църква е украсена с каменни релефи отвън. По стените няма стенописи, но вътре се намира един от най-красивите дърворезбовани иконостаси у нас.

През 1863 г. Дионисий, който станал игумен на манастира, довел иконописците Станислав и Николай Доспевски - племенници на възрожденския иконописец Захари Зограф от Самоков, да изпишат иконостаса. За филигранната дърворезба бил нает Стойчо Фандъков. Дионисий е приемал и Васил Левски, когато идвал по народните дела в този край. Игуменът станал и председател на местния революционен комитет.

Дионисий отворил и килийно училище, в което на четмо и писмо се обучавали момчета от околните села. Манастирският храм е умалено копие на Рилския манастир. Такъв величествен и красив искал да го направи възродителят на манастира Дионисий през 1850 година. Сам с майстор Лило от сръбското село Славине отишли до Рилския манастир, за да вземат тертипа му. Тъй като майсторът бил неграмотен, като се върнали, не могъл да възстанови вида на Рилския манастир. Затова Дионисий го пратил втори път - да гледа и да изреже с нож на дъска рилската църква. Като си дошъл, майсторът изплел с лескови пръчки макет на църквата, по който след това съградили лопушанската.

Огромна секвоя може да се види на входа на храма. Близо 80-годишното сега дърво било подарено на Лопушанския манастир и засадено до входа на храма в чест на раждането на Симеон Сакскобургготски. В момента се извисява на голяма височина, макар буря преди години да откършила 15 метра от върха й. Дървото е сред атракциите на светата обител.

Дионисий - игуменът възродител, умира през 1881 г. и е погребан в Лопушанския манастир. Иконописецът Николай Доспевски е нарисувал портрет на будния монах, който сега се намира в Националната художествена галерия в София. Едва 133 години след смъртта му в Георги Дамяново решават улица да носи името на архимандрит Дионисий, което ще се гласува на предстоящото заседание на Общинския съвет. Днес манастирският двор прилича на строителна площадка. В единия му край се довършва разширението на хотелската част, достроява се новият зимен храм "Свети Панталеймон и Петка Римлянка", сваля се мазилката на стария, за да бъде направена нова.

Тази година, разказва дядо Сионий, в Лопушанския манастир ще бъде открит музей, в който ще бъдат изложени стари икони, книги и църковна утвар, свързани с православната вяра. Една зала ще бъде пригодена за гости. В нея монасите ще изнасят уроци по православие и ще прожектират филми с християнска тематика. В Лопушанския манастир от преди Нова година живеят 7 бежанци от Сирия. За голямото семейство се грижат йеромонах Христодул и послушниците. В манастира има и място за гости.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 2 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 7 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза