5

Големият български композитор и диригент Красимир Кюркчийски почина днес следобед на 75 години.

Тъжната новина съобщиха от семейството на изтъкнатия музикант, информира пресцентърът на Министерството на културата.

Кюркчийски е роден е на 22 юни 1936 г. в Троян. През 1963 г. завършва композиция при проф. Панчо Владигеров в Българската държавна консерватория (днес Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров"), а по-късно специализира в СССР при Д. Шостакович.

През периода 1962-1965 г. е композитор в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София и преподавател по четене на партитури в Българската държавна консерватория.  Известно време работи като диригент на Държавния ансамбъл за народни песни и танци "Филип Кутев".

От 1968 г. до 1971 г. е диригент в Ансамбъла за народни песни при Българското радио.

Автор е на едни от най-популярните български хорови песни - "Пиленце пее, говори", "Бре, Петрунко", на балета "Козият рог", на оркестрови, вокално-инструментални, музикално-сценични и камерни творби - Концерт за пиано и оркестър (1958), Сюита за виолончело и пиано (1960), кантата "Паисий Хилендарски" (1962), Симфония концертанте за виолончело и оркестър (1963), "Балада за автопортрета" (1964), Концерт за пиано и оркестър (1979), "Приветствена увертюра" (1980), както и на филмова и театрална музика.

Кюркчийски е автор на музиката към филма "Записки по българските въстания" на Веселин Бранев и Борислав Шаралиев.

Името му се свързва и с нов подход при обработката на фолклорните песни, придобили голяма популярност в репертоара на български и чужди изпълнители.

Негови произведения се изпълняват в Италия, Франция, Русия, Германия, Австралия и други страни.

Кюркчийски е носител на множество отличия, сред които и награди от Министерството на културата, отбелязват от ведомството.

За Струнен квартет (1959) е удостоен с Голямата награда на Париж за най-добра композиция от чуждестранен автор в рамките на "Парижките музикални седмици" (1966) , Димитровска награда (1980).

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@