Как ще честваме 1150 години от създаването на славянската азбука
Как ще честваме 1150 години от създаването на славянската азбука   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
56
На 24 май из цялата страна ще се проведат концерти, шествия, изложби и тържества по случай празника.

В София по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в древния столичен храм "Св. София - Премъдрост Божия" се очаква да бъде официалното откриване на археологическото ниво на базиликата.

Подземният музей под църквата, дала името на града, показва уникално археологическо наследство от древна Сердика.

Очаква се този исторически обект в съчетание с намиращия се над него храм да се превърне в един от най-значимите духовни и културно-исторически центрове, не само у нас, но е в Европа и света.

Изложбата "искони бѣ слово", която се открива на 23 май в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", е посветена на 1150-та годишнина от създаването на славянската азбука.

Експозицията представя в образ и текст историята на българската книжнина от идването на Кирило-Методиевите ученици в България през 885/6 година до създаването на История славеноболгарская през 1762 и началото на Българското възраждане. Някои от кадрите от средновековни ръкописи се показват за пръв път пред широката публика.

Седемдесет светещи пана, фрагментарно разпределени по теми, изпълват залата и напомнят за комплексната структура на историческото познание. Посетителите се движат между тях и ги опознават, създавайки своя индивидуална траектория.

Интерактивният мизансцен се допълва от внушителна хронологична визуализация на съдържанието, съпоставяща събития от европейската и българската история с развитието на славянската писменост.

Цветна фигура, изобразяваща първите букви от азбуката "А" и "Б", е оформена в пространството пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Буквите са от цветя в тоновете на логото на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Цветовете са в розово и светло синьо.

Общо са засадени 350 броя вербена за оформянето на двете букви от азбуката, които са вписани във фигурата на слънцето. За фигурата на слънцето са засадени 14 000 растения, от които бегония, тагетес и перила.

Градината пред Народната библиотека е обогатена и от красиво разцъфналите рози. Миналата година по проект на Столична община на мястото беше оформена цветна фигура слънце, изградена поливна система, както и обновени настилки и зелените площи.

На 24 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. В съслужение с него ще бъдат епископи на Българската православна църква и предстоятели на столични храмове.

В Плевен - градът, в който е създадено първото в България светско училище за момичета, утре ще отпразнува 24 май с молебен, шествие и концерт. Тържествен ритуал ще се състои на централния градски площад "Възраждане" от 11:00 ч. Молебен за здравето и благоденствието на жителите и гостите на града се очаква да отслужи Плевенският митрополит Игнатий.

След това приветствено слово ще произнесе кметът на общината проф. Димитър Стойков. Множеството на площада ще се отправи с шествие към барелефа на Светите братя Кирил и Методий, поставен в началото на улицата, носеща техните имена.

Там ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност. На площада ще продължи веселието за празника с участието на талантливи деца. В концерта ще се изявят ученици от началните училища "Христо Ботев" и "Отец Паисий" и танцов състав "Дъга" при училище "Стоян Заимов".

Хор "Добрич" пък ще изпълни Божествена литургия от Свети Иван Златоуст в църквата в българската екзархия в Истанбул, съобщиха от общинския младежки център.

Гостуването на формацията с диригент Димитър Вангелов в Деня на славянската писменост, българската просвета и култура е съвместна инициатива на хор "Добрич" и Българската екзархия в Истанбул. Божествената литургия от Свети Иван Златоуст е по музика на Добри Христов, Бортнянски, Ведел и др. Тя ще звучи в църквата "Свети Стефан" в 9 часа на 24 май.

В Сливен ще бъде открита изложба "Учители и ученици". Експозицията представя учители-художници и техните възпитаници с творби от последната година. Предвидена е награда от галерията, която да отличи преподавател за учебната година.

Целта е да се популяризира изобразителното изкуство и да се представят младите таланти пред родители, учители и гости на града. Инициативата цели също да стимулира ученическото творчество, като се отварят всяка година залите на галерията за такъв вид изложба.

Чрез нея учениците се запознават и с творчеството на преподавателите си, които не само обучават, а и творят в своите ателиета. Изложбата може да бъде видяна в рамките на месеците май и юни в галерия "Димитър Добрович".

Над 30 художници от община Благоевград пък участват в обща художествена изложба в Благоевград по случай 24 май. Жури с участието на художника Елена Панайотова, председателя на фондация "Поддържане на изкуството в България" Долорес Дилова и председателя на представителството на Съюза на българските художници в Благоевград Антон Гошев е подбрало и аранжирало творбите.

Общата художествена изложба има за цел да представи постиженията на благоевградските художници в областта на живописта, скулптурата, графиката и приложното изкуство. Три от творбите и техните автори ще бъдат отличени с награди по случай Деня на славянската писменост и и на българската просвета и култура.

Празничен концерт-спектакъл по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, и тържествена церемония за връчване на награди "Русе" се състоят на 23 май в Доходното здание в крайдунавския град. Това съобщиха от общинската управа.

Награди "Русе" се връчват за постижения в областта на изкуството, културата, образованието и науката. Тазгодишните носители са избрани от две специализирани комисии в областите - "Образование и наука" и "Изкуство и култура". Сред участниците в празничния концерт-спектакъл са Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, клуб за спортни танци "Настроение" и балет "Импулс".

Община Стара Загора пък връчва наградите "Анастасия Тошева" в навечерието на 24 май

По традиция те се присъждат като признание и поощрение на педагогически колективи, директори на училища и детски градини, учители и ученици, за популяризиране на техния професионализъм, талант и граждански принос за развитието на образованието в Община Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Официалната церемония за 2013 година ще се проведе от 18.00 ч. на Античната улица на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
Коментари 56
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

56 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 14 минути

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 2 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 2 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 3 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 3 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 4 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"