Как и защо Джордж Бърнард Шоу осмива българите
Корица на програмата за представлението в Ню Джърси и сцена от спектакъла   
Източник: shakespearenj.org
39
 Комедията "Оръжията и човекът" (Arms and the Man) на Джордж Бърнард Шоу (1856-1950), която не е предедена на български език, но е скандално известна у нас вече над сто години с това, че осмива българите като силно изостанал народ, е поставена на сцената на Шекспировия театър от щата Ню Джърси в САЩ (shakespearenj.org) и се играе през целия месец юли.

Пиесата е играна за пръв път през 1894 г. в Лондон, а в следващите десетилетия е поставяна и на други сцени, особено в Германия и Австрия.


Според изследователи на творчеството на нобеловия лауреат Шоу това е просто един антивоенен фарс, но навремето българските студенти в чужбина са освирквали спектаклите и са протестирали срещу фриволното представяне на сънародниците си.

Заядливият и прочут с хапливия си език ирландец
Джордж Бърнард Шоу е популярен в България с много пъти поставяните на различни сцени пиеси "Пигмалион", "Професията на госпожа Уорън" и "Домът на разбитите сърца", а също и с блестящите си остроти и афоризми.

За да обясним на читателите на vesti.bg за какво всъщност става дума в "Оръжията и човекът", поместваме тук текст от журналистката Веселина Седларска, публикуван преди повече от две години в списание "Тема" (
temanews.com) - бр. 10/2008 г.:

Преди 114 години Джордж Бърнард Шоу видя балканците като някакви далечни хора, чиято роля се изчерпва в това да забавляват публиката толкова дълго, колкото продължава пиесата.

Върти ми се идея за теория, според която, ако живееш на Балканите, всяка година прибавяш по една диагноза в здравния си картон, увеличаваш с пет точки коефициента си на интелигентност и преместваш десет имена от списъка на хората, които обичаш, в списъка на хората, които мразиш.

Съществен пропуск в разработката ми се очертава единствено признанието ми, че не знам откъде започват Балканите. Никой не се е произнесъл по въпроса, всички се занимават с това къде свършва Европа.

Според Метерних... Всъщност според австрийския политик Клеменс Венцел Непомук Лотар фон Метерних-Винеберг-Байлщайн Азия започва от "Ландщрасе", виенска улица, преминаваща в шосе, което води на изток.

Унгарците обаче, които дори в паспорта имат само по две имена, застават на средата на моста "Сечени" в Будапеща и твърдят, че Европа била ей дотук. Т.е. и те са само с единия крак в нея.

Моят съсед се кълне, че Чърчил бил казал, че Европа свършва там, където хората започват да си честитят банята.

Иво Андрич пък казва, че границата на Европа съвпада с границата на бозата. А не е ли там, където започва люпенето на семки по улиците? Сложен въпрос се оказва този: къде точно преминава меридианът на бозата.

Според Константин Иречек някъде към Горна Джумая "...се зачина полуизвестната страна с непристъпни тайни, гдето няма лична безопасност и человешки права, гдето по пътя е потребна будна предпазливост..."

Когато чета Иречек, свеждам мечтите си до една - да доживея време, в което той няма да е прав в поне едно от нещата, които е казал за България. Например в това: "За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата."

Близко до мястото, където "се зачина полуизвестната страна", се развива сюжетът на най-значителното произведение в англоезичната литература, чието действие протича изцяло в България.

Пиесата започва така: "Нощ. Женска спалня в България в малък град близо до Драгоманския проход. Късен ноември през 1885 година, през отворения прозорец с малък балкон вляво се вижда старопланински връх, покрит с осветен от звездите сняг. Интериорът на стаята не прилича на нищо, което може да се види в Европа. Той е наполовина богат български, наполовина беден виенски."

Заглавието на пиесата е "Оръжията и човекът". Неин автор е Джордж Бърнард Шоу.

Колкото е известен Шоу в България, толкова е неизвестна пиесата му за България. Не и по света обаче. "Оръжията и човекът" се играе за първи път през април 1894 г. в Лондон. Сред ръкопляскащите в публиката е и Оскар Уайлд. Шоу сам се хвали с автентичността на творбата си: "Създава впечатление, че действително съм бил в България."

В Берлин и Виена обаче, където пиесата става популярна през 20-те години на миналия век, българските студенти въобще не мислят такива добри неща нито за пиесата, нито за автора й. Той пък им го връща с типичното за него шепа остроумие, вгорчено с капка ирландска жлъч: "Когато българските студенти с искрената ми приятелска помощ развият чувство за хумор, няма да има повече проблеми."

По това време Шоу вече е носител на Нобелова награда за литература, всяка негова дума отеква.

Вместо чувство за хумор българите във Виена развиват чувство за мълчание към пиесата - не само през онзи, но и през този век. През 1976 г. пиесата се играе с огромен успех на сцената на Виенския английски театър. През 2006 г. Виена отбелязва 150-годишнината на Шоу със същата пиеса, главната мъжка роля се играе от сина на актьора, който е изпълнил ролята преди 25 години.

У нас пиесата "Оръжията и човекът" не е публикувана на български език. Джордж Бърнард Шоу би казал, че е живял само 94 години, време, което не му е стигнало да развие чувството за хумор на българите.(Текстът на пиесата на английски език може да бъде намерен на online-literature.com).

Пиесата е твърде семпла като за такъв голям драматург. В спалнята на госпожица Райна, дъщеря на най-високопоставения в българската армия офицер, майор Петкоф, попада преследваният капитан Блънчли, швейцарски наемник в поразената от българите сръбска армия. Райна е сгодена за герой от битката при Сливница българския капитан Саранов.

Ако вече се сещате за "Крадецът на праскови" - да, нещо подобно, но далеч не толкова талантливо. Сюжетът претендира да покаже сблъсък на манталитети - човек от баш Европа в обкръжението на хора, които се измъкват от Ориента и се присламчват към Европа.

"Райна: Знаете ли какво е библиотека?
Швейцарецът: Библиотека? Стая, пълна с книги.
Райна: Да, ние имаме библиотека, единствената в България."


Малко по-късно Шоу описва библиотеката: "...съоръжението се състои от една полица, на която са наредени разръфани книги, облечени в стара хартия с петна от кафе." Самочувствието на семейството на Петкоф е високо, съпругата на майора го обяснява с това, че "ние можем да проследим произхода си до двайсет години назад."

Чакайте обаче да се появи главата на семейството, защото тогава става толкова интересно, че наистина е изпитание да си студент във Виена и Берлин по време на сценичния успех на "Оръжията и човекът".

"Петкоф: Как си, скъпа?
Катерина (жена му): О, обичайните болки в гърлото, това е всичко.
Петкоф (убедено): Така е, като миеш врата си всеки ден, колко пъти да ти го кажа.
Катерина: Глупости!
Петкоф (пие кафе и пуши цигара): Не трябва да се отива толкова далеч с тия модерни порядки. Цялото това миене няма как да е добро за здравето, не е природно. Един англичанин в Пловдив се поливаше със студена вода всяка сутрин, като станеше. Отвратително! Всичко идва от тия англичани: те са мръсни заради климата си и трябва непрекъснато да се мият. Погледни баща ми: никога през живота си не се е къпал, живя до 98 и беше най-здравият човек в България. Нямам нищо против едно хубаво миене веднъж седмично за човек на моето високо положение, но всеки ден е направо прекалено.
Катерина: В сърцето си все още си варварин, Пол. Ще ми се да мисля, че се държиш добре пред всичките тия руски офицери.
Петкоф: Полагам усилия. Погрижих се да разберат, че имаме библиотека.
Катерина: Ама не си им казал за електрическия звънец, нали?
Петкоф: Какво е това електрически звънец?
Катерина: Докосваш едно копче, то звъни и Никола се появява.
Петкоф: Че що да не го извикаш?
Катерина: Цивилизованите хора не крещят, когато искат да извикат слугата си. Научих го, докато те нямаше.
Петкоф: Е, и аз научих нещо. Цивилизованите хора не си простират прането тъй, че посетителите да го виждат. Тъй че най-добре да сложиш туй (посочва прострените върху храстите дрехи) някъде другаде."

Има и други диалози в подобен предприсъединителен дух. Петкофата щерка Райна също информира швейцарския представител, че хора в тяхното положение мият ръцете си почти всеки ден.

Смях се на тази реплика до момента, в който ми показаха здравна книжка на работещ в студентски стол от 1994 г. (точно сто години след премиерата на пиесата в Лондон), в която пише: "Мийте си краката всеки ден, лицето и ръцете два пъти дневно и се къпете поне веднъж седмично."

Хайде да не казвам, че управителят на този студентски стол сега е депутат в парламента, че ще вземе да стане още по-тъжно.

Швейцарският капитан Блънчли, който в междинни доклади започва да дава все по-добри оценки за българката Райна, накрая решава да я присъедини по най-недвусмисления начин, като й предлага да се ожени за нея и съответно да споделят фондовете му, които се свеждат до "хотелиерско оборудване от шестстотин комплекта чаршафи и одеяла, 2400 юргана от пух, 10 000 комплекта вилици и ножове и също толкова десертни лъжички, 300 слуги, 6 двореца и т.н."

Пиесата приключва в духа на девиза на Европейския съюз - "Обединени в различието". Слугата Никола получава шанса да се кандидатира за мениджър на швейцарски хотел, ако защити този свой проект с познания по френски и немски.

Това е нещо като компенсация за отнемането на годеницата му Лука, слугинята на Райна, която съответно става жена на бившия годеник на Райна капитан Саранов, за да бъде всичко по-приличащо на посредствена оперета, отколкото на голяма пиеса.

Няма спасение за българите обаче от тази малка пиеса, написана от голям автор. И до днес потомците на капитан Блънчли гнусливо се осведомяват колко често се къпем, а ние ги респектираме с факта, че имаме библиотека.

Меридианът на бозата като всички невидими неща се оказа много устойчив. От двете му страни и сега не се случват много по-различни неща, отколкото на 21 април 1894 г., когато интелектуалният елит на Лондон се събира в Авеню тиатър на премиерата на "Оръжията и човекът", за да се забавлява за сметка на някакви далечни хора, които имат някакво неизбежно значение само толкова дълго време, колкото продължава пиесата.

Двайсетина години след като Джордж Бърнард Шоу написва пиесата "Оръжията и човекът", в Англия се създава нова дума - балканизирам. To balkanize. Така полуостровът, на който живеем, в англоезичните страни освен съществително става и глагол. Означава: разделям територия на по-малки, често враждебни части.

Глаголът балканизирам е отрицателно натоварен, имиджът му е долу-горе като на майор Петкоф. Великобритания, страната, в която се роди лошият глагол, означаващ разделяне на територия на по-малки, често враждебни части, беше сред първите, които признаха независимостта на Косово.

Президентът на САЩ Джорд Буш също не харесва глагола балканизирам. Веднъж реши да се изкаже против балканизирането на обществото - американското, естествено.

Но нали, милият, има навика да бърка думи с близко звучене, рече, че е против вулканизирането на обществото - израз, който влезе в известното стихотворение, съставено от най-комичните бушизми. Джордж Буш призна независимостта на Косово на другия ден след нейното обявяване.
Коментари 39
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

39 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Защо през лятото ни се прави повече секс

Любопитно Преди 1 час

Това се дължи на поредица от социални и физиологични фактори, които влияят върху повишаването на либидото

Windows 11

Полезни трикове за работата с Windows 11

Технологии Преди 1 час

Платформата предлага някои дребни, практични функции

<p>Европейската автомобилна промишленост върви към пропаст</p>

Европейската автомобилна промишленост върви към пропаст

Технологии Преди 2 часа

Нарастващите лихви и инфлацията започват да натежават върху търсенето на автомобили, докато по-високите разходи за суровини, енергия и логистика се очаква да засегнат печалбите

<p>ФБР намери строго секретни документи в дома на Тръмп</p>

„Уолстрийт Джърнъл”: ФБР намери класифицирани документи в дома на Тръмп

Свят Преди 10 часа

В имението са открити общо 20 кашона с документация, снимки и бележки

Кога ще свърши войната в Украйна

Кога ще свърши войната в Украйна

Свят Преди 11 часа

Каква е новата основна цел на Русия във войната

Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в Кладница

Швейцарски бизнесмен е намерен мъртъв в Кладница

България Преди 11 часа

Мъжът отдавна живеел и работел в България

Почина актрисата Ан Хейш

Почина актрисата Ан Хейш

Свят Преди 12 часа

Тя така и не дойде в съзнание след автомобилната катастрофа

Няколко души, включително деца, са убити в Цетине

Няколко души, включително деца, са убити в Цетине

Свят Преди 13 часа

Един полицай е бил ранен в главата

Арест за британец, обвинен за разврат с момчета в Сливен

Арест за британец, обвинен за разврат с момчета в Сливен

България Преди 14 часа

Мъжът е обвинен за действия с три малолетни и едно непълнолетно момче

„Продължаваме Промяната” ще обжалва решението на ЦИК за председатели на РИК

„Продължаваме Промяната” ще обжалва решението на ЦИК за председатели на РИК

България Преди 14 часа

ПП: Фаворизирането на ГЕРБ и ДПС в регионалните комисии поражда въпроси

Нападател намушка писателя Салман Рушди в Ню Йорк

Нападател намушка писателя Салман Рушди в Ню Йорк

Свят Преди 14 часа

Иранска фондация предлага награда от над 3 милиона долара за онзи, който убие писателя

Пеевски заведе иск в САЩ, иска да го извадят от „Магнитски“

Пеевски заведе иск в САЩ, иска да го извадят от „Магнитски“

Свят Преди 15 часа

Искът е срещу Държавния департамент, Министерството на финансите на САЩ и Службата за контрол на чуждестранните активи

АОБР с остра позиция за осигуряването на газ

АОБР с остра позиция за осигуряването на газ

България Преди 15 часа

Тя е изпратена до президента и служебния премиер

Откриха боеприпас край Царево

Откриха боеприпас край Царево

България Преди 16 часа

Военнослужещи унищожиха боеприпаса на място

.

За първи път: Учени трансплантираха изкуствена роговица

Любопитно Преди 16 часа

За да предпазят протеина от увреждане, учените са подготвили специално фотополимерно покритие

.

Приятните дейности, които пазят от деменция

Любопитно Преди 16 часа

Световната здравна организация изчислява, че повече от 55 милиона души по света живеят с деменция