4
На 78 години народният певец, дългогодишният солист на ансамбъл "Пирин" Илия Аргиров издаде за първи път диск със свои изпълнения.

Записал ги е сега. Това са 10 от най-популярните му македонски песни, които са истински хитове вече няколко десетилетия.

Дебютният диск "Моите песни" е вече в музикалните магазини. Почитателите му ще си припомнят "Лиляно моме", "Зайди, зайди ясно сонце", "Горо ле, горо зелена", "Три години либе", "Ой, девойче", "Айде, айде моме Стойне".

В диска има и дует с Любка Рондова, другата емблема на българската народна музика. Преди години двамата са пели заедно на сцената, но никога не са правили запис.

Сега, вече и двамата на възраст, влезли в студиото, за да изпеят "Убавото Стойне".

В албума е включена и самостоятелна песен на сина на Илия Аргиров - рокаджията Димитър, както и дует на двамата - "Заспала е Янка, Яница".

Песните са аранжирани от Никола Ваклинов и записани в студиото на Double D Music.

В диска са включени също два дуета със сина на Илия - рокаджията Димитър Аргиров, и една негова самостоятелна песен. Димитър е продуцент на албума, както и на наскоро излезлия свой собствен албум - "Песните на баща ми".

През пролетта се очаква да излезе и съвместният албум на баща и син Аргирови - "Нашите песни", който ще запълни една трилогия от три компактдиска с най-хубавите песни из репертоара на Илия Аргиров.

Идеята се роди, след като веднъж случайно потърсих информация за баща ми в интернет, разказва Димитър Аргиров, хардрок и хевиметъл певец, първият вокал на група "Епизод", който от 20 години живее в Италия.

"Нямаше нито една негова снимка, въпреки че 35 години е бил солист на ансамбъл "Пирин". Преди да влезе в студио тази година последните осъществени на живо записи с негово участие са от 1994 г. с оркестър "Веселие" от Габрово и ги има на аудиокасета.

Последните винилни плочи на Илия Аргиров са правени от "Балкантон" през 80-години на миналия век.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@