ПроКредит финансира новаторски МСП по програма InnovFin
Източник: netinfo
0

Г рупата ПроКредит и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха допълнително споразумение, което има за цел увеличаване кредитирането за новаторски малки и средни предприятия (МСП) и малки дружества със средна капитализация в Гърция. Това се случва с подкрепата на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Плана за инвестиции за Европа. Банките ПроКредит, които са водещи във финансирането на МСП от Източна Европа, ползват подкрепата на гаранции от ЕИФ по линия на инициативата InnovFin с финансовата подкрепа на Европейската комисия в рамките на програма „Хоризонт 2020“ - Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации. Споразумението, съгласно което групата ще осигури 20 млн. евро във вид на заеми за новаторски дружества в Гърция, бе подписано на събитие събрало над 500 представители на малкия и средния бизнес в Солун, където от ноември миналата година работи клон на ПроКредит Банк България. За банката споразумението бе подписано от Рени Пейчева, Изпълнителен директор, която предоставя повече информация за програмата.

Какви възможности предоставя подписаното споразумение с ЕИФ?

Това споразумение е допълнение към подписания в края на януари тази година договор с Европейския Инвестиционен Фонд, съгласно който групата ПроКредит ще осигури финансиране на иновативни фирми на обща стойност 270 млн. евро чрез своите ПроКредит банки в България, Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, а сега и Гърция. Като водеща банка на МСП в региона ние се стремим да подпомогнем реализирането на иновативните идеи и инвестиции на нашите клиенти, като им предлагаме финансиране при значително по-облекчени условия за обезпечение и изгодни лихви. В момент, в който европейските икономики продължават да се борят с несигурни икономически перспективи, МСП и предприемачите се явяват важен източник за икономически растеж. Подходящият достъп до финансиране е предпоставка от решаващо значение, за да имат възможност на тези предприятия да инвестират, да растат и да създават работни места. Това споразумение е резултат и от успешното сътрудничество между ПроКредит и ЕИФ в ключови инициативи на ЕС, като например програма „JEREMIE” (Съвместни европейски ресурси за микро, малки и средни предприятия) – инструмент за гарантиране и споделяне на риска в Румъния и България. По тази инициатива ПроКредит Банк България финансира 3084 проекта като предостави финансиране в размер над 190 млн. евро.

Как функционира механизмът на програмата за гаранции за МСП InnovFin?

Целта на програмата за гаранции за МСП InnovFin е да насърчи банки или други финансови институции да отпускат кредити на МСП и на малки дружества със средна пазарна капитализация (с до 499 служители), които се нуждаят от инвестиции и/или оборотен капитал за финансиране на научни изследвания, развойна дейност и иновации с финансовата подкрепа на ЕС. Често липсата на обезпечение е сериозен проблем за иновативните предприятия. По тази програма банката предлага финансиране при значително занижени изисквания за обезпечение с близо 50%. Така могат да се генерират нови инвестиции, които в противен случай не биха били финансирани или ще се финансират при по-високи лихви и изискване за повече обезпечение.

Какви проекти на малките и средни фирми в България и Гърция се финансират по тази програма?

За финансиране могат да кандидатстват например проекти по внедряване на нови или подобряване на съществуващи продукти, нововъведения или подобряване в производствените процеси, реорганизации в работните процеси и др. Конкретни примери могат да бъдат инсталиране на GPS системи за проследяване на транспортни средства; внедряване на нови машини, използвани в производството; пускане на нова реклама в медиите; вкарване на нов символ на търговска марка; придобиване на нови производствени помещения или офиси; обучение на персонала.

Голяма част от инвестициите, които са нови за предприятието и допринасят за неговото модернизиране, представляват по принцип иновативни инвестиции. Иновативните инвестиции на предприятията, допустими за финансиране по програмата, могат да бъдат внедряване на нови или значими подобрения на настоящи продукти, стоки или услуги; нововъведения в производствените процеси; реорганизации в работните процеси, както и нови маркетингови методи и концепции.

Кредитите са за суми над 30 000 евро и могат да се отпускат в лева и евро.

На какви критерии трябва да отговарят компаниите, които могат да получат финансиране по линия на InnovFin?

Вярваме, че инвестициите в съвременните технологии, новаторското мислене и насочеността към околната среда са ключови фактори за бъдещото развитие на стабилни и конкурентоспособни МСП в международен план. Фирмите, които могат да получат кредит по програмата, са малки и средни предприятия с фокус върху изследователска и развойна дейност. Това могат да бъдат фирми, работещи както в иновативни, така и в традиционни сектори.

От началото на февруари стартирахте предоставянето на кредити по програмата InnovFin в България. Какво представлява иновация за дадена компания, която вече е получила съответното финансиране?

Един от клиентите ни например е фирма с дейност металообработване. Тя произвежда металообработващи инструменти и екипировка за тази индустрия, а допълнително предоставя и услуги в сферата. Финансирахме клиента по програма InnovFin, като целта беше закупуване на дълбоко пробивна машина, която фирмата не притежаваше и се налагаше да ползва външна услуга. Тази машина в конкретния случай доведе до увеличаване на производствения капацитет на фирмата, както и до подобряване на качеството на произвежданите изделия. За първите три месеца от стартиране на програмата сме финансирали 18 проекта за общо над 2 млн. евро.

Финансирането по тази програма се осъществява чрез Механизма за гарантиране InnovFin за малки и средни предприятия, с финансовата подкрепа на Европейския съюз по Финансови инструменти Horizont 2020 и Европейския фонд за Стратегически инвестиции (ЕФСИ), създаден по силата на Плана за инвестиции за Европа. Целта на ЕФСИ е да улесни финансовата подкрепа и осъществяването на производствени инвестиции в Европейския съюз и да осигури по-голям достъп до финансиране.

 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Малинов:&nbsp;Ще изпълня&nbsp;решението на НС за споразумението с &quot;Боташ&quot;</p>

Служебният министър на икономиката: Ще изпълня решението на НС за споразумението с "Боташ"

България Преди 5 минути

Малинов, Главчев и народни представители бяха на площадката на АЕЦ „Козлодуй“, за да посрещнат първите касети свежо ядрено гориво, за пети блок на централата

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

Старт на преговорите между турския президент и лидера на "Хамас"

България Преди 24 минути

Срещата в двореца Долмабахче започна малко след 14:30 местно време

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Среднощна атака срещу военна база в Ирак, кой стои зад нападението

Свят Преди 1 час

САЩ отхвърлиха появилите се твърдения, че те са отговорни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 2 часа

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Украйна с мощабна атака с дронове срещу Русия

Свят Преди 2 часа

Междувременно Москва съобщи за 50 свалени украински дрона, атаките предизвикали пожари в руски електроцентрали

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 3 часа

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Почина мъжът, самозапалил се пред съда, където се води делото срещу Тръмп

Свят Преди 3 часа

37-годишният Максуел Азарело се заля с течност

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

Калин Стоянов: Торба с лъжи! Тенев също е бил редовен гост на вечеринките на Рашков

България Преди 4 часа

Там са получавали задачи за дискредитирането ми, заяви министърът на вътрешните работи

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 4 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 4 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 5 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 5 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 5 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

<p>Разкриха с каква скорост е карал&nbsp;шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов</p>

Със 165 км/ч е карал шофьорът, обвинен за смъртта на Ферарио Спасов

България Преди 5 часа

Футболният специалист загина на пътя София – Варна при пътен инцидент с 24-годишния Начо Пантелеев

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 6 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП