Пет години европейска подкрепа за българските фирми в Китай
Източник: EUIPO
0

IP Key China е дългосрочен проект, управляван от Европейската комисия и изпълняван и съфинансиран от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO). По линия на този проект се предоставя съществена подкрепа за сътрудничеството и политическия диалог в областта на интелектуалната собственост (ИС) между ЕС и Китай с цел създаване на еднакви условия на конкуренция за носителите на права от ЕС.

Европа изнася технологии и ноу-хау, но ако предприятията от ЕС не бъдат защитени, може да станат жертва на нарушения. Защитата и правоприлагането на правата върху интелектуалната собственост (ПИС) са основно предизвикателство за предприятията от ЕС, които искат да разширят дейността си на нови пазари.

През 2021 г. с износ на стойност 1 120 милиона евро България е търгувала основно с фабрични изделия — главно цветни метали и изделия от метали на стойност 601 млн. евро (54 % от износа за Китай), сурови материали — главно метални руди и метални отпадъци на стойност 203 млн. евро (18 % от износа за Китай), и храни и живи животни — главно фуражи за животни и зърнени храни на стойност 121 млн. евро (11 % от износа за Китай).

Към 1 януари 2020 г. в сила са били 1,6 милиона регистрации на марки на Европейския съюз (марки на ЕС), съдържащи над 4,4 милиона свързани класове стоки и услуги, като средният темп на годишния ръст е 5,6 % (2010—2019 г.). Мнозинството от заявките за марки на ЕС са продължили да идват от територията на Съюза, като техният среден дял е 68,3 % от общия брой подадени заявки. Германия е заемала водещо място с най-много подадени заявки в ЕС и в света, следвана от други големи икономики в ЕС като Италия, Испания и Франция. Информация за България може да се намери тук.

Във връзка с равносметката на постиженията изпълнителният директор на EUIPO Кристиан Аршамбо заяви:

„През последните пет години IP Key China съпътстваше предприемачите, малките и средните предприятия, научните изследователи и творческите мислители, за да защитава интелектуалните активи, които осигуряват бъдещето на тяхната стопанска дейност в Китай. С нетърпение очакваме да продължим да играем важна роля в укрепването на механизма за диалог по въпросите на интелектуалната собственост, който е съществен аспект за подобряване на прозрачността и предвидимостта на системите за ИС.“

Проектът допълваше диалога и работната група по въпросите на ИС между ЕС и Китай, координирани от двете страни. В съответствие с него тези дейности изведоха действително на преден план интересите на предприятията от ЕС чрез постигане на напредък в обмена с Китай по въпроси, свързани с преодоляването на конкретните предизвикателства по отношение на правата върху ИС.

По повод на деветото издание на икономически и търговски диалог на високо равнище между ЕС и Китай, проведен през юли 2022 г., изпълнителният заместник-председател и член на Европейската комисия, отговарящ за търговията, Валдис Домбровскис подчерта:

„Много е важно да се гарантират истински еднакви условия на конкуренция за дружествата от ЕС, които осъществяват дейност в Китай. ЕС и Китай са ключови търговски партньори и трябва да продължим диалога помежду си, за да осигурим по-голямо сближаване на Китай към стандартите на ЕС и международните стандарти за защита на ПИС.“

Постижения

През последните пет години работата на IP Key China е била насочена към улесняване на пазарния достъп за фирмите, предприятията и новаторите от ЕС посредством сътрудничество с китайските органи, стопански асоциации и други публични и частни заинтересовани страни. Този принос беше осъществен чрез подобряване на разбирането на пазара и усъвършенстване на прилагането на законодателството в областта на ИС и на системите за правоприлагане в областта на ИС в Китай.

Предоставените от IP Key China надеждни оценки на китайското законодателство хвърлиха светлина върху съществените разлики спрямо съответното законодателство в областта на интелектуалната собственост в ЕС. В анализа бяха обхванати широк кръг аспекти, например ответните мерки спрямо фалшифицирането и пиратството, производствата по спорове, свързани с ИС, общите положения, свързани с правоприлагането в областта на ИС, и други полезни данни, които бяха предоставени на вниманието на европейските предприятия.

Освен това проектът се включи в допълнително сътрудничество с Китай след подписването на двустранното споразумение между ЕС и Китай, чието предназначение беше да се защитят 100 европейски географски указания в Китай и 100 китайски географски указания в ЕС.

IP Key China даде и съществен принос във връзка с интегрирането на данните за марки, предоставени от Китайската национална администрация по интелектуална собственост (CNIPA), вследствие на което над 32 милиона китайски марки станаха достъпни в инструмента за търсене и базата данни на марките „TMview“. През 2020 г. EUIPO и CNIPA подписаха споразумението относно обмена на информация за марки, с което се договориха за взаимен обмен на данни относно китайски национални марки и марки на Европейския съюз.

Освен това бяха организирани поредица от семинари и прояви, като същевременно в полза на дружествата от ЕС бяха предоставени на разположение безплатни обучения онлайн и на място от експерти в областта на ИС, публикации, информационни листове относно китайския пазар и случаи от практиката. Междувременно от създаването си през 2008 г. денонощната услуга на информационното бюро за защита на интелектуалната собственост за МСП в Китай отговаря на конкретни въпроси с цел предоставяне на услуга за помощ на първа линия в областта на ИС за малките и средните предприятия, които осъществяват дейност на китайския пазар или възнамеряват да получат достъп до него.

Защо Китай?

Континентален Китай е един от ключовите търговски партньори на ЕС и правата върху интелектуалната собственост са определящ фактор за създаването на такава търговия от страна на фирмите от ЕС.

През 2021 г. Китай е третият по големина партньор за износ на стоки от ЕС (10,2 %), като дружествата от ЕС изнасят обем на стойност 223,4 млрд. евро за Китай и търгуват основно с машини и превозни средства (52 % от износа за Китай), други фабрични изделия (20 %) и химикали (15 %). Трите най-големи

износителки за Китай от ЕС са Германия (104 655 милиона евро), Франция (24 028 милиона евро) и Нидерландия (15 906 милиона евро).

Ангажираността на ЕС с Китай в областта на търговията се ръководи от Стратегическите перспективи на ЕС от 2019 г., в които се насърчават взаимността, еднаквите условия на конкуренция и лоялната конкуренция.

Предизвикателства

През последните години е постигнат значителен напредък по отношение на законодателството. Голям принос за това имат механизмите за диалог, ангажирането на големи мрежи от заинтересовани страни и IP Key China. В много области защитата на ПИС и правоприлагането в тази област все още не са достатъчно ефективни и продължават да съществуват предизвикателства като липса на прозрачност и недостатъчно правоприлагане в областта на ПИС. Съществуват значителни притеснения по-специално по отношение на тълкуването на изискванията за патентоспособност, липсата на достатъчна правна защита от недобросъвестно подаване на заявки за регистрация на марки и защитата, която се предоставя за търговските тайни. Нововъзникваща тревога е свързана с предоставянето на увереност за справедливо и недискриминационно третиране в дела в областта на конкуренцията, образувани срещу чуждестранни носители на права.

Бъдещето

В следващия етап на проекта IP Key China ще се разгледа постигането на напредък в сближаването на стандартите на Китай, на ЕС и международните стандарти за защита на ПИС с по-силен акцент върху свързаните с правоприлагането аспекти. Ще се обърне внимание и на укрепването на партньорствата и стратегическата ангажираност с предприятията, осъществяващи дейност в Китай, както и с браншови асоциации. Бъдещите усилия ще бъдат насочени и към осигуряване на по-силно участие на секторните институции в ЕС и неговите държави членки в партньорски обмен с китайските им колеги по теми от взаимен интерес.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 24 минути

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 29 минути

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 1 час

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 1 час

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 2 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 3 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 3 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 3 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 3 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 4 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 4 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 4 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 4 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара

Рилската света обител в 30 уникални факта

Рилската света обител в 30 уникални факта

Любопитно Преди 4 часа

Той е най-големият манастир в България

Владимир Путин

Украйна може би премина ядрената червена линия на Путин

Свят Преди 4 часа

Ако радарната система "Контейнер" е била засегната, атаките може да са изпълнили едно от "условията, определящи възможността за използване на ядрено оръжие"