Как се отразява любовта върху сърдечното здраве?
Източник: SENDO One
0

Най-важното:

    • Какви са положителните ефекти на любовта върху сърдечното здраве?
    • Какво се случва с тялото при “разбито сърце”?
    • Защо да следим кръвното си налягане?

Сърцето ви прескача ли, когато сте със специален за вас човек? Или усещате топло чувство на спокойствие, което ви обгръща? Това не е само поезия. Това е наука. Последните проучвания обясняват романтичната връзка между любовта и сърдечното здраве. Тя предполага, че топлината на общуването може да бъде също толкова важна за благосъстоянието на сърцето ни, колкото и правилното хранене и двигателната активност. 

В днешния забързан свят разбирането на тази връзка и грижливото проследяване на сърдечното ни здраве е по-важно от всякога, а в помощ идват прецизните и удобни съвременните апарати за следене на артериалното кръвно налягане като апаратът SENDO One. С памет за двама души апаратът е подходящ избор за семейни двойки.

Източник: SENDO One

Силата на любовта върху сърдечното здраве

Безброй поети и философи са се опитвали да декодират любовта, но учените са тези, които са започнали да разкриват как мистичната емоция съществено подпомага сърдечното ни здраве. Проучванията показват, че хората в подкрепяща и любяща връзка изпитват по-ниски нива на стрес, имат намален риск от сърдечни заболявания и дори увеличена продължителност на живота. Но какво се крие зад този феномен?

Понижено ниво на стрес

Стабилните връзки водят до понижаване на нивата на кортизол, известен като „хормон на стреса“. Той участва в различни телесни функции, включително в метаболизма и имунния отговор. Докато високите нива на кортизол обикновено се свързват с отрицателни въздействия върху здравето, ниските нива имат обратните положителни ефекти, особено върху сърдечно-съдовото здраве:

  • Понижено артериално кръвно налягане. Известно е, че високите нива на кортизол свиват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане, което потенциално води до хипертония. Обратно, по-ниските нива на кортизол могат да помогнат за поддържане или понижаване на кръвното налягане, като по този начин намаляват сърдечния товар и риска от свързани с хипертонията усложнения.
  • По-нисък риск от атеросклероза. Кортизолът допринася за развитието на атеросклероза, като повлиява метаболизма на въглехидратите и мазнините, допринася за затлъстяването и образуването на атеросклеротични плаки. По-ниските нива на кортизол могат да намалят тези рискове.
  • Потискане на процесите на възпаление. Въпреки че кортизолът е противовъзпалителен хормон, хроничният стрес и постоянно високите му нива могат да доведат до състояние на хронично възпаление. По-ниските нива на кортизол помагат за намаляване на това възпаление, като по този начин потенциално намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подобрен хормонален профил 

Позитивното общуване и любовта могат да повишат нивата на окситоцин, познат като „хормон на любовта“. За него е известно, че има благоприятен ефект върху здравето на сърцето. Изследванията показват различни положителни ефекти на окситоцина върху здравето на сърцето. Смята се, че тези ползи произтичат от способността на хормона да модулира реакциите на стрес, да намалява възпалението и да влияе върху функциите на сърдечно-съдовата система. Ето някои от положителните ефекти на окситоцина:

  • Намаляване на стреса. Окситоцинът е известен със способността си да подпомага релаксацията и да намалява стреса. Както вече споменахме, високите нива на стрес са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Окситоцинът може да играе ролята на протектор на сърцето от свързани със стреса увреждания.
  • Регулиране на сърдечната честота. Окситоцинът участва в регулирането на сърдечната честота, като упражнява успокояващ ефект върху сърцето. Това потенциално води до по-стабилен и регулиран сърдечен ритъм, което е полезно за цялостното сърдечно-съдово здраве.
  • Ендотелна функция. Ендотелът е вътрешната обвивка на кръвоносните съдове и състоянието му е от решаващо значение за сърдечно-съдовите функции. Окситоцинът допринася за поддържането на здрав ендотел, като по този начин поддържа правилния кръвоток и предотвратява съдовите заболявания.
  • Намаляване на сърдечната фиброза. Сърдечната фиброза включва удебеляване и втвърдяване на сърдечната тъкан, което може да доведе до сърдечна недостатъчност. Проучванията показват, че окситоцинът има антифиброзни свойства, като помага за предотвратяване или намаляване на прогресията на сърдечната фиброза.
Източник: SENDO One

Здравословен начин на живот

Промяната към по-здравословен начин на живот може да бъде предизвикателно пътуване, което често изисква значителни усилия и постоянство, тъй като включва прекъсване на старите навици и установяване на нови, по-здравословни такива. Според ново проучване двойките, които се опитват заедно да променят начина си на живот, са 11 пъти по-склонни да успеят, отколкото хората, които опитват да възприемат промените сами. 

    • Пушачите са 11 пъти по-склонни да се откажат от вредния навик, ако и партньорът им го направи.
    • Хората със заседнал начин на живот са 5 пъти по-склонни да започнат да спортуват, ако техният партньор също започне.
    • Хората с наднормено тегло имат 3 пъти по-голяма успеваемост при сваляне на килограми, ако партньорът им също отслабва. (1)

Когато двойките предприемат стъпка към подобряването на начина си на живот заедно, те са склонни да се мотивират и да се държат отговорни един друг. Тази споделена отговорност създава чувство на задължение към придържането към целите, което прави хората по-малко склонни да се отказват.

Какво се случва, когато сърцето ни бъде разбито?

За съжаление, любовта може да въздейства върху сърцето и отрицателно. Хората, лишени от любов или с трудни взаимоотношения със своите партньори, са склонни към повече сърдечни заболявания.

Повишен риск от сърдечно-съдови инциденти

В състояние на емоционална депресия се получава по-интензивно съдово възпаление. Повишава се и кръвосъсирването. Тези два фактора са рискови за настъпването на инфаркт. Опасността от инфаркт е най-висока през първата година след приключването на романтична връзка. 

Проучванията показват, че рискът от инфаркт се увеличава при мъже и жени, които са преживели множество разводи, като жените са изправени пред по-висок риск. Жените с два развода зад гърба си имат 77% по-висок риск от инфаркт, а мъжете с подобна история - 30%. (2)

Източник: SENDO One

Синдром на разбитото сърце

Това не е всичко. Раздялата наистина може да разбива сърца. Познато е едно очарователно състояние, наречено Синдром на разбитото сърце. Сърцето променя формата си в отговор на остри емоционални смущения, като например след приключване на романтична връзка или смърт на любим човек.

Това е рядко състояние, засягащо предимно жени. Настъпва след внезапна стресова ситуация. Стената на лявата сърдечна камера отслабва. Тя не може да се съкрати ефективно, при което сърцето изпомпва достатъчно кръв към тялото, а лявата камера се разширява и придобива по-закръглена форма, подобна на саксия.

Синдромът е описан за първи път през 1990 г. в Япония. “Разбитото сърце” наподобява формата на капан за японски октопод, наречен такоцубо. Затова и състоянието е наречено Такоцубо кардиомиопатия. (3)

Така че трябва да се грижим добре за сърцето си и да внимаваме на кого го даваме. Това не е просто обикновена помпа, това е платното на нашия емоционален живот.

Мониториране на сърдечното здраве

Докато се возим на влакчето на живота, изпълнен с емоционални възходи и падения, трябва да обръщаме внимание и на здравето на сърцето си.

Артериалното кръвното налягане, тих, но критичен индикатор, играе ключова роля за сърдечното здраве. Колебанията му могат да бъдат отражение както на нашето емоционално, така и физическо състояние. Редовно измерване на кръвното налягане ни дава ясна картина за състоянието на нашето сърце.

Апаратите за измерване на кръвно налягане се превръщат в основни инструменти в процеса на преследване на здраве и дълголетие. Помагат ни да мониторираме състоянието на сърцата ни, за да идентифицираме навреме всяка патология и да предприемем подходящи действия. 

Модерните апарати за кръвно налягане, като SENDO One, са проектирани да осигуряват прецизност и удобство. Независимо дали следим въздействието на промените в начина си на живот или търсим спокойствие, надеждният апарат за кръвно налягане гарантира, че във всеки един момент сме наясно със сърдечното си здраве.

Източник: SENDO One

Психоемоционалното и сърдечно-съдовото здраве са в хармония едно с друго по пътя към балансиран начин на живот. Любовта успокоява нашите мисли и емоции, облекчавайки стреса и последиците от него. Информираността за физическото ни състояние, благодарение на рутинното му проследяване, гарантира, че сърцето ни ще бъде здраво, за да изпитва още дълго трепетите на любовта. Време е да се вслушаме в сърцето си, да разберем нуждите му и да му покажем любов, като се грижим за себе си и търсим помощ, когато е необходимо. 

Често задавани въпроси:

Как любовта и връзките влияят на сърдечното ни здраве?

  • Любовта и положителните взаимоотношения са свързани с различни ползи за здравето, включително по-ниски нива на стрес, намален риск от сърдечно-съдови заболявания и по-висок процент на възстановяване след инфаркт. Подкрепата, приятелството и физическата интимност на любяща връзка могат да доведат до понижаване на кръвното налягане, намалени нива на кортизол и повишено освобождаване на окситоцин, като тези фактори допринасят за подобрено сърдечно здраве.

Може ли стресът от нездравословни отношения и разбитото сърце да имат физическо въздействие върху сърцето?

  • Да, силният стрес може да има значително физическо въздействие върху сърцето. Освобождават се голямо количество хормони на стреса, като адреналин и кортизол, които ускоряват сърдечната честота, повишават кръвното налягане и временно нарушават сърдечния ритъм. Хроничният стрес може да доведе до дългосрочни сърдечно-съдови проблеми, като хипертония и повишен риск от сърдечни заболявания.

Как апаратите за кръвно налягане могат да помогнат при управлението на сърдечното здраве, особено в контекста на емоционалното ни благополучие?

  • Апаратите за измерване на кръвно налягане са ценни инструменти за проследяване на състоянието на сърцето. Редовното наблюдение може да помогне за откриването на тенденции на промяна на кръвното налягане, които може да са свързани с емоционален стрес, определен начин на живот или някои заболявания. Чрез идентифициране на тези промени навреме, могат да бъдат предприети проактивни стъпки, като консултация със специалист, коригиране на начина на живот и управление на стреса.

Колко често трябва да измервам кръвното си налягане?

  • Честотата на проследяване на кръвното налягане трябва да се основава на индивидуалното здравословно състояние и лекарските препоръки. Може да се наложи хората с хипертония или проблеми, свързани със сърцето, да измерват кръвното си налягане по-често. 

Може ли подобряването на сърдечното здраве чрез проследяване и промени в начина на живот да повлияе положително на емоционалното ми състояние?

  • Подобряването на физическото здраве може да има положително въздействие върху емоционалното благополучие. Може да доведе до подобрено настроение, повишени нива на енергия и по-голям капацитет за участие в социални дейности, да повиши самочувствието и увереността, важни за емоционалното удовлетворение и здравите взаимоотношения.

Източници:

Референции:

(1) Jackson SE, Steptoe A, Wardle J. The influence of partner's behavior on health behavior change: the English Longitudinal Study of Ageing. JAMA Intern Med. 2015  Across all domains, we found that when one partner changed to a healthier behavior (newly healthy), the other partner was more likely to make a positive health behavior change than if their partner remained unhealthy (smoking: men 48% vs 8%, adjusted odds ratio [OR], 11.82 [95% CI, 4.84-28.90]; women 50% vs 8%, OR, 11.23 [4.58-27.52]) (physical activity: men 67% vs 26%, OR, 5.28 [3.70-7.54]; women 66% vs 24%, OR, 5.36 [3.74-7.68]) (weight loss: men 26% vs 10%, OR, 3.05 [1.96-4.74]; women 36% vs 15%, OR, 3.08 [1.98-4.80]).

(2) Dupre ME, George LK, Liu G, Peterson ED. Association between divorce and risks for acute myocardial infarction. Circ Cardiovasc Qual Outcomes. 2015 Results from competing-risk hazard models showed that AMI risks were significantly higher in women who had 1 divorce (hazard ratio, 1.24; 95% confidence interval, 1.01–1.55), ≥2 divorces (hazard ratio, 1.77; 95% confidence interval, 1.30–2.41), and among the remarried (hazard ratio, 1.35; 95% confidence interval, 1.07–1.70) compared with continuously married women after adjusting for multiple risk factors. Multivariable-adjusted risks were elevated only in men with a history of ≥2 divorces (hazard ratio, 1.30; 95% confidence interval, 1.02–1.66) compared with continuously married men. Men who remarried had no significant risk for AMI. Interaction terms for sex were not statistically significant.

(3) Akashi YJ, Goldstein DS, Barbaro G, Ueyama T. Takotsubo cardiomyopathy: a new form of acute, reversible heart failure. Circulation. 2008 In 1990, Sato et al first described this reversible cardiomyopathy as tako-tsubo-like left ventricular dysfunction; outside Japan, this phenomenon was called apical ballooning or stress cardiomyopathy.

 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Папа Франциск &quot;влезе&quot; в затвор във Венеция</p>

Необичайно решение: Папа Франциск "влезе" в затвор във Венеция

Свят Преди 40 минути

Това е първото му посещение в града от избирането му за папа през 2013 г.

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 1 час

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 2 часа

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 3 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 3 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 4 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 4 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 4 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 13 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив