28 години в пивоварната на „Каменица“ АД: Как протича един ден на технолога Радостин Георгиев
Източник: Каменица
0

Една от най-обичаните български бири е с освежена течност, която отговаря на актуалните тенденции сред потребителските търсения. Как майсторите пивовари са постигнали тези резултати, разговаряме с Радостин Георгиев, Мениджър „Съответствие – качество и околна среда“ в „Каменица“ АД. Той е технолог в компанията през последните 28 години, от 1995 г., като е заемал различни позиции в отдели „Качество“ и „Пивопроизводство“ в пивоварните в Бургас, Пловдив и Хасково. Той е бил и ръководител „Качество и безопасност на продукта“ за Molson Coors България и Румъния. Щастливо женен с две деца, син и дъщеря.

Как се създава вкусът на Каменица?

Каменица поставя основите на пивоварната промишленост у нас преди повече от век и оттогава нашата бира се е превърнала в символ на качество, традиция и любим вкус. За да създадем пивото, използваме четири съставки, които са неподвластни на времето и присъстват в производството на всяка бира по света - малц, хмел, мая и вода. Магията при създаването на емблематичния вкус на Каменица е в процеса на производството и конкретните стъпки, през които преминаваме - от пречистването на малца до бутилирането. Нашите майстори пивовари следят стриктно за плътността, газировката, горчивината на бирата и всички останали фактори с отношение към вкуса на пивото, защото всяко малко отклонение би довело до промяна в познатото усещане от напитката. Във времето сме правили различни промени в отделните етапи на производство с цел да предложим най-доброто на нашите клиенти и да отговорим на техните предпочитания, но емблематичният вкус на Каменица винаги е оставал верен на типичния си характер.

Каменица вече е с освежена течност. Колко време отне този процес и какви етапи включваше той?

Наш приоритет е да следим за актуалните тенденции при вкусовите предпочитания на потребителите, за да можем съответно да отговорим с продуктите ни на техните нужди. Редица изследвания сочат, че в момента любителите на бирата искат тя да е пивка и свежа. Това беше и причината майсторите пивовари на компанията през последните години да работят върху 25 точки на производството (от анализи на суровините и водата за пивопроизводство, през варенето на пивната мъст, ферментацията, отлежаването, филтрацията и пакетирането на готовия продукт), за да предложат на потребителите още по-приятно изживяване, което да отговаря на тези тенденции. Подобрението на течността е сложен процес, който реализирахме поетапно, като направихме повече от 100 лабораторни теста, за да постигнем търсения резултат. Основно работихме върху горчивината и плътността на течността, но, разбира се, без да правим компромис с качеството, което пазим на високо ниво повече от 142 години.

Успяхме да подобрим всеки етап от производствения процес по такъв начин, че да намалим контакта на продукта с кислород, което води до по-ниски нива на окисление. Това спомогна за запазване на свежестта и качествата на продукта за по-дълго време след опаковане. Каменица е добре позната и обичана на българския пазар марка с богата история и традиции и затова искахме да предложим подобрена версия на обичаната Каменица, а не друга бира.

Как разбрахте, че сте постигнали достатъчно задоволителен резултат, за да пуснете продукта на пазара?

За да успеят потребителите да разпознаят течността на Каменица като пивка и свежа, предприехме редица действия. Освен промените, които нашите специалисти приложиха, се допитахме и до най-важната публика - феновете на бирата. През април и май 2022 г. проведохме добре познатите за целта тестове на сляпо (blind test) сред 300 души между 18 и 55 години, които не знаеха коя марка бира тестват. Това проучване на Ипсос показа отлични резултати - 85% от участниците определиха течността като свежа, пивка и подходяща за ежедневни поводи, 82% от респондентите споделиха, че за тях това е продукт с добро качество, а 78% отговориха директно, че харесват освежената течност на Каменица. За нас това беше моментът, в който вече бяхме убедени, че сме успели да постигнем целта си - свежа и пивка бира с балансиран вкус.

Като един от лидерите в бирената индустрия разчитаме както на нашите специалисти, които са доказани професионалисти с богат опит в сферата, така и на външни експерти. Освен проучването сред потребителите в България, се доверихме и на оценката и анализа на FlavorActiV – световен лидер в областта на подобряване на вкусовите качества на храни и напитки. В резултат от експертните изследвания и последвалите промени в производствените процеси, настоящата течност на Каменица се отличава с мек вкус, балансирана горчивина и истински бирен послевкус.

Да очакваме ли още изненади от Каменица и какви?

Искаме да насърчим потребителите да опитат освежената Каменица, защото само така ще се убедят в мекия, свеж и балансиран вкус, който успяхме да постигнем. Това стои и зад идеята на слогана, който вече познавате: „Опитай! Ти знаеш защо”. Каменица винаги е била разпознавана като любима бира за най-хубавите моменти в живота ни, които споделяме с приятели и любими хора. Искаме да задържим тази емоция, която носим с продуктите си и нашето пиво да продължи да бъде това, което вдъхновява хората да празнуват важните неща в живота заедно. Ние ще продължим да им предлагаме най-доброто, което да отговаря на техните изисквания и да задоволява вкусовите им предпочитания при избора на бира.

Вие лично сте технолог в компанията от почти 28 години. В какво се състои работата ви? Как преминава един ден в пивоварната на Каменица в Хасково?

Работата е динамична и в никакъв случай скучна. Работният ден започва със срещи с колегите от моето и другите производствени звена, където правим преглед на текущия производствен процес, планираме, дискутираме проблеми и набелязваме мерки за подобрение. Кулминацията естествено е в 11:30 ч., когато е ежедневната дегустация на пивата от различни етапи на производството. Това в никакъв случай не е задължение, а възможност за оценка на положения труд и, разбира се, удовлетворение. След обяд обикновено наваксваме с административната работа и работим по разнообразни интересни местни и регионални проекти.

Как разпускате след отговорната работа? Бирата част ли е от почивката ви, или предпочитате да разнообразите?

Разбира се, че бирата е част от почивката ми, но тук съм вече в ролята на потребител. Досегът с природата във всичките ѝ форми е начинът ми на почивка и отърсване от стреса. Морето е голямата ми любов, все пак съм от Бургас.

Как приятелите Ви се отнасят към Вашата работа и шегуват ли се с Вас по този повод?

Изобщо не се шегуват😊. За тях е задължително всеки път да нося бира, когато се събираме, това не подлежи на коментар, дори го смятат за даденост. Много ме радва да слушам мои приятели да говорят за Каменица като тяхната бира и то с моите думи 😊.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

САЩ ще гласува проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел

Свят Преди 8 минути

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г.

<p>Увеличават се случаите на холера в Йемен</p>

ООН: Увеличават се случаите на холера в Йемен

Свят Преди 27 минути

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви представител на ООН

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Южна Корея за конфликта в Близкия изток: Трябва да се реагира превантивно

Свят Преди 1 час

Напрежението в Близкия изток се отразява пряко на международните цени на петрола, заяви той

<p>Шолц се срещна със Си Цзинпин, какво обсъдиха (СНИМКИ)</p>

Си Цзинпин: Китай и Германия ще търсят допирни точки

Свят Преди 1 час

Тридневната визита на Шолц в Китай е първа за него, откакто правителството му постави миналата година началото на стратегия за "намаляване на риска"

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Учени: Жабите крещят - ние просто не можем да ги чуем

Любопитно Преди 2 часа

Учените изучават жабите в амазонската джунгла

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 2 часа

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 2 часа

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 2 часа

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 2 часа

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 2 часа

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

<p>&quot;ДНК тестът уличи това чудовище&quot;: Близнак опита да натопи брат си</p>

"ДНК тестът уличи това чудовище": 140 години затвор получи мъж, изнасилил 9-годишно момиче

Свят Преди 2 часа

Полицията арестува Контър и неговия брат близнак през 2019 г.

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

Любопитно Преди 2 часа

Интересни факти и легенди за пещерите може да прочетете в следващите редове

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 9 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 9 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 9 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел