17

В ицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че застава зад пенсионна система, която след 20-25 години ще доведе до пенсии, които са поне 70% от дохода.

Министърът на труда и социалната политика участва в среща с представители на парламентарните групи в Народното събрание. Калфин е запознал депутатите с експертния материал за промени в пенсионната система, разработен от предишното правителство и от служебния кабинет.

Материалът на Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система беше предаден на министър Калфин от служебния социален министър Йордан Христосков.

Документът, разработен от експерти, ще е базата, върху която ще се водят преговори. На днешната среща е уточнено, че представители на всички парламентарни групи ще участват всеки вторник в разговорите между социалните партньори по пенсионната реформа.

Идеята е до края на март да има вече предложения за реформа, а в началото на април изготвените законопроекти да влязат за обсъждане в Народното събрание.

По думите на Калфин ще бъдат обсъдени всички параметри на пенсионната система - осигурителни вноски, условия за пенсиониране - възраст и стаж, максимални осигурителни прагове, инвалидни пенсии, обезщетения за безработица, осигуряване за втора пенсия, категории труд и други.

Социалният министър посочи, че е въпрос на отговорност да се вземе решение по всички тези теми и да не се допуска отлагане на реформата за пореден път

По думите на Калфин амбицията му е да се направи такъв пенсионен модел, който няма да бъде променян от всяко следващо правителство.

Преди да ме попитате дали съм за увеличаване на вноските, е хубаво да се запознаете какво носят те в бюджета, защото ниските пенсионни вноски означават високи данъци, отбеляза Калфин. Увеличаването на пенсионните вноски освобождава тези, които плащат данъци, добави той. Държавата би трябвало да се занимава със солидарната система, каза Калфин в отговор на питане какво мисли за идеята за държавен капиталов фонд.

Той допълни, че идеята натрупаните капиталови сметки в универсалните фондове да отиват в Сребърния фонд не е нова, спомената е и от финансовия министър.

По думите на Радан Кънев от Реформаторския блок, който участва на днешната среща, съществен въпрос е било дали да се поставят първо политическите или експертните теми на масата за преговори, защото пенсионната реформа е в огромна степен политически въпрос.

Според него до 31 март е малко възможно да има влезли в сила законодателни текстове.

Ще се реши заедно с финансовия министър дали въпросът за осигуряването за втора пенсия в универсалните фондове и НОИ да бъде разглеждан изолирано или в съвкупност с цялостния модел, има сериозни аргументи и в двете посоки, коментира Радан Кънев

Ние винаги сме били склонни на компромиси, но темата не е за изолирания въпрос за универсалните пенсионни фондове, допълни той.

В рамките на общото решение може да се обсъжда всичко, каза Кънев в отговор на въпрос дали ще отстъпят за увеличаване на вноската и допълни, че по принцип са против. По думите му най-важно е политиците да имат смелост да прекрачат популизма и да стигнат до общо решение.

Екипът на Министерството на труда и социалната политика ще даде възможност и на граждани да се включат с коментари и предложения в дискусията по пенсионната реформа, се посочва в съобщение на пресцентъра на социалното министерство.

Всички желаещи могат да участват в обсъжданията с мнения на имейл адрес: preforma@mlsp.government.bg. От утре на официалния сайт на министерството ще има обособено специално място за представяне на водещите мнения и коментари по темата. Информация за пенсионната реформа може да бъде намерена и в социалната мрежа Facebook - в профила на министерството и чрез ключова дума #пенсионнареформа, съобщиха още от ведомството.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@