11

Икономисти се обединиха около идеята за фискален борд и фискални правила, които да бъдат разписани в конституцията.

Експертите , обединени в групата Macro Watch, коментираха на пресконференция актуални икономически теми.

Според тях подобни фискални правила биха ограничили политиците "да харчат безотговорно".

Преподавателят в УНСС Димитър Чобанов определи фискалната политика на България като недостатъчно отговорна.

При очакване за намаление на приходите се увеличават разходите, когато очакваш по-ниски приходи би трябвало да се адаптираш, посочи Чобанов. Той изрази мнението, че нещо, подобно на фискален борд, подобни правила са необходими за България. За съжаление

валутният борд не е достатъчно ограничителен за правителството,  когато то "реши да отвърже кесията",

коментира Чобанов. Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество", посочи че чуждите инвестиции все още се движат в неправилната посока - надолу.

Икономистът илюстрира, че е възможно да се увеличават инвестициите в тази среда с графика за Естония, където рязко са се увеличили инвестициите в последните месеци, а лихвите са се върнали на предкризисните нива през втората половина на 2009 г.

Не е вярно, че свиването на бюджета влошава икономиката - точно обратното, даде отново за пример Естония Ангелов. Той добави, че постоянното създаване на

новини за възможно вдигане на данъци у нас се отразява на инвеститорите

и техните инвестиционни намерения. Според него има несигурност в няколко направления – не се знае какво ще става с данъците, какво ще става с дефицита, както и с реформите.

Необходим е фискален борд, ако имахме такъв, щяхме да сме вече член на ERM-2, необходимо е да въведем такива правила, които да работят в нашата среда, смята експертът.

Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" коментира, че правителството прави оптимистична макрорамка за следващите години, а според него по-скоро трябва да се правят консервативни бюджети, бюджети с буфери, и евентуални по-оптимистични модели, но базовият бюджет трябва да е консервативен.

Според Богданов не е вярно, че правителството е "затегнало колана", а напротив.

Проблемът е политически и единственото, което може да ограничи политиците в България да харчат безотговорно, е абстрактно правило, което те не могат да прескочат с гласуване в парламента, смята Богданов.

Председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски каза, че на практика

в България през последните 12 години имаше негласен фискален борд

в резултат на политически консенсус, който подкрепяше валутния борд. Според икономиста с лека ръка се излиза от този консенсус и е очевидно, че той трябва да бъде сложен в някакви по-твърди рамки.

Според Прохаски не е необходимо България да чака някакви общи решения в ЕС, а трябва да търси свое решение - нов политически консенсус, който, ако бъде затвърден в конституцията по някакъв начин, би било много добре.

България вероятно ще завърши тази година с отрицателен растеж, как очакваме идната година той да е 3 процента - при това ниво на чуждите инвестиции, коментира Прохаски, според когото е по-добре да бъдем по-консервативни в приходната част. Според него не е ясен отговорът на въпроса защо в актуализириания бюджет се стъпва на положителен растеж от един процент.

Програмният директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев коментира, че фискален борд е "да може да ти се вярва". По думите му, това е такава процедура по създаване на бюджета, която да гарантира в очите на "не властимащите", че това, за което се говори е възможно и ще стане.

В момента няма такава процедура, имаше подобен политически консенсус, който очевидно в момента не съществува вече, затова е назряла необходимостта това да бъде разписано в документ, който е "над главите на властимащите".

Такъв документ най-вероятно в случая на България ще трябва да бъде конституцията, добави Ганев.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@