Икономисти: Сега трябва да се сложи основата за нов растеж
Икономисти: Сега трябва да се сложи основата за нов растеж   
Източник: Любомир Спиров, БГНЕС
0

Трудният период на рецесия сега трябва да бъде използван за осигуряване на възможно най-добра база за растеж, когато един ден рецесията свърши, коментират пред БТА водещи икономисти от неправителствени организации, попитани какви стъпки ще трябва да предприеме новото правителство в икономическата сфера.

България трябва да се сравнява не със средните стойности в класациите за бизнес климат, конкурентноспособност или икономическа свобода, а с държавите лидери в тези класации и да се опита да се доближи до тях, смятат експертите.

Според тях фактът, че правителството не е обявило фалит, ще даде шанс на страната и на частния сектор по-бързо да преодолеят периода на спад.

Управляващите ще трябва да решат какви мерки и стъпки да предприемат, за да стабилизират икономиката, затова сме гласували и сме ги избрали, не може и не бива да им се дават съвети отстрани, каза Георги Ганев, програмен директор на "Център за либерални стратегии".

Дали бюджетът трябва да бъде актуализиран зависи от това, доколко той е проблематичен, едно обаче е сигурно - трябва

докладването на бюджета да стане по-прозрачно, отколкото беше досега,

заяви икономистът.

Според Ганев докладването на бюджета трябва да се направи на база натрупване, а не на касова база, за да може да се преценява какви ангажименти са поети за бъдеще време, макар и те все още да не са разплатени.

Това е една от големите области на неизвестност в момента - не се знае точно колко "на червено" ще се окаже бюджетът, когато дойде декември, коментира Ганев.

В момента икономиката е в рецесия и няма магически средства, които да я тласнат напред, въпросът е да се справяме по възможно най-добрия начин, заяви Ганев.

Според мен това е начинът, при който трудният период на рецесия, трябва да бъде използван за осигуряване на възможно най-добра база за растеж, когато един ден рецесията свърши, коментира той.

Конкретните приоритети трябва да ги посочат управляващите, каза Ганев.

В отговор на въпрос той заяви, че

има вероятност да бъде намалена осигурителната тежест

"Философията на партия ГЕРБ очевидно включва подхода, при който се оставя по-голям разполагаем доход на хората като средство за поемане на удара от рецесията. Един от приоритетите, които чух от ГЕРБ в предизборни дебати и програми, е, че те биха предпочели да намалят осигурителната тежест, а не ДДС или някои други преки данъци", посочи Ганев.

Той изрази предположение, че в зависимост от това колко драстични мерки бъдат предложени от правителството, ще можем да си правим изводи за това, колко е лошо положението.

От една страна обаче новите управляващи имат интерес да кажат колко точно лоши са нещата, а от друга - имат интерес и малко да позасилят краските, така че информационният проблем за обществото си остава, коментира Ганев.

Според него социалните разходи са последното нещо, на което ще се посегне. Ганев добави, че пенсиите и социални плащания ще дадат на хората разполагаем доход, което е застъпено в икономическата програма на ГЕРБ.

В дългосрочен план трябва да се промени регулирането на българския пазар на труда, основно в посока на това да има

по-голяма гъвкавост в работното време

Законодателство в такава посока би било прието много добре, гъвкавостта на пазара на труда, както и изобщо на пазарите, е много сериозно предимство, добави Ганев и подчерта, че това е мярка в дългосрочен план.

Помолен за прогноза за продължителността на икономическата криза, той посочи, че това зависи изцяло от външните пазари.

"Ние трябва да ограничим пораженията и да осигурим достатъчно добра основа, на която да стъпи икономиката, за да се изстреля по-добре нагоре, когато неблагоприятната конюнктура свърши.

Трябва да гледаме прогнозите за еврозоната, за Великобритания, САЩ, за основни наши търговски партньори като Турция - например. Когато те тръгнат нагоре, това моментално ще се усети и в България", заяви икономистът.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч" коментира пред БТА, че не е необходимо да се актуализира бюджета в парламента само за да се свият разходите в него.

Актуализацията е инструмент да се прави конкретна политика на разходите, тоест да се разместят разходите между отделните сектори, а не да бъдат пропорционално орязани, обясни експертът.

Според мен актуализацията е по-добрият вариант, защото ще даде възможност да бъдат ограничени разходите по най-добрия начин, каза Богданов.

Мисля че, редица държавни предприятия или "квази"държавни предприятия трябва да минат на много по-сериозни ограничения и

да им бъде оказан натиск или да повишат ефективността си или да фалират

и да излязат от играта, каза Лъчезар Богданов.

Колкото и да е неприятно, трябва да се започне от най-проблемните сектори - топлофикациите, БДЖ, "Кремиковци", посочи той.

Администрацията може да бъде притисната за ограничаване на разходите за заплати и издръжка. Капиталовите разходи за някои инфраструктурни проекти могат да бъдат замразени и отложени за следващата година, посочи Богданов.

Той подчерта, че каквото и да бъде предприето през август, то ще започне да действа най-рано през септември, така че говорим за около една трета от годината.

Важно е да се даде ясен сигнал, че едно ново правителство, каквото и да е то, ще цени и ще вложи всякакви усилия за съхраняване на макроикономическата стабилност, която пък минава през стабилността на бюджета, посочи икономистът от "Индъстри Уоч".

Едва на второ място идват политиката за стабилизиране и подпомагане на някои сектори, още повече, че според мен не е необходимо някои сектори изобщо да бъдат подпомагани, коментира Богданов.

Според него отрасли като строителството и обслужващите го сфери, посредничеството при търговия с недвижими имоти, кредитирането и консултантските услуги по получаването на кредити са се разраснали твърде много през последните години и сега е моментът да има свиване.

Основен приоритет на правителството трябва да е

да осигури ясни и предвидими публични финанси

и да е ясно, че правителството няма да създаде риск за стабилността, каза Богданов.

Трябва да се свият публичните разходи, от една страна, защото има криза, от друга - защото някои дейности не се вършат добре от правителството и от държавата, посочи той.

Когато това започне да се случва, ще има основания за намаление на данъчната тежест, а това ще направи България по-добро място за правене на бизнес и ще улесни възстановяването на икономическата активност и растежа, посочи икономистът.

"България трябва да се сравнява не със средните стойности в класациите за бизнес климат, конкурентноспособност или икономическа свобода, а с държавите лидери в тези класации и да се опита да се доближи до тях. Това е най-простият подход за реформи, няма какво друго да се направи в следващите три или шест месеца", обяснява Богданов.

Да се замрази ръстът на пенсиите и социалните плащания е по-вероятно да бъде направено, отколкото те да се намаляват в номинална стойност, прогнозира икономистът от "Индъстри Уоч".

Доходите в бюджетния сектор най-вероятно

няма да могат да бъдат увеличавани през следващите 12 месеца,

смята той.

Основният фокус трябва да бъде повишаване на ефективността и промяна на модела на функциониране на социално-осигурителната система, което да е свързано с реформа в начина на управление на държавната администрация, е мнението на експерта.

Заетите в бюджетния сектор, които работят добре трябва да бъдат стимулирани с по-добри доходи, а тези, които не работят и не са ефективни - да бъдат освобождавани.

Дългосрочното решение на проблема с ниските пенсии според Богданов е засилване на капиталовата пенсионна система и постепенното й включване като заместител на държавната, тоест - да има все повече хора, които се осигуряват лично за пенсии и не разчитат на държавата.

Това е дългосрочна реформа, тя не може да се случи в рамките на няколко месеца, но трябва се започне веднага, защото тежки структурни реформи не могат да бъдат започвани в края на един управленски мандат, а трябва да бъдат стартирани още в началото му.

Икономиката на България е в рецесия и

трудно ще се излезе от нея през второто и третото тримесечие на 2009 г. ,

най-малко поради факта, че ръстът в края на 2008 г. беше много висок и трудно може да бъде достигнат, коментира още Богданов.

При добра държавна политика през четвъртото тримесечие на 2009 г. и първото на 2010 г. има шанс да спре икономическият спад и дори да има лек позитивен растеж, но по-важно е българската икономика да се адаптира към новата глобална икономическа картина, посочи Богданов.

Новото правителство трябва да позволи тази адаптация да стане максимално бързо, гъвкаво, без забавяния, добави той.

Важно е българските предприятия да видят къде са нишите в световното потребителско търсене и да започнат да насочват ресурси в тези области, посочи Богданов.

Той заяви, че добър шанс на страната ни дава фактът, че за разлика от правителствата в Украйна, Румъния, Унгария, които имат фалирали публични финанси, нашето правителство не е обявило фалит.

Това ще помогне адаптацията на частния сектор да протече с минимално количество страдания, смята икономистът. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Стартира кампанията "Следи от изчезване"

Любопитно Преди 1 час

Замисляли ли сте се, че само в рамките на век някои животински видове буквално изчезват?

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 3 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Без ръце и крака с "дяволски пръсти": Мистерия около 4 скелета, открити в квартира на Хитлер

Свят Преди 3 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 3 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 3 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>Напредък в строежа на&nbsp;Националната&nbsp;детска болница</p>

До края на май събарят старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

България Преди 4 часа

Делото по обжалването на обществената поръчка вече е приключило и дори има избран изпълнител за събарянето

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 4 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 4 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 5 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 5 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 5 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 5 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 5 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"