34

Цветелина Бориславова, чието инвестиционно дружество CSIF придоби 49,99% от Българо-американската кредитна банка (БАКБ), вижда развитието на банката като устойчива, зелена банка, ангажирана със социалните и екологични ефекти от своите инвестиции и заеми.

За медиата на фондация Credo Bonum, чиито основател е, Бориславова обосновава идеята си за бъдещия профил на БАКБ като една възможност за подпомагането на екологично и устойчиво развитие на българската икономика.

"Зелената икономика е най-силната нова индустрия и една от малкото, която непрестанно расте и предоставя нови работни места за нов тип кадри.

Сега по-голямата част от икономиката е изградена върху невъзобновяеми енергийни източници, които са ограничени по дефиниция.

Чистата енергия и запазването на природните и исторически богатства на страната ни винаги са били сред приоритетите в дневния ми ред. Вярвам, че БАКБ ще помогне на много местни, иновативни бизнеси в тази сфера да успеят", отбелязва Бориславова.

В света съществуват така наречени "етични" банки или устойчиви, зелени банки, които са ангажирани със социалните и екологични ефекти от своите инвестиции и заеми. Подобни банки са част от едно по-голямо движение към социална и екологична отговорност във финансовия сектор. Те създават инициативи, които им позволяват да допринасят за развитието на организации и компании, които имат положително въздействие върху природата.

На една от последните си речи в университета "Джорджтаун" Барак Обама говори именно за бъдещето на американската енергийна безопасност и обяви желанието на страната за дългосрочни цели с фокус върху чистата енергия и за развитието на заместители на петрола - възобновяеми биогорива като етанол и биогорива, произведени от суровини като слонска трева и друга биомаса, припомня Цветелина Бориславова.

Тя посочва и други примери, като намерението на Google да инвестира 168 млн. долара в соларна енергия, Германия - да замени ядрените електроцентрали с вятърни, Китай, който харчи десетки милиарди долари всяка година за възобновяеми енергийни проекти.

"Около 13% от световната енергия са дошли от възобновяеми източници през 2008 г., а в дневния ред на всяко отговорно към околната среда правителство седи фокусът към чиста енергия. Вярвам, че България не прави изключение", посочва Бориславова.

Силното ми желание е БАКБ да предостави възможности за развитие на природосъобразни проекти и да допринесе за изграждането на тази нова българска икономика, основана на иновации и устойчиво развитие, споделя тя. икети

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@