13

Б ългария сезира Европейската комисия (ЕК) за въведения от Гърция данък от 26% за сделки и транзакции с източник България, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Това стана с прието днес решение за подаване на жалба на основание член 259 от Договора за функционирането на ЕС. Решението упълномощава министър на финансите да уведоми ЕК за правното основание на подадената жалба до Комисията.

Процедурата по разглеждане на жалбата включва две фази –

административна и съдебна, като административната фаза е задължителна. Тя приключва с издаване на мотивирано становище от ЕК в тримесечен срок, след като на всяка от заинтересованите държави е предоставена възможност да изложи съответно съображенията относно собствените им позиции и тези срещу ответната страна, писмено и устно.

България може също да сезира Съда на Европейския съюз.

Решението на Министерски съвет е изготвено във връзка с изпратеното на 30 март 2015 г. писмо

до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, в което се изразява позицията на страната ни, че въвеждането на това данъчно облагане е дискриминационна и непропорционална мярка.

ЕК знае за промените в гръцкото данъчно законодателство и за опасенията от тяхното възможно неблагоприятно въздействие върху вътрешния пазар.

Анализираме полученото от българските власти писмо, очакваме правен анализ на гръцкото министерско постановление,

за да установим обхвата на новото законодателство. Когато тази оценка бъде изготвена, ЕК ще вземе необходимите решения, за да осигури спазване на европейското право, ако такава необходимост възникне, съобщи на пресконференция в отговор на въпрос Аника Брейдхарт, говорител на ЕК по икономическите въпроси.

Попитана дали и други държави са изпратили подобни оплаквания, Брейдхарт уточни, че досега само българските власти са изпратили писмо.

Говорителят засега отказа коментар дали България би могла да получи компенсации от Брюксел за евентуални загуби в резултат на гръцкия данък.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@