"АстраЗенека" и "Макдоналдс" най-добри работодатели за 2009 г.
Източник: netinfo
1
т траЗенека" и "Макдоналдс" са най-добрите работодатели в България за 2009 г., решиха участниците в редовното проучване на консултантската компания "Хюит" (HewittAssociates.com).

И двете компании са били отличавани в предишни издания на анкетата "Най-добрите работодатели", която за четвърта поредна година се допитва до мнението на българските служители.

91 наши компании в широк спектър от сектори на икономиката се подложиха на тяхната преценка тази година.

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" получи приза в категорията "Малки и средни компании" (под 250 служители на пълен работен ден и годишен оборот под 50 млн. евро), повтаряйки своя успех от миналата година.

На фирмата бе присъдено и специалното отличие за "Работодател с най-добри социални практики", давано от "Содексо" и "Хюит".

Компаниите в тази категория бяха оценявани по следните критерии: използване на индивидуален подход за посрещане нуждите на служителите и социална програма, покриваща максимално широк спектър от тях.

"Макдоналдс", която традиционно демонстрира отлични резултати у нас и в повечето страни от Централна и Източна Европа, бе отличена в категорията "Големи компании".

В топ 5 на големите компании след "Макдоналдс" се нареждат "Шел", "Авенди", "Общинска банка" и заводът "Шнайдер Електрик".

В топ 5 на малките компании "АстраЗенека" пък е следвана от ИТ компанията "Телерик", "Куинтайлс"-клон България за клинични изпитвания, производителя на строителни разтвори "Сейнт Гобен-Вебер" и фармацевтичната компания "ГлаксоСмитКлайн".

На церемонията по обявяване на резултатите бе представено и още едно специално отличие - за "Най-голям работодател в Зоната на успеха", което бе връчено на мобилния оператор "Мобилтел". Според критериите на "Хюит" в тази зона влизат фирми с над 60% ангажирани служители.

Изследването тази година обхвана значителен брой големи компании, а от следващия цикъл планираме да въведем отделна категория за компании с над 1000 души персонал, заяви Светла Симидчиева, управляващ съдружник на "Мандей Инсайт", стратегическият партньор на "Хюит" за страната.

Ангажираност на служителите по време на промяна

Въпреки значителните промени на трудовия пазар и несигурността на икономическата среда през изминалата година, средната ангажираност на служителите в България остава непроменена от 2008 г. насам - 53%.

Въпреки това в двойно повече компании мотивацията и удовлетвореността на персонала спадат. Намалява и броят на работодателите, които имат над 60% ангажирани служители.

В несигурни времена разликите между "най-добрите работодатели" и останалите компании се увеличават драстично, изтъкват експертите. 81% е делът на ангажираните служители в топкомпаниите, в сравнение с 49% при останалите.

Именно първите работодатели обаче имат доказано по-висока възвращаемост от инвестицията си в хората и средно 22% над средната възвращаемост на капитала.

Повечето български компании обаче попадат в "Неутралната зона ", където процентът на ангажираност на служителите е между 40 и 60. Тези фирми имат добри бизнес резултати и стабилно представяне, но също така и неизползван потенциал, що се отнася до мобилизацията на техните работници.

Областите с най-голямо влияние върху ангажираността

тази година са удовлетвореността от свършената работа и съответствието между имиджа на компанията отвън и отвътре - или както вече е популярно да се казва "работодателската марка".

Близо 2/3 от служителите в България вярват, че техният работодател ще преодолее успешно предизвикателствата на кризата. Мнозинството също така знаят какво трябва да правят, за да помогнат на своята компания.

Тази позитивна нагласа се сблъсква от една страна с притеснение за личната финансова стабилност и съмненията в адекватността на действията на топ мениджмънта.

В мненията по тези теми се наблюдават значителни разминавания в различните сектори на икономиката. Преобладаващата част от служителите в банковия сектор и аутсорсинг компаниите не са уверени в успешното преодоляване на настоящите икономически предизвикателства, за разлика от заетите в сектора дистрибуция на бързооборотни стоки.

През изминалата година се говореше изключително за скъсяване на дистанцията между топмениджъри и служители и засилване на комуникацията като ключови стъпки за

запазване мотивацията на работещите в трудни времена

Според проучването нараства броят на служителите, които оценяват позитивно получената информация за бизнес целите, планираните промени в компанията и откритостта на топмениджърския екип.

В същото време обаче намалява броят на хората, които смятат, че компанията е справедлива към тях, и нараства критичността и чувствителността към решенията, които лидерите взимат.

Очакванията на топмениджърите, участвали в проучването, очертават тенденция за стабилизиране на пазара на труда.

Докато отпимизирането броя на персонала и икономическите ресурси са посочвани като приоритети за компаниите през 2009 г., то през следващите две години фокусът ще бъде върху оптимизирането на вътрешните процеси заради променените изисквания към продукти и услуги в различните сектори и нови предизвикателства от конкуренцията.

Проучването "Най-добрите работодатели" се провежда в 10 страни от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Турция, Полша, Румъния и Украйна.

То изследва качеството на работната среда в компании, които отговарят на критериите за класиране: организации с повече от 50 служители на пълен работен ден и минимум две години оперативна дейност в съответната държава.

Класирането е базирано на обективна формула. 60% от финалния резултат се определя от мнението на служителите, а 40% е на базата на т.нар. индекс на съпоставимост, който показва какво е съответствието между гледната точка на топмениджмънта, нуждите на служителите и практиките по управление на хората в съответната организация.

Проучването взе предвид общата удовлетвореност от работното място, допълнителните придобивки, баланса между работа и личен живот, признанието, подходящата физическа работна среда, добрите възможности за кариерно развитие и обучение.
Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

Ето какви ще бъдат промените в движението на София за Великден

България Преди 1 час

Столична община въвежда временна организация на движението на пл. "Св. Александър Невски"

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 1 час

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Huawei Pura 70 Ultra

Huawei привлича вниманието с новия Pura 70

Технологии Преди 1 час

Флагманът има три версии, включително с подвижен обектив на камерата

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Русия обяви, че контролира село в Източна Украйна

Свят Преди 1 час

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим начин информацията от бойното поле

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 2 часа

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 2 часа

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Мистерия: Телата не се разлагат нормално в този град и никой не знае защо

Любопитно Преди 2 часа

"Тя все още има своето малко кафяво лице, кръгло, плитките си, косата си"

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 2 часа

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 3 часа

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 3 часа

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 3 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 3 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 3 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 3 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 4 часа

Това каза в изявление правителството в Берн