При три от пробите, които Министерствто на земеделието и храните (МЗХ) изпрати за анализ в референтна
лаборатория в Германия за изследване на продукти с марката
"Стара планина", е установено наличие под 0,1% на соя,
които не са алергенни.
Това се отнася за продуктите на фирмите
"Лалов и Вачев" от Враца, "Унимес" от Монтана и "КЕН" от Стара
Загора, обяви на извънреден брифинг днес министър Мирослав Найденов.
Само при фирма "Сами-М" от Перник не е установено наличие на
соя.
Найденов уточни, че при положителните проби, регистрирани
при трите фирми, става въпрос за съвсем ниско съдържание, на
молекулярно ниво. При "Сами-М" пробата е била отрицателна и за
качество, и за количество.
Найденов обяви, че незабавно ще бъде върнат лицензът за
производство на продукти с марката "Стара планина" на "Сами-М",
а другите три фирми ще изчакат до понеделник, когато ще бъдат
готови докладите на комисиите, проверяващи производството на
фирмите за количество на соя във влезлите в употреба продукти.
По думите на министъра те по всяка вероятност също ще получат
лиценза си, но ще им бъдат наложени парични санкции.
Министър Найденов информира, че за да не се повтарят подобни
ситуации, е възложил на Асоциацията на месопреработвателите в
България да оборудват лаборатория и за количествен анализ у нас.
Когато един продукт не реагира на качествен анализ, продуктът
ще се проверява и за количествен и тогава фирмата-нарушител ще
търпи санкции, обясни Найденов. Така няма да има нужда от
изпращане на проби в чужбина, което е много скъпо, и бюджетът
няма да бъде ощетен, коментираха месопреработвателите.
Освен това предстои промяна на стандарта "Стара планина",
с който ще се допуска наличие на соя под 0,1 или 0,25 процента,
които да не подлежат на санкции за това.
Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев Кирил Вътев прогнозира, че много от
фирмите ще се откажат от производството на продукти по стандарта
"Стара планина", защото няма да искат да поемат повече такъв
огромен риск. Той припомни, че един път заклеймени от пресата,
фирмите са понесли много материални и морални щети.
"Още когато
се обяви наличието на соя в продуктите, аз изказах съмнение, че
не допускам някой да си е позволил да влага соя", коментира той.
Въпреки това четирите засегнати фирми няма да съдят
държавата, потвърдиха техните представители.
Мирослав Найденов каза, че ще се направи проверка, за да се
изясни произходът на макар и минималното количество соя в
четирите предприятия - дали не е попаднала чрез технологичните
им линии, където са правени други продукти със соя, или чрез
подправките.
Ако се установи наличие в подправките, ще се търси
отговорност от фирмите-вносителки.
Соята в колбасите - тука има, тука няма
Количеството соя в трите проби било такова, че дори не може да предизвика реакция у хората с алергия към соя
22 октомври 2010, 18:34
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!