Световната надпревара за съкровищата на дълбините
Световната надпревара за съкровищата на дълбините   
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Писателят Жул Верн е наречен от съвременниците си фантазьор, когато през 1870 г. слага в устата на главния герой на романа си "20 000 левги под водата" следните думи: "На морското дъно има в изобилие цинк, желязо, сребро и дори златна руда ".

"Измислицата" тогава вече е реалност.

Неизмеримите находища, за които Верн само фантазира, наистина съществуват.

Амбициозни държави и могъщи концерни се въоръжават за надпреварата за суровини, които лежат на дълбочина до 11 км под морската повърхност.

Според Международния орган по морското дъно към ООН в тази зона има около 500 милиарда тона "манганови буци" - парчета руда с големина на картоф, които нарастват с едва 5 милиметра за един милион години.

Във вътрешността им се съдържат ценни суровини, най-вече мед, никел и необходимите на много технологични концерни редкоземни метали като лантан и неодим.

Според най-високите оценки стойността на тези руди (според сегашната пазарна цена на съответните суровини) се равнява на фантастичните 33 трилиона долара.

Това са пари, които премахват всяко колебание у страните, подписали конвенцията на ООН по морско право.

Международният орган по морското дъно, чието седалище е в град Кингстън, Ямайка, регулира правомерното използване на морското дъно.

Ценовите скокове на пазара на суровини и свързаните с тях възможности за печалба въздействат на правителствата и концерните като звън на будилник.

"Все повече държави започват подготовка за експлоатация на морските дълбини", отбелязва Кристиан Райхерт, ръководител на департамента за изследвания на морските суровини германския Федерален институт за геоложки науки и суровини.

Райхерт е представител на германското министерството на икономиката в САЩ. Германия, например, си е осигурила за проучвания площ от 75 000 квадратни километра в средата на Тихия океан.

В тази "германска зона" между Хаваите и Мексико би трябвало да има залежи на суровини за 561 милиарда долара според сегашните пазарни цени. Това е близо 30 пъти над борсовата цена на международен концерн като "Тисен Круп".

Големи суровинни концерни като "Би Ейч Пи Билинтън", "Рио Тинто" и "Вале", но и новопоявили се компании като канадската "Наутилус" или американската "Нептун" вече правят проекти за инвестиции.

Бизнесът на тези нови компании е свързан най-вече с проучвания и подготовка за професионална експлоатация.

Старите и нови световни сили обаче също се насочват към морските дълбини. Преди няколко дни китайски апарат се спусна до 5000 метра - дълбочина, непостигана преди.

С дългия 8,20 метра батискаф "Цзяолун" трима океанолози се потопиха за четири часа във водите на Тихия океан, проучвайки потенциални находища за гладния за суровини Китай.

Германските компании също искат да се включат в печалбите. За корабостроителната индустрия бумът на морското дъно е като печалба от тотото. Вместо обикновени товарни кораби корабостроителници като "Джей Джей Сиетас" от Хамбург, "P+S Верфен" и "Нордик Ярдс" искат да строят високо технологичните кораби, които ще бъдат необходими.

До редицата средно големи компании се наредиха и концерни като "Сименс", който се надява да осигурява с електроенергия подводните заводи.

Днес експерти по суровините като Йозеф Ауер от "Дойче банк" подобно на главните герои от футуристичния роман на Жул Верн, посочват , че "високите цени на суровините вече правят много проекти интересни".

Водещите политици на Франция имат добър усет за включване в нови области, които представляват интерес за страната. Поради тази причина вниманието бе привлечено към реч, която френският премиер Франсоа Фийон произнесе в началото на юни.

"Надеждите са големи и от икономическа гледна точка в играта е заложено много", заяви довереникът на президента Никола Саркози и допълни, че в морските изследвания Франция би трябвало да бъде сред основните играчи.

"Франция и Европа трябва бързо да заемат своето място. Ако не направят това, то други страни ще поискат разрешителни", отбеляза Фийон. От изявлението на Фийон се разбра едно - в дълбините на океана може и да господства вечен мрак, но от икономическа гледна точка от тях струи лъч светлина за гладния за суровини свят.

Проблемът е огромното налягане в дълбините

На 6000 метра дълбочина на всеки квадратен сантиметър налягането достига 600 килограма. Долу обаче лежат ценни метали и минерали - мед, никел, както и силно желаните редкоземни метали, които се използват от производителите на високо технологични продукти.

Богатство, което пробужда алчността на почти всички страни по света без значение дали имат достъп до дълбокия океан. Надпреварата за все още недостигнатото съкровище на световния океан вече настана.

За всички участници е ясно, че ще минат години преди да започне промишленият добив. Само че цените на суровините на световните пазари непрекъснато се повишават и затова още сега си заслужава да се включиш в скъпото разработване на тези "морски дарове". Става дума най-вече за мангановите буци и съдържащите кобалт наслоявания.

В дълбините вероятно има и злато, находищата на петрол и газ пък са само в по-близките до брега райони. От края на 2008 година промишлените метали като медта и никелът поскъпнаха със съответно 180 % и 160 %.

Цените се повишават най-вече заради нуждата от суровини на бързо развиващи се държави като Китай и Индия. Тъй като се очаква това повишение да продължи, то и суровините ще запазят ценовото си равнище.

Експлоатацията на съкровищата, лежащи на дълбочина 800 метра и повече пък, вече е реална възможност. Тенденциите са толкова многообещаващи, че дори Германия, която не е морска сила, още от 2006 г. си е осигурила зона от общо 75 000 квадратни километра в средата на Тихия океан между Хаваите и Мексико.

Преди около 30 години германски компании вече са правили предварителни изследвания в района и залежите са определени като многообещаващи. Площта, за чието проучване германците имат лиценз, обаче е само малка частица от ареала.

Според данни на Международния орган по морското дъно в Ямайка целият ареал на Хаваите обхваща близо 4,5 млн. квадратни километра. Органът е част от ООН и дава необходимите разрешителни за проучвания на морското дъно.

Във фазата на проучвания след 2006 г. Германия е инвестирала близо 10 млн. евро при три изследователски експедиции за търсене на суровини в дълбоки води. Изследвани са находища на манганови буци на дълбочина от 4000 до 5000 метра.

Според изчисления на Федералния институт за геоложки науки и суровини на един квадратен метър от морското дъно има средно 12 кг манганови буци. Следователно, само в германската лицензионна зона има 19 тона мед, никел и кобалт - през април миналата година според оценки тези метали са стрували 561 млрд. долара.

Дали Германия или някоя друга страна ще успее в действителност да извади на повърхността съкровищата обаче е въпрос, който чака отговор. "Всъщност все още никой не е добивал на практика минерални суровини от дълбокия океан. Засега държавите само изследват потенциала", отбелязва Кристиан Райхерт.

Анализаторите също са скептични за находките в дълбоките океански зони.

Наистина, преди няколко дни японски учени обявиха голямо находище на редкоземни метали в Тихия океан на дълбочина 6000 метра. Откритието обаче не бива да се надценява, предупреждават анализатори на "Комерзбанк".

"Докато промишленият добив на това находище стане възможен, ще минат още години", посочва банката. Авантюризмът примамва и инвеститорите.

Канадската компания "Наутилус", например, вече е в стартова позиция да започне добив, търсейки злато и мед край Папуа-Нова Гвинея.

Оптимистите се насочват най-вече към откритията на природни изкопаеми в по-близки до бреговете води. За тях също дълго време се твърдеше, че не могат да бъдат добивани.

Сега обаче те са мощен икономически фактор - според консултантската компания в областта на енергетиката "Ууд Макензи" между 2000 и 2009 г. петролните и газови концерни са вложили общо 330 млрд. долара в търсенето на нови залежи.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 6 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 7 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 8 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите