8

К итайската компания "Чайна нешънъл кемикъл корпорейшън" - "КемЧайна" (China National Chemical Corp - ChemChina) е на път да придобие петия по големина производител на автомобилни гуми "Пирели" (Pirelli) за 7,1 млрд. евро, съобщи Ройтерс.

Така един от символите на италианската промишленост преминава в китайски ръце.

Сделката, одобрена от акционерите на "Пирели" снощи, е най-новата в поредицата придобивания, които богати китайци правят в Италия, възползвайки се от слабото евро на фона на признаци, че Европа излиза от стагнация.

Направената стъпка ще даде на държавната компания "КемЧайна" достъп до технологии за производство на луксозни гуми, които ще могат да се продават с висока печалба, а италианската фирма ще получи достъп до огромния китайски пазар.

Сделката за "Пирели" бележи завръщането на китайските държавни компании на сцената на придобиванията в световен мащаб след прекъсване, заради подетата от китайския президент Си Цзинпин кампания срещу корупцията, засегнала няколко бивши високопоставени служители на държавни фирми, отбелязва Ройтерс.

Това ще бъде петото по големина задгранично придобиване, направено от китайска държавна компания, по данни на Томсън Ройтерс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@