Първият фалит на голям хлебопроизводител във Варненска област е вече факт.
Това каза в интервю за радио "Фокус" – Варна Иво Бонев, председател на регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна.
Фирмата е предлагала на пазара добър продукт на заводски хляб и е вложила през годините сериозни средства за подобряване на материалната база.
Иво Бонев подчерта, че основните причини за фалита на варненския хлебопроизводител са жестоката конкуренция между производителите в региона, агресивната политика от страна на големите търговски вериги и работата на черно.
По данни на Иво Бонев близо 65% от фирмите в бранша работят на черно. Доказателство за това са цените на готовия продукт, които варират от 65 ст. до един лев за хляб.
Цена на хляб от 65 стотинки предполага нискокачествени суровини, вложени в продукта и неплатени данъци.
Според Иво Бонев това е недопустимо и убива българския производител.
Конкуренцията между местните хлебопроизводители задържа все още цената на хляба, произведен във Варна.
Въпреки че в търговската мрежа в града и региона се предлага добруджански хляб на по-високи цени, местните хлебопроизводители не реагират с повишаване на цената на продукта.
Иво Бонев допълни, че към момента няма индикации за повишаване на цената на хляба, произведен във Варна. Той подчерта, че повишаването на цената е последното нещо, което прави един производител, за да не фалира.
"Това е непопулярна мярка и никой не иска да вдига цената на продукта, но при сериозния ръст на цената на брашното и основните суровини повишаването на цената на хляба е неминуемо", коментира Бонев, без да се ангажира с конкретни цифри.
До месец се очаква и повишаване на цената на тестените закуски.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!