218
Най-късно на 6 ноември Шести блок на АЕЦ „Козлодуй" (kznpp.org) ще бъде изцяло включен в енергийната система на страната, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Късно снощи с извънреден полет на авиокомпания "Волга-Днепр" на летище "София" са пристигнали тръбите,

необходими за ремонта на Шести блок, съобщиха представители на "Росатом" в България.

Операцията по извънредната доставка на оборудването станала възможна благодарение на личната намеса на премиера на Руската федерация Владимир Путин след разговора му в четвъртък с българския министър-председател Бойко Борисов.

За ускоряването на доставката решаващ принос имал и генералният директор на "Росатом" Сергей Кириенко.

Веднага след кацането на транспортния самолет "Ил-76", тръбите били натоварени на чакащите камиони на атомната централа, които са отпътували за Козлодуй.

Извънредното количество сервоприводи за системата за безопасност на Шести блок са били изработени за една от строящите се АЕЦ в Русия.

От "Росатом" използват случая да подчертаят, че единствено Русия, която изпълнява мащабна програма за строителство на атомни електрически централи (в момента се строят 10 енергоблока) на своя територия, може да изпълни такава операция по спешна доставка.

При други доставчици срокът за доставката би бил еднакъв с този за изработката на пратката, тоест, между шест и осем месеца.

Гаранционният срок на оборудването в "Козлодуй", което сега се подменя по спешност, е изтекъл още преди три години.

Очаква се монтажът на пристигналото оборудване да продължи около седмица. Така ремонтът на Шести блок може да завърши в срок - до края на месеца.

Според експерти

забавянето щеше да доведе до загуби от 1,4 млн. лв дневно

или общо между 250 и 330 млн. лева, ако доставката беше извършена в обичайните срокове - между шест и осем месеца. След бързото решаване на проблема за загуби въобще не може да става въпрос.

В предаването "Седмицата" на Дарик радио (dariknews.bg) днес министър Трайков обясни:

"Тези чохли са сменени по договор от 2004 г., монтирани са през 2006 г. Те имат срок 30 години, две години гаранция и на всеки четири години се проверяват. Теоретично се оказа обаче, че според договора е възможно половината от елементите до гаранционния срок въобще да не са проверявани.

И това става на практика - ето сега четири година след слагането им се оказа, че половината от тях са  дефектни.

Не е имало авария, нито са създали опасност".

"Когато имате дефектни чохли, които очаквате да работят 30 години, се обаждате на завода, който ги прави, но хората ви казват, че са им нужни между 6 и 8

"От цялото руско ръководство и от компанията срещнахме разбиране. В случая ставаше дума не толкова дали ще дойдат или не, а ставаше дума за дни и часове, защото един ден престой на реактора е милион и половина лева" , каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

За строежа на бъдещата АЕЦ в Белене министър Трайков коментира, че "когато има едно заварено положение властта трябва да направи възможно най-доброто от него".

"Трябва да се изхожда прагматично - там има вложени много пари, които няма как са се върнат, това са средствата на НЕК, респективно на българския данъкоплатец. Въпросът е може ли да намерим и други пари, с които да се завърши строежа и централата да заработи", каза министърът.

Той повтори тезата, че правителството работи в посока да бъде намерено и друг трети инвеститор, за да бъде построена централата не само от България и Русия.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@