20% от хотелите в страната били затворени
Огромни хотели се строят върху свлачиша - например в местността Кабакум край Варна   
Източник: Красимир Делчев, БГНЕС
6

След десет години 5% от хотелската застроена площ ще се превърне в "мъртва зона" на "оскелетели" и изоставени хотели с отмъкната дограма, кабели, подови покрития, липсващи прозорци и без покриви, прогнозира директорът на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред БТА.

"В момента 20% от хотелите в страната са затворени, от тях поне 5% изцяло не са икономически съобразени - както като местоположение, така и като обем, материали и вид.

Тези хотели, ако до месеци или година не бъдат преструктурирани, ще продължат да носят загуби за собствениците им", каза Драганов.

Според него проблемът ще се задълбочи особено след още пет години, ако се забави продажбата им, заради големите разходи за издръжка и охраната им.

Той прогнозира, че с влошаването на икономическата обстановка в страната много от изоставените хотели, захвърлени по средата на ниви или гори, ще бъдат разграбени.

Според президента на "Алматур" Любомир Панковски всеки хотел е бизнес-проект и, ако той се окаже нецелесъобразен, подобен хотел не само може да бъде изоставен, но дори и съборен.

Той не се ангажира с процент на бъдещите "мъртви зони", защото той най-вече зависи от бизнес-поведението на собствениците.

Едно от спасението за хотелите кандидати за "мъртви зони" е незабавното им преструктуриране и смяна на предназначението им като например в болници, хосписи, домове за възрастни хора и дори затвори, каза Драганов.

Според Панковски, ако хотелът не е успешен, логично е да се търси форма на неговото преструктуриране - например - като детски лагери, бизнес-сгради или апартаменти, които да се продадат като недвижими имоти. Все още според него обаче е рано да се говори за появата на такава тенденция в страната.

Драганов отбеляза, че над 700 обекта - хотели, апартаментни комплекси или имоти по-големи от обикновена къща, вече са обявени за продан.

Негативната тенденция се очаква да засегне и голяма част от апартаментните комплекси, които в рамките на следващите две - три години ще се превърнат в тегло за собствениците им, каза Драганов.

Според него решение за съдбата на подобни обекти е чрез нормативни промени незабавно да се позволи въвеждането на системата тайм шеъринг в България. Става дума за промяна в закона за собствеността, която да позволи повременна продажба на имоти.

Сега по закон един имот може да се продава на идеални части. С промените ще може един имот например да бъде разделен повременно на 12 части и да има 12 собственика, които ще могат да го използват по един месец в годината, обясни Драганов.

Сега покупката на къща за една година не излиза изгодно заради високата цена и заради това, че къщата обикновено не може да се ползва повече от един месец, каза Драганов.

Според Панковски въвеждането на тази система ще е добър вариант за менажиране и споделяне на собствеността в подобни имоти. Това е форма, която работи по света и няма причина тя да не бъде предложена като вариант, допълни той.

Прогнози

Според Института по анализи и оценки в туризма през август се очаква с 7% на сто ръст на българските туристи по българските курорти спрямо същия месец на миналата година.

Единствената дестинация, която сега бележи ръст е тази за българите в България, отбеляза Панковски и допълни, че за неговата компания ръстът на българските туристи, които искат да почиват в родината си, е над 60 на сто.

За тази година се очаква ръст от около 3% на броя на българите, които ще продължат да почиват в страната заради добрите цени в родината и спада на посещенията в страни от ЕС, посочи Драганов.

По думите му за тази година се очаква да бъде постигнат същият брой български и чуждестранни туристи както миналата година като намалението към момента с около 5 - 5,5%. При такива резултати, се очаква да бъде постигната и миналогодишната заетост на леглата от около 37%.

До края на миналия месец спадът в приходите от туризъм е около седем на сто, като очакванията са на годишна база приходите да намалеят между 20 и 25 на сто.

Това според Драганов се дължи както на намаляването на цените в началото на летния сезон между 10 и 30%, така и на намаляването на разходите на туристи, които прекарват доста по-икономично почивката си спрямо миналата година.

Ранни или късни записвания

Според Драганов през следващата година ще се запази тенденцията да доминират късните записвания за почивка. Сега те са в рамките на 85 на сто.

Панковски посочи, че туристическият бранш сега работи максимално за това да възстанови интереса на туристите към по-ранните записвания през следващата година.

Ако миналата година намаленията бяха десет на сто, сега говорим за двойно по-високи намаления за ранни записвания за следващата година, каза Панковски.

Драганов информира, че посредници между големите западни туроператори и българските хотели се борят за много ниски цени за новите договори за следващата година със всички намаления, направени към момента заради кризата.

Въпреки че тези цени са намалени с 15 или 20 сто спрямо 2008 г. и няма да осигурят достатъчни приходи на хотелиерите, съветът ни е договорите да се подписват, заради очакваното поскъпване на парите през 2010 г., каза Драганов.

Всякакви приходи ще са добре дошли спрямо нулевите, допълни той.

Министерство на туризма

Представителите на бранша подновяват искането си туризмът да бъде обособен в министерство или друга държавна институция. Според тях държавата трябва да поеме управлението на публичните държавни и общински активи в културното материално и нематериално наследство и природните активи, свързани с туризма.

Надеждата е държавата да поеме тяхната реклама и да инвестира в тях чрез оперативните програми. В момента туризмът е 40% частна собственост и 60% държавна, която не се управлява, каза Драганов.

Панковски посочи необходимостта от целенасочена намеса на държавата в посока подготовка на национална реклама и присъствие на страната във всички основни пазари на България.  

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 8 минути

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 18 минути

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 3 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 3 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 3 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 3 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 4 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 4 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 4 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 4 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 4 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 5 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората