4

Н а 24 февруари 2022 г. Кейт Жужа трябвало да лети от Дъблин, където живее и работи, към дома си в Украйна. Братът на Жужа вече пътувал от Херсон до Киев, за да я посрещне, а родителите и баба ѝ остават в родния град на семейството Нова Каховка в южната част на страната.

Пътуването така и не се осъществява. Русия нахлува в Украйна и рано сутринта знамената ѝ се развяват над водноелектрическата централа в Нова Каховка.

"Всички бяха в шок от това, което се случваше", казва тя пред Financial Times.

"За нас това беше като: "Те вече имат нашия дом. И това беше сърцераздирателно", разказва Кейт.

27-годишната Жужа отчаяно иска да помогне на хората, попаднали в капана на инвазията; нейният международен поглед и уменията, които е придобила по време на обучението си по мениджмънт, скоро ще се окажат безценни по неочакван начин.

Още от ранна възраст тя е искала да опознае живота отвъд границите на Украйна. Като млада тя е участвала в Корпуса на мира на САЩ, чиито доброволци са работили в Украйна. На 15-годишна възраст тя е избрана да учи една година в американска гимназия в рамките на културен обмен.

"След това бях наистина решена да уча в чужбина", казва тя.

"Исках да продължа обучението си по английски език. Много се интересувах от бизнес. Исках да работя за международна компания. Заминаването за една година наистина разшири хоризонтите ми за това, което мога да правя.", разказва момичето.

След като завършва бакалавърската си степен в Университета по икономика и бизнес в Познан, Полша, Жужа се впуска в магистърската програма на Cems по международен мениджмънт, като учи в Пражкия университет по икономика и бизнес и в Nova School of Business and Economics в Португалия.

През 2019 г. тя се премества в Дъблин, за да работи за Facebook (сега Meta) в областта на операциите, като се фокусира върху превенцията на риска сред онлайн общностите. Когато Русия нахлува в Украйна, Жужа впряга целия си международен опит и обучението си по мениджмънт, за да помогне на собствената си общност.

"Това дори не беше решение. Нямаше какво друго да се направи", казва тя.

Първата ѝ реакция била "да кажа на света", така че тя публикува актуализации в социалните мрежи въз основа на информация от семейството и приятелите си. След това забелязала хора, които се нуждаели от помощ - като Мария в Нова Каховка, която готвела храна и я носела на хората в бомбоубежищата. Жужа събрала пари и ги изпратила на Мария, за да купи продукти.

"Това беше много непланирано. Това е нещо, което просто правиш, защото виждаш, че има нужда", казва тя.

През следващите няколко седмици подобни малки проекти се появяват в цялата страна и тя събира средства и изпраща пари на контактите си на място, които купуват консумативи и ги доставят контрабандно на нуждаещите се.

Тя съсредоточава усилията си върху окупирания Херсонски регион. Въпреки че международната общност се е събрала, за да помага на Украйна, тя знае, че нищо от това няма да достигне до родния ѝ регион, "защото от първия ден той беше отрязан, беше окупиран", казва тя.

"Не се допускаха никакви хуманитарни конвои".

Оттогава мрежата от контакти на Жужа работи под прикритие, за да помага на хора с всичко - от достъп до лекарства и генератори до помощ на семейство, което бяга в Германия. Скоро тя осъзнава, че за да разшири мащаба си, се нуждае от марка и от "ясно изразяване на това кои сме и какво правим". Заедно с брат си Михайло тя основава неправителствена организация - Съюз за помощ на Херсон. Обучението ѝ в магистърска степен е помогнало значително на нейната НПО. 

"Мисля, че нишките на различни неща, които съм изучавала, се събират в тази работа", казва тя.

Част от това е начинът на мислене; магистратурата ѝ е помогнала да се движи бързо и да не се страхува, казва тя. Трябвало е бързо да пише презентации за Съюза за помощ на Херсон, да взема решения относно мисията и визията му и да ги съобщава на международни организации. 

"Така че в нея имаше много различни аспекти на това, което научихме по мениджмънт", казва тя.

При бизнес проектите, например, тя е научила за това да има ясно предложение за стойност. 

"Приложих тази логика отново към нашата НПО", казва тя. 

"Кое е уникалното нещо, което правим, което ще позволи на хората да ни дарят и да ни се доверят? За мен това беше: ние сме местна НПО, базирана на местно ниво. Имаме надеждни контакти на място и ангажираме международната общност да помогне на окупираните земи."

Класовете по социално въздействие и инвестиции подпомогнаха усилията за набиране на средства, категорична е Кейт. 

"При писането за безвъзмездните средства трябва да обясните за въздействието на вашата работа. Как можете да определите количествено въздействието на вашата социална работа? Какви групи от населението достигате? И точно върху това работих и изучавах, когато посещавах тези класове".

Но най-ценното нещо, което Жужа взема от курса, е мрежата на MiM (магистърска програма с иновативен подход към обучението с приложна ориентация към решаване на проблеми- бел.ред., източник insead.edu).

"В професионален план подобни мрежи могат да осигурят бърз път към индустрии, държави и компании; тя казва, че е било "отварящо очите" как нейните близки са се обединили в помощ на Украйна - помагайки за повишаване на осведомеността и средствата. Тя добавя, че е било "смиряващо" как "мрежата Cems наистина прие войната, мен и всички неща, които се случваха в Украйна, с отворени обятия... и помогна да се издигнем".

През юни Съюзът за помощ на Херсон помогна след разрушаването на язовирната стена близо до родния ѝ град Нова Каховка, което предизвика широкомащабни наводнения.

Неправителствената организация първоначално помага за координиране на спасителните дейности, а по-късно осигурява водни помпи, за да помогне на хората да разчистят домовете си.

Заради всички възможности, които MiM е предоставила на Жужа - тя е намерила работата си в Meta чрез кариерния форум - тя съветва студентите да не се притесняват прекалено много за оценките или за идеалния стаж. Съветът ѝ е да се съсредоточат повече върху това кои са те като личности, какво е важно за тях, какво предизвиква радост и какво ги удовлетворява.

"Съсредоточете се повече върху себе си, защото светът ще продължава да се променя все по-бързо и по-бързо", казва тя.

"Ако се целим във външния свят, ще ни бъде много трудно да намерим правилното място, на което да се впишем. Но ако знаете за себе си и за това, което харесвате, и можете да намерите тези ниши или да се включите в тях, можете да осъществите това въздействие."

Това е съвет, който един ден може да върне Жужа у дома. Засега най-голямото ѝ удовлетворение идва от работата ѝ в помощ на украинските хора и общности.

"Но пак повтарям, с всичко, което се случва у дома... Трудно е да се мисли къде ще бъдем. В един много мечтан свят бих искала да се върна в родния си град и да помогна за връщането му към живот. Не знам дали това ще бъде възможно."

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 46 минути

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ през май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ през май

Пари Преди 55 минути

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 1 час

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 8 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 8 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 9 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 9 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 10 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 10 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 10 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 10 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

Тежка катастрофа в Лясковец, загина мотоциклетист

България Преди 11 часа

Eкипи на полицията извършват оглед

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 11 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

<p>&quot;Ако това се случи, германската икономика ще пострада сериозно&quot;</p>

Фон дер Лайен коментира поведението на АзГ във връзка с обвинения срещу евродепутат

Свят Преди 11 часа

Според изчисленията на института така нареченият "Декзит" би коствал 10% от БВП на страната