0

С ред най-забележителните му филми до момента са "Джаки Браун" (вторият му проект с Куентин Тарантино), "Парламентьорът", третата серия на "Умирай трудно" (филмът, вкарал най-много хора в киносалоните през 1995-а), "51-вият щат" и, разбира се, дългоочакваните продължения на сагата "Междузвездни войни" (Star Wars).

На този фон участието му в семплия екшън "Змии в самолета" може да се смята за крачка назад, но сме сигурни, че Сам няма да пропусне да направи задължителните две напред, и то скоро, много скоро.

В свободното си време актьорът обича да играе голф, защото - както обяснява с присъщото си чувство за хумор - това е единственото занимание, което му позволява да се облича като сводник и пак да изглежда уместно...

- Сам, около отказа ти да играеш в "Get Rich or Die Tryin'" се вдигна много шум. После ти каза в едно интервю, че смяташ за тъпо рапърите да получават големи роли в киното, с които така или иначе не могат да се справят. По време на снимките на "Home of The Brave" обаче ти се наложи да се срещнеш лице в лице с въпросния Фифти сент...

- Виж, хората смятат, че между мен и Фифти сент има някаква кръвна вражда, но това въобще не е така. На снимачната площадка на "Home of The Brave" проведохме много интересен разговор на същата тази тема.

Просто аз смятам, че актьорската игра е изключително тънко и трудно изкуство и за да го овладееш, трябват години постоянство. Затова ми се струва абсурдно някой от съвсем друга сфера, каквато е музиката, да бъде поканен да участва в един филм с мен и после неговото име да е над моето на плаката и в надписите.

Да се съглася с нещо подобно за мен означава да плюя на всички тези години, които съм прекарал в актьорските школи, в театъра и обикаляйки прослушвания, за да вляза в бизнеса. Не мога да си кривя душата и да призная, че някой може да е добър актьор, при положение че по една или друга причина е прескочил всички тези етапи на развитие.

- Но през годините си участвал безропотно във филми с други рапъри. Защо реши да си го изкараш точно на Фифти сент?

- Снимал съм се няколко пъти с Ел Ел Куул Джей, но той дълго време участваше в сериала "In The House", т.е. беше минал през някаква, макар и ускорена, школовка. Харесвам Ел Ел, умен е и има усет за играта.

Често идваше в караваната ми, за да потърси съвет как да направи някоя сцена. Винаги съм му помагал с удоволствие. И на него, и на Куийн Латифа в "Сфера", и на Бъста Раймс, когато се засякохме в "Шафт".

Нямам нищо против Фифти сент, само че да играя поддържаща роля във филм, в който той е в главната, е все едно моят агент да се обади на "Ел Ей Лейкърс" и да каже: "Момчета, Самюъл Джаксън иска да играе срещу вашия отбор тази вечер. Дали сме му екип и всичко, така че се явете на стадиона в уречения час". Ти ми кажи как, по дяволите, биха реагирали "Лейкърс" на подобна идея?

- Разбирам какво имаш предвид. Не ми е ясно обаче как уважаван актьор като теб, играл във филми като "Криминале" и "Джаки Браун", се нави да участва в "Змии в самолета". Парите ли бяха основния фактор?

- Много хора ме критикуват, че съм приел офертата за този филм, защото бил тъп, наивен и не знам си още какъв. "Змии в самолета" ме привлече, защото ни връща към чистото забавление, към филмите, които гледахме като деца.

Тогава ходехме на кино не за да получим някакви дълбоки прозрения за живота, а за да се потопим в фантастичния свят на уестърните, комедиите и класическите хоръри, които те карат да пищиш, да се смееш и въобще да се забавляваш неистово. Ето затова участвах в "Змии в самолета", и не съжалявам ни най-малко.

- Но от сериозните като теб не се очаква да се снимат във филми, които са апотеоз на чистото забавление.

- Глупости. Не виждам никакъв проблем от време на време да си почивам от амплоато на (натъртва ядосано - б.а.) "тежък драматичен актьор" - като се снимам във филм, който не ме вкарва в разсъждения. Или поне не по-дълбоки от това, че на самолета има много шибани змии, които трябва да избия до крак.

- Случвало ли ти се е да откажеш някоя роля и после да съжаляваш за това?

- Не точно, но си спомням, като ми изпратиха сценария на "Хотел Руанда". Не можах да го схвана и не бях сигурен, че хората ще отидат на кино, за да гледат толкова тежък филм.

Дон Чийдъл, който в крайна сметка получи ролята, обаче се справи прекрасно. Той е много добър актьор и аз много се радвам, че получи номинация за "Оскар", което даде силен тласък на кариерата му.

Винаги ме е учудвало как в Холивуд смятат, че цветнокожите актьори като нас си завиждат и враждуват помежду си. Това просто не е вярно - има работа за всички и единственото важно е да си добър в професията си.

- Някои фенове на "Star Wars" са разочаровани от новите три, в които ти играеш опитния джедай Мейс Уинду.

- Мога само да кажа, че новите серии покриха изцяло очакванията ми. Единственото ми притеснение, когато започвахме снимките, е дали ще изглеждам достоверно като говоря и се бия със същества, които не са там и ще бъдат добавени в лентата по-нататък - от джедаите на специалните ефекти. (Смее се).

- Кога за последен път в живота си използвал с огромно удоволствие вълшебната думичка motherfucker, без да броим случаите, когато я казваш изразително на екран?

- Може и да не е добър навик, но аз винаги псувам с удоволствие и подобни думи са част от всекидневния ми речник. Когато играя голф и нещо не уцеля добре, винаги изкрещявам силно mo-o-o-therfucker и приятелите ми, които до момента дори не са забелязали, че съм дошъл на игрището, казват: "Я, Сам, бил тук!"

- Каква е причината да си падаш по голфа?

- Просто не обичам колективните спортове. Като единствено дете винаги съм се стремял да бъда оценен за нещата, които съм постигнал сам. Голфът е един от спортовете, в които си най-изолиран от всякаква външна намеса.

Сам решаваш как да подходиш в дадена ситуация. Как ще се представиш, зависи изцяло от теб. Харесва ми, че голфът те учи да поемаш отговорност както за успехите си, така и за провалите.

- Какво ще ти донесе по-голямо удовлетворение - да спечелиш "Оскар" или да бъдеш първи в най-престижния световен турнир по голф?

- Ще съм по-доволен да спечеля голф турнира, защото според мен напоследък "Оскарите" не са мерило за това кой филм или актьор са били най-добри през годината. 80% от хората, които са гледали предишната церемония на Академията, ще ти кажат същото.

- Филмът, който те вкара в първа дивизия на американските актьори още преди "Криминале", бе "Jungle Fever". Там ти играеш наркоман, закачен безнадеждно към крек-кокаина. Доколко личният ти опит с наркотиците помогна, за да се справиш толкова добре с ролята?

- Между известността ми и експериментите с наркотиците има директна връзка. Когато бях постоянно дрогиран, не можех да получа нито една свястна роля. "Jungle Fever" беше първият филм, който направих, след като реших да спра с всичките лайна, които вземах преди.

Знам, че ако някога пак се върна към наркотиците, това ще ме изстреля директно обратно към мизерията и гадните треторазредни филми. Така че мотивацията ми да остана чист е много, много силна.

- И все пак, кокаинът не ти ли липсва понякога?

- Не. Нито един от наркотиците, които съм вземал през живота си, а те наистина са много, не ми липсва. Дълги години след като спрях, продължавах да сънувам разни истории с наркотици - примерно как съм докопал отнякъде буца крек с размерите на бейзболна топка и как заедно с всичките ми приятели се правим на животни с нея... такива простотии.

Когато се събудиш след подобен идиотски сън, се чувстваш много зле и някак гузен. Казваш си: "Ако човек е най-искрен в сънищата си, значи ли това, че искам да се върна към стария си начин на живот?".

Това, което казват лекарите, че когато си бил пристрастен, дори и да не докосваш дрога с години, адикцията дреме в теб и само чака да направиш една грешна стъпка.

- Трудно ли ти е да играеш с актьори, които все още не са се отказали от вредните си навици?

- Не. (Смее се). Просто, когато правим някоя сцена заедно, гледам около тях да няма остри предмети и пистолетите им да не са заредени с истински куршуми.

- През 80-те за кратко си партнирал на Бил Козби в телевизионното му шоу. Как се справяше като тв комедиант?

- Винаги го наблюдавах внимателно какво прави и се отнасях с много уважение към него. Бях много изненадан, когато един ден, дълги години след като вече не работех за него, се срещнахме. Той каза, че си спомня много добре моите изяви в неговото шоу. Може би не съм бил чак толкова зле...

- Преди да постъпиш в шоуто на Козби, си работил като портиер на една сграда с луксозни апартаменти на "Манхатън Плаза" в Ню Йорк, където живеят много актьори. Как се отнасяха обитателите с теб?

- Нормално. Все още има много актьори, които се отнасят с мен като с досаден и незначителен портиер. Зависи от това доколко са повярвали на глупостите за собственото си величие, с които ги приспиват агентите им.

Повечето актьори, които се отнасят с пренебрежение към хората по-надолу в холивудската йерархия, просто не са много добри в професията. Така си помпат самочувствието.

Помня как, когато снимахме "Рагтайм", Джеймс Кагни обядваше всеки ден заедно с целия екип. Той е една от най-големите филмови звезди на всички времена, истинска легенда, но това не му пречеше да прекарва часове наред с нас и да ни разказва забавни истории, вместо да се крие в гримьорната си като примадона.

- Ти не се държиш като примадона, така ли?

- Жена ми (актрисата ЛаТаня Ричардсън - бел.ред.) често се шегува, че съм прекалено скромен и нормален за филмова звезда. Но това донякъде е истина - нямам бодигардове и когато пътувам, никога не влача със себе си огромен антураж, за да покажа на всички колко съм велик.

- Женен си за същата жена от 1980-а. Как успяваш толкова години да удържиш на всички сексуални изкушения, които Холивуд предлага?

- Беше ми много по-лесно да бъда полигамен, когато никой не знаеше кой съм. Сега изкушенията наистина са повече, но има и десетки пъти повече очи, особено тези на жълтата преса, следят всяка твоя крачка. Само чакат да се издъниш, за да направят някой и друг долар на твой гръб.

Когато не се възползваш от вниманието на готините мацки, изобилстващи на снимачната площадка, таблоидите започват да тръбят наляво и надясно, че си закоравял гей.

Ако чукаш всичко, което има пулс, си лош, ако не го правиш - също. Но е по-добре да не го правиш, защото разводите в наши дни струват адски много пари.

- Коя част от тялото на една жена те възбужда най-много?

- Харесвам задници, човече. Жена с хубав задник - нито прекалено слаб, нито прекалено пълен. Стегнат и поклащащ се.

Обичам да гледам жените в очите, харесвам красивите очи, но още повече обичам да ги гледам как се отдалечават.

- Коя известна жена е най-близо до идеала ти за съвършенство?

- Моника Белучи. Тя и истинска жена, която е естествено красива, независимо дали я видиш рано сутринта или късно сутринта.

Със или без грим Моника изглежда страхотно и е прекрасен човек. Мъжът й Венсан Касел пък е един много щастлив човек.

- Би ли сменил живота си с нечий друг за един ден? Примерно с Венсан Касел...

- Бих искал да съм Тайгър Уудс за един ден и да видя какво е да реализирам всички голф удари, които съм замислил, но все не се получават.

- Преди интервюто питах много мои познати, някои от които също известни актьори, какво мислят за теб. Най-честото определение беше "готин пич". Как успяваш да поддържаш тази завидна репутация вече толкова години?

- Просто се чувствам удобно в кожата си, не се предвземам, говоря каквото мисля и, най-общо казано, не се правя на такъв, какъвто не съм.

Преди вземах наркотици и пиех, за да избягам от заобикалящия ме свят, да убия несигурността и тревогите, които имах. Притеснявах се, че заеквам, че не съм толкова богат и известен като някои от колегите ми.

С годините тези неща започнаха да ме притесняват все по-малко. Животът на някои от персонажите, които съм играл до момента, е подвластен на същите тези негативни импулси и може би затова много хора са готови да ми ги приписват и на мен.

Но личният ми живот, извън филмовата измислица, е много балансиран и спокоен. Вечер обичам да си стоя вкъщи и да гледам всякакви спортни предавания.

Сутринта играя голф, чета книги или сценарии, подготвям се за следващата си роля или се разхождам с жена си. Знам, че готините млади актьори ходят по модерните клубове и танцуват с Линдзи Лоън, но аз съм прекалено стар за всичко това (Смее се). Много е важно човек да е наясно със себе си

Голямата уста: Девет реплики, които звучат плашещо, казани от Самюъл Джаксън

* Съжалявам, да не би да наруших концентрацията ти? ("Криминале")

* Попитай го дали мисли, че трябва да отида в затвора? ("Време да убиваш")

* Никога не съм свършил дори едно нещо през живота си като хората. Дори едно нещо, разбираш ли? А това изисква много умения. ("Дълга целувка за лека нощ")

* Правилата винаги са относителни. Повечето от тях са направени за хора, които вярват в Дядо Коледа. ("51-вият щат")

* Как мислиш, дали това, че вече не съм полицай, ме прави по-малко опасен? ("Шафт")

* Достатъчно! Писна ми от тези шибани змии в шибания самолет! ("Змии в самолета")

* Ти да не би да си известен в Ел Ей или нещо такова? ("Умирай трудно 3")

* На мен също не ми е приятно да похарча 10 000 долара, за да измъквам разни неблагодарни негри от затвора, но все пак го направих. ("Джаки Браун")

* Партито приключи. ("Епизод 2: Клонираните атакуват")

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 7 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 7 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 9 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 10 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 10 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности