0

"3 март: Да не оставим паметник без цвете", призовава Дума. ?Честит 3 март! Родолюбци, развейте знамената?, приветства Труд.

Има и много снимки - например на първа страница Новинар показва момиченце, поднася цветя на Докторския паметник в София. Вчера в столицата се проведе традиционното поклонение, организирано от Българския червен кръст.

Останалите челни страници са заети от фотоси от клетвата на 25 жени - кадрови войници, от парашутната бригада в Пловдив. Това се случва за първи път.

Позицията на Труд по повод днешния ден всъщност е на Стефан Стамболов, който изразява радостта си да види "българе свободни, българска камара, български представители. Азе съм така честит, така самодоволен - щото ако в нея минута би дошел внезапно китайският император, за да ми каже: "Да са промениме с местата си?, аз без всяко двоумение... би отхвърлил неговото предложение. Как? Азе, честития български гражданин, да променя с когото и да било моето място? Това е невъзможно, немислено, просто-престъпно да ми го предложи някой...", цитира Труд размишленията на Стамболов.

"Празникът не е развлечение, в него търсим позитивното", казва проф. Андрей Пантев от страниците на Дума. Можем да се променим, ако разберем причините и смисъла на миналите поражения, настоява историкът.

Не ти, а аз - това е проблемът на българите, според Андрей Пантев, който посочва пред изданието, че омерзението към хората е не само към парламента, но там е концентрирано като своеобразен отдушник.

Колкото до депутатите: "Леви и десни спасиха депутатския имунитет"?, пише във водещо заглавие Сега. Както уточнява Труд, на ударно пленарно заседание парламентът прие, че депутатите ще отговарят за всички престъпления от общ характер, вкл. и за леки. Занапред те ще могат и сами да си свалят имунитета.

Отново за Трети март: "Много искат 3 март за ООД" - така е озаглавен анализ на 24 часа. Днес отбелязваме 3 март - деня на създаването на българската национална държава с две паралелни тържества - официално и на "Атака".

"През последните седмици видяхме яростен спор между различни субекти за правото да се разпореждат с националните символи. На дневен ред е поставен въпросът чии са националните празници и кой ще ги експлоатира оттук насетне.

Поставянето на подобен въпрос не би било възможно в ситуация на функционираща държавност. В общества, в които държавата си е на мястото, е самоочевидно, че националните празници са на всички граждани - нали тъкмо затова са национални", четем в 24 часа.

Политическият ни елит се провали, категоричен е проф. д-р Георги Бакалов, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски? в интервю за Труд. Честването на националния празник е работа на правителството, казва историкът.

"В многовековната ни история сме имали успехи само когато сме действали единно. Разделението обаче е било постоянният наш спътник и затова сме на тоя хал. Другите страни от бившия соцлагер бързо изживяха конфронтацията и вече са далеч пред нас", отбелязва проф. д-р Бакалов.

"Трети март не е ден за тюхкане", смята режисьорът Рангел Вълчанов в интервю за Сега. Когато знамената се бият, народът си отива, напомня той и споделя: "Нашата недорасла държава още си играе с тенекиени барабанчета, прави въодушевено пакости и отказва да порасне."

Дори и на празника, не можем да минем без тревожни новини, една от тях откриваме в Труд: "Пирогов" пълен с препили деца".

Десет деца на възраст между 10 и 17 години са приети по спешност в болницата с диагноза "силно отравяне с алкохол". Вестникът цитира шефа на токсикологията, която посочва: "Вместо книги подаряват бутилки".

В същото време: "Поп взе 50 000 от "Стани богат" - е водещото заглавие на Труд. 44-годишният протодякон Любомир Братоев от храм-паметника "Св. Александър Невски", който е баща на три деца, се справя без проблем с питане за бебетата и това му осигурява парите.

Любомир Братоев е единственият български свещеник, стъпил на Антарктида. През 2001 г. той освети там православния храм "Св. Йоан Рилски", а сега обеща: "10 % от печалбата ми ще отидат за довършването му."

А вчера в столицата имаше и малко екшън, отразен в пресата - ето обобщението от Новинар: "Маскирани грабят 70 000 лв. в центъра на София, нападателите бягат с москвич пред университета".

Въоръжени мъже нападнали и се опитали да вземат 69 000 лв. от служители на строителна фирма. Обирджиите обаче са изпуснали сумата на задната седалка.

"Край на цигарите в офиса", съобщава Монитор. В ЕС вече наложиха ограничения, идва и нашият ред. Специалните местата за пушене в сградите се забраняват до две години.

Отиде си проф. Александър Фол, съобщава тъжната вест Дума и отдава почит на учения в статия, озаглавена ?Забележим и в мълчанието?. 24 часа пък го цитира: "Светът е такъв, какъвто създаващият го назове".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 20 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 40 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 2 часа

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 9 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 10 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 11 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 12 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 12 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел