0

Адът продължава, предупреждава "Монитор" във водещото си заглавие. 43 градуса се очакват днес, затвориха пътя Варна-Бургас заради пожарите, жегата храни огъня, изрежда изданието.

Пожарите разпалиха стари спорове за пари, включва се по темата "Сега". Министърката на бедствията и авариите Емел Етем критикува, че ако било прието предложението й да се купят два хеликоптера преди година и половина, пожарът едва ли щял да придобие такива размери.

"Новинар" изтъква, че не само Старозагорско, а и: "Цяла България в огнен капан". Вестникът изброява засегнатите райони и щетите. И не дава надежди за скорошно трайно разхлаждане.

"Когато чергата на съседа гори..." - така е озаглавен коментарът на "Труд", провокиран е от помощта на Русия за справянето с пожарите у нас.

"Странна е някак тази ситуация - Гърция и Турция са ни добри съседи, с Австрия, Германия и Испания сме заедно в Европа, съюзниците ни от САЩ имат десетки бази на Стария континент... Но самолет ни прати Русия", чуди се всекидневникът.

"Съседите и партньорите поискаха пари, за да ни помогнат в гасенето. За "братско рамо" от САЩ още не сме чули. И да не се сърдят новите ни съюзници, че благодарим на братушките. А да научат старата българска поговорка - пламне ли чергата на съседа, тичай да гасиш своята къща", заключава "Труд".

А заглавието в "24 часа" е доста красноречиво: "Гасят и търсят кой пали". Всекидневникът съобщава, че полицията и прокуратурата ще проверяват през следващите дни версията, че пожарите край Стара Загора са умишлени.

"Една част от пожарите са умишлени. Надявам се, че МВР ще открие
извършителите", твърди кметът на Стара Загора д-р Евгений Желев.

Като контрапункт на огнената стихия идва заглавието в "Дума": "10 язовира готови до четири години". Това е част от програмата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за решаване на водния проблем в страната.

Средствата за изграждането на съоръженията са предвидени в бюджета за 2008 г. и в тригодишната фискална рамка за 2008-2010 г.

Репортаж в "Дневник" е със заглавие в този дух: "Горещо лято в Студена", само че този път не става дума за пожари, а за незаконна, или поне недоказано незаконна, каменоломна.

А от "Стандарт" научаваме, че: "Спират строежите". Сахарските жеги спряха и строежите, констатира изданието.

Никой не смее да налива бетон при 43 градуса пек, уточнява вестникът и пише, че се налагала "1500 лв. глоба за шеф, който не раздава вода всеки час".

"Дневник" посочва, че: "Отчетените пред ЕС присъди за пране пари са символични". По-конкретно, за 350 хил. евро - условно наказание, за 6000 лв. - затвор.

Условни присъди и оневиняване за пране на големи суми пари, а ефективно осъждане за по-дребни финансови престъпления - този парадокс се установява при преглед на 12-те решения на съда за периода от октомври 2006 до юни т.г., отбелязва вестникът, който поискал информация от Върховната касационна прокуратура.

"Закъснялото начало и смущаващи парадокси" е озаглавен коментарът на "Дневник". Неслучайно едва от 2006 г., когато главен прокурор стана Борис Велчев, изобщо се водят процеси за пране на пари, а едва от октомври насам в съдебните зали се четат присъди за това престъпление, подчертава вестникът.

При такова закъсняло начало обаче резултатите трябва да бъдат значително по-убедителни от сегашната практика, предлагаща смущаващи парадокси. Защото проблемът не е в това колко от отчетените присъди ще зачете Брюксел, а какъв знак ще види обществото, отсъжда вестникът.

Изселници и гурбетчии ще могат да гласуват наесен, уверява пред "Сега" депутатката от БСП Мая Манолова.

Последната редакция на закона няма да ограничи българските изселници в Турция - тя предвижда възможност, ако настоящият адрес е регистриран в срок, по-малък от шест месеца преди вота, лицето да гласува по постоянния си адрес, отбелязва народната представителка.

Тя уточнява, че текстовете предстои да бъдат обсъдени в пленарната зала. Според Манолова по-точният скок на уседналост е 10 месеца, а не шест, защото статистическите данни показват, че процеси на вътрешна миграция, свързана с изборите, са започнали в началото на тази година.

"Сега" коментира под заглавие "Край Босфора шум се вдига", че общините стават все по-важни заради децентрализацията на държавата и е глупаво да се удрят конкурентните политико-икономически интереси чрез орязване на основни права на гражданите.

Правото да гласуваш би трябвало да те накара да се чувстваш отговорен и най-малкото да бленуваш да се връщаш у дома, пише авторът по повод българите в чужбина. 

Разочарован съм безкрайно от лидерите на десницата, заявява в интервю за "Труд" Неделчо Беронов, бивш председател на КС и кандидат на десницата в президентските избори през 2006 г.

Приех да съм кандидат на десните, защото исках промяна, нямах никакви
амбиции за кариера - като съдия стигнах върха и бях председателна КС, отбелязва той.

Разочарованието ми от десницата е безкрайно, на евроизборите пак не бяха заедно и затова всички пропаднаха, коментира Беронов.

Темата за десницата продължава и в "Стандарт", където депутатът от ДСБ и психиатър д-р Николай Михайлов казва:"Костов е и демон, и ангел".

Според неговото тълкуване за Иван Костов има два мита - той или е демон наприватизацията, или е ангел на антикомунизма. Между двете
възможности няма трета, затова публичният му образ не може да бъде нормализиран и укротен и в това е бедата, смята Михайлов.

Шефът на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров е потърсил среща с комисията по досиетата, информира "Труд". Киров искал да изясни неща около архивите.

Причината е скандалът, подкладен от дясната опозиция, че от документите за президента Георги Първанов, когото комисията обяви за секретен сътрудник Гоце, имало изчезнали страници, допълва изданието.

Костов видя папката "Гоце" през 1997 г. и също прецени, че Първанов не е агент на ДС, твърди в интервю за "24 часа" ген. Богомил  Бонев, който е бил министър на вътрешните работи в кабинета на Иван Костов.

Според Бонев преди 10 години в папката също е липсвал какъвто и да било документ, подписан от Първанов, и всички 20 членове на тогавашната комисия за отваряне на досиетата са решили, че няма основание да се обяви Георги Първанов за агент или секретен сътрудник на ДС.

Самият Иван Костов, който тогава беше премиер, се запозна с материалите  и също прецени, че не можем да включим Първанов в списъка с депутатите, сътрудничили на ДС, посочва  Бонев.

"24 часа" публикува в рубриката си "Анализи" материал от проф. Драгомир Драганов, оформен като "писмо до комисията по досиетата от един професор по история".

Моля да ми бъде признат официално статут на агент на България, мотивите ми са, че от 1976 г. до 1989 г., като историк, където и да съм бил, не съм спирал да нося в Родината си документи, свързани с нейната история,  пише проф. Драганов.

В анализ под заглавие "Активните мероприятия на президента" "Монитор" пише, че ако се публикува досието на агент "Комитата" (според автора
такъв е псевдонимът на Методи Димов, към чиято книга Първанов е
писал рецензия", щяло да се узнае скритото за дейността на самия
президент.

Правни сдружения ще следят парите от еврофондовете, уверява пред "24 часа" министърът на правосъдието Меглена Тачева. Българите искат справедлив съд, който постановява предсказуеми решения в разумен срок, време е да изпълним тази голяма цел, заявява тя.

Тъпчем се в градовете, селото пустее, констатира "Труд". По около 150 кв. м  жизнено пространство на човек се падат в десетте най-големи български града.

София, Пловдив, Варна са най-пренаселени и се задъхват от строителни терени, показва проучване на вестника в гражданските регистри и статистиките за населението. Същевременно селата  се обезлюдяват.

"Пари има, действаме" - така е озаглавено интервю със зам.-кмета на София по транспорта Велизар Стоилов. За първи път от 120-годишната история на столицата тя има изготвен общ градоустройствен план, който определя какво, как ще се строи и в каква перспектива, посочва той.

За децата си Москва инвестира 100 млн. евро в Камчия, обяснява в интервю за "Труд"  Станка Шопова, която е била първи секретар на ЦК на ДКМС, а сега е бизнесдама и се занимава с проекта.

Тя разказва, че Москва иска да направи Международен детски център, който ще осигурява целогодишната почивка, обучение и занимание на 2000 деца.

С каквото искате украсете герба ни - никой не следи, твърди "24 часа". 10 години след приемането на новия герб все още не се знае кое е истинското му изображение - това, което е в закона за него, или в постановлението за използването на държавния символ, коментира вестникът.

По принцип между двата документа не би трябвало да има различия, но според "24 часа" те са факт.

За финал - едно интервю с Костас Тулумтцис, шеф на Международната асоциация по сомелиерство, предлага "Труд". То е озаглавено: "Вкусът на храната определя виното".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 38 минути

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 1 час

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 3 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 4 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 4 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 4 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 5 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 5 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 5 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 5 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 5 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 5 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 6 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 6 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 6 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 7 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни