0

З а да подобрят жизнения стандарт на населението, балканските държави облагат с по-нисък данък върху добавената стойност (ДДС) основните хранителни стоки и продуктите от широка необходимост.

За да са по-достъпни за хората, с ниски ставки по ДДС на Балканите се облагат и туристическите услуги, вестниците, списанията, компютрите, билетите за кино, театър, спорти прояви, зоопаркове.

В балканските страни не е изключение редуциран ДДС да се прилага и върху не толкова често използвани стоки и услуги. Така например, в Македония за стимулиране на използването на слънчевата енергия като алтернативен енергиен източник, слънчевите батерии се облагат с пет процента ДДС.

Освен че прилагат диференцирани ставки по ДДС, балканските страни си приличат и по това, че именно тази година много от тях извършиха промени в данъчната си политика, като увеличиха броя на стоките и услугите, които се облагат с редуциран данък върху добавената стойност.

В Хърватия от август са в сила поправки към закона за данъка върху добавената стойност, според които ставката за вестници и списания вече е 10 вместо стандартната за страната от 22 процента.

"Тези промени в данъчната система, заедно с преди това въведения ДДС от 10 процента за туристическите услуги, допълнително ще подобрят жизнения стандарт на хърватските граждани и ще направят вестниците по-достъпни за обществото", заяви хърватският премиер Иво Санадер.

Данъкът върху добавената стойност е косвен данък, при който данъчнозадълженото лице по ЗДДС може да "прехвърли" данъка върху потребителя чрез включването му в цената на стоката или услугата. Така тежестта от облагането с ДДС се понася от потребителите, а не от производителите или търговците.

С данъка се облага потреблението на всички стоки и услуги на определена територия, с изключение на тези, освободени от облагане със закон.

Потребителите в Турция почувстваха от началото на юни тази година 10- процентно намаление на цените в магазините за хранителни стоки, след като тогава влезе в сила понижаването от 18 на 8 процента на ДДС за хранителните продукти.

С осем процента ДДС от догодина в Турция ще се облагат и шоколадите, шоколадовите изделия и газираните напитки.

От 1 януари 2008 година осем, вместо сегашните 18%, ще бъде и данъкът върху добавената стойност за туристическите услуги. Експерти в Анкара смятат, че намаляването на ДДС с десет пункта може да доведе до нарастване на търсенето в туризма с над 20%.

Международният валутен фонд (МВФ), под чийто надзор се намира турската икономика, изказва несъгласие с това решение, опасявайки се, че то ще има негативни последици и ще предизвика спад на постъпленията в хазната.

Турският министър на финансите Кемал Унакътан заяви, че снижаването на коефициента на ДДС не е в разрез с депозираната от правителството в МВФ програма за стабилизиране на икономиката.

Министърът определи решението на правителството за намаляване на ДДС в туризма като естествена реакция, за да може Турция да бъде конкурентна на другите държави.

Един от плюсовете, които бяха посочени по повод 100-те дни от работата на сръбското правителство миналия месец, е премахването на ДДС при покупка на първо жилище и намаляването на ДДС при компютърно оборудване от стандартната ставка за страната от 18 процента на осем процента. С 8 процента ДДС в Сърбия се облагат и хранителните продукти, някои лекарства, протези и ортопедични помощни средства, средства за диализа, медицински продукти като имплантанти.

С редуцираната ставка от 8% се облагат и учебниците, вестниците, хотелските услуги, комуналните услуги.

От облагане с ДДС са изключени образователните, медицинските, културните услуги, даренията, наемите, финансовите услуги на банки и застрахователни компании, земя, услуги при организиране на лотарии и залагания, транспорт.

Очаква се пълното премахване или най-малко намаляване на данъка върху добавена стойност за бебешките храни, дрехи и стоки.

Македония, където стандартната ставка по ДДС е 18%, реши през август да намали данъка върху добавената стойност на лекарствата и на медицинските и ортопедичните помощни средства, включително инвалидни колички, на пет процента.

"Решението на македонското правителство е съгласувано с МВФ", каза премиерът Никола Груевски. Според него намаляването на ДДС на лекарствата ще намали приходите в бюджета с 11 милиона евро.

С редуцираната ставка от 5% ДДС от края на август в Македония се облагат и компютрите, компютърните части, софтуер и слънчеви батерии.

Според македонското правителство крайният ефект от намаления ДДС за компютрите е понижаване на цената им и повишаване на тяхното използване от гражданите.

Намаляването на данъчната ставка за слънчевите батерии ще стимулира използването на слънчевата енергия като алтернативен енергиен източник.

По-ниското облагане на компютрите ще струва на бюджета около 156 милиона денара (2 600 000 евро), а на слънчевите батерии - 49 милиона денара (близо 817 000 евро).

Правителството на Македония реши в края на август да намали и ДДС за обществения транспорт от 18 на 5 процента.

В Черна гора стандартната ставка по ДДС е 17%. В страната има и редуцирана ставка от 7%, с която се облагат основни хранителни продукти, туристическите услуги, лекарствата, учебниците, книгите, транспортните услуги, вестниците и списанията, входните билети за изложби, театри, зоологически градини, спортни прояви.

На 1 юли 1996 година Албания въведе данък върху добавената стойност със стандартна ставка от 20%. Продажбата на книги в страната обаче не се облага с ДДС.

Стандартната ставка по ДДС в Босна И Херцеговина е 17%.

Данъкът върху добавената стойност се прилага във всички страни от Европейския съюз. Според директивите на ЕС съществува задължителна минимална ставка за ДДС и тя е 15%.

Кипър прилага допустимата най-ниска стандартна ставка - 15%. В страната се прилагат и две редуцирани ставки - от 5 и 8 процента, за хранителните продукти, книгите, вестниците и транспортните услуги. С 5 процента ДДС се облага и туризмът.

Гърция се стреми да следва гъвкава данъчна политика по отношение на прилагането на данъка върху добавената стойност. В страната стандартната ставка е 19%, но храните и лекарствата се облагат с 9% ДДС, а книгите и вестниците - с 4,5%.

Въпреки опитите на гръцките власти да търсят пътища за намаляване на данъчната тежест, бягството от налози продължава да е национален феномен и две от всеки пет фирми продължават да не си плащат ДДС.

Според данни от местния печат размерът на санкциите заради неплатен ДДС само за последната година е надхвърлил 6 милиона евро.

В Словения стандартната ставка е 20%, но страната има и редуцирана ставка от 8,5% ДДС. Годишните приходи от ДДС в Словения са в размер от близо 9% от БВП и възлизат на 22% от общите постъпления от данъци в бюджета.

Стандартната ставка по ДДС в Румъния е 19%. С 9% ДДС обаче се облагат лекарствата, хотелските услуги, вестниците, книгите, ортопедичните помощни средства, билетите за кината и музеите.

Неотдавна румънската опозиция призова ДДС за хляба, млякото, месото, олиото и захарта да бъде намален на 5%.

Финансовият министър Варужан Восганян заяви, че намаляването на данъка върху добавената стойност на основни хранителни продукти е отворена опция, но че първо трябва да се анализира въздействието от въвеждане на подобна мярка.

"В бъдеще ще работим за намаляване на ДДС на продукти за широко потребление", обеща Восганян.


Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Подарих на жена ми книгата "Как да пестим пари"... Сега не пуша, ходя на работа пеша и съм свалил 5 килограма.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

а

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадал

България Преди 52 минути

Инцидентът се е случил на булевард "Сливница"

насилие

ЕС прие първото законодателство за борбата с насилието над жени

Свят Преди 2 часа

Все още обаче страните членки не могат да постигнат съгласие за общо определение за сексуалното насилие

Десетки миряни отново се събраха в Роженския манастир на третия ден от Великден, когато се чества чудотворната икона "Света Богородица – Вратарница"

Почетоха чудотворната икона „Света Богородица – Вратарница“ (СНИМКИ)

България Преди 2 часа

Копието на чудотворната икона, което е в Роженския манастир, е изработено през 1790 г.

войник

Американският войник, задържан по обвинения за кражба в Русия, остава в ареста

Свят Преди 2 часа

По първоначални информации, той ще бъде задържан до 2 юли

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Торнадо „широко миля“ причинява масово унищожение в Оклахома (СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

По данни на метеорологичната служба най-малко 15 торнада са се спуснали в централната част на САЩ

<p>&bdquo;Един милион процента&ldquo; руснак: Стивън Сегал се появи на клетвата на Путин&nbsp;</p>

Стивън Сегал присъства на встъпването в длъжност на Путин (СНИМКИ)

Свят Преди 3 часа

Сегал е приятел на Путин от години

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Двама украинци са задържани, готвели убийството на Зеленски

Свят Преди 3 часа

Заговорът е бил координиран от Русия

<p>Актуална информация за подготовката на изборите</p>

Заместник-председателят на ЦИК: Подготовката на изборите върви нормално и в срок

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

До момента в ЦИК за членове на ЕП документи за регистрация са подали 24 партии и коалиции

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Най-малко 5 са жертвите на срутилата се сграда в Южна Африка

Свят Преди 4 часа

Сградата още е била в строеж и е рухнала в момент, в който на строителната площадка е имало десетки работници

<p>Родителите на Мади пропуснаха бдението ѝ, за да избягат на тайна почивка</p>

Родителите на Мади пропуснаха бдението за годишнината от изчезването ѝ

Свят Преди 4 часа

Кейт и Джери предпочетоха да не присъстват на бдението в петък вечер, а вместо това избягаха на тайна "крайно необходима почивка"

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Обиск в офиса на германския евродепутат, чийто сътрудник бе арестуван

Свят Преди 4 часа

Кра потвърди в социалната мрежа „Екс“, че се обискира офис на бившия му сътрудник

<p>Информацията&nbsp;за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна</p>

ОЗХО: Информацията за употреба на химическо оръжие в Украйна е недостатъчна

Свят Преди 4 часа

Въпреки това организацията определи ситуацията като "нестабилна"

<p>&quot;Бях в шок. Не можех да повярвам&quot;: Жена спечели 600 пъти повече от лотарията&nbsp;</p>

Жена помисли, че е спечелила $75 от лотарията, но наградата се оказва $50 000

Свят Преди 4 часа

Жената получила над 600 пъти по-голяма печалба от очакваното

<p>Левитираща железопътна система: Първият влак на&nbsp;Луната</p>

Очакваме първата железница на Луната през следващото десетилетие

Любопитно Преди 4 часа

Как и кога точно да очакваме първата железница на Луната четете в следващите редове

<p>ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах</p>

"В Газа няма безопасна зона": ЕС и Египет осъдиха военната операция в Рафах

Свят Преди 4 часа

"Ситуацията е драматична и продължава да се влошава", смята германският министър на развитието