0

В часа, в който Стив Кайл трябва да отиде на първото си интервю за работа в България, той е облечен в най-мръсните си дрехи и чисти тоалетната в квартирата си.

Просто бил забравил за срещата. Следва обаждане и без да се преоблича, той се насочва към мястото на интервюто. Кайл обяснява идеите си с няколко рисунки и започва работа почти веднага. Само след няколко месеца е поканен на среща на... летището в Цюрих, където собствениците на ИТ компанията "Сайънт" (тогава тя още носи името "Уизком") му предлагат поста главен изпълнителен директор във фирмата. Кайл приема. И този път носи костюм.

Четири години по-късно Кайл и 160-те служители на "Сайънт" са фактор в ИТ сферата в България. Но нестандартността на австралиеца и бунтарският му характер бързо му създават име на вълка в кошарата.

Когато Стив Кайл пристига в България, първото нещо, което прави, е да натъпче раницата си с багаж и за един месец да се отдаде на страстта си към пътешествията. Обикаля плажовете със съпругата си, търси красивите места в страната.

Съпругата на Кайл се казва Кристина, българка е, а двамата се запознават в университета в Аризона, където Стив учи психология.

Американската виза на Кристина изтича през 1999 г. и след тригодишен престой в Австралия, родината на Стив, през 2002 г. двамата идват да живеят в България. Женят се същото лято. Планът им е да останат само за две години, защото Стив не обича да се задържа на едно място дълго време. Но Стив Кайл, който в живота си е оставял толкова много неща зад гърба си и не е спрял да обикаля света, е в България вече четири години. Но всичко това с уговорката, че

Не се знае къде ще е догодина

"Сайънт" е основана в швейцарския град Цуг през 1996 г. като "Уизком". Там е само централата на фирмата. Софтуерните продукти за клиентите се разработват първоначално в София, а по-късно и във Варна. Кайл променя името от "Уизком" на "Сайънт" почти веднага след като поема компанията. Така той поставя началото на новата й визия - в ИТ средите "Уизком" звучи като поредната издънка на дотком вълната и съответно е твърде ограничаващо. А идеята на Кайл е компанията да е конкурентна в световен мащаб.

През 2005 г. "Сайънт" открива програмистко бюро в град Хошимин във Виетнам. Кайл открито заявява, че България е малка, за да поеме растежа на компанията. Оплаква се от липсата на правителствена подкрепа за малкия и средния бизнес в страната, от недостига на добре подготвени специалисти и посочва, че България губи аутсорсинг състезанието с азиатските държави.

Заради това в ИТ бранша го смятат за един постоянно мрънкащ чужденец. Глобалната визия за "Сайънт" и откровеността му печелят на Кайл твърде много врагове. Още повече когато критикува и местната политика и култура. И отгоре на всичко е направил малка културна революция, влизайки на конкурентния пазар във Виетнам.

За австралиеца Кайл е много лесно да каже, че в България политиката е късогледа и недалновидна по отношение на образованието. Че обслужването в страната смърди. Че правителството не разбира от икономика, защото не подпомага малките и средните предприемачи. Че като цяло икономиката в страната не е ориентирана към търсене и предлагане.

И, да, че тук сме жертви на "баба-културата", защото твърде много деца се възпитават от хора, които са от едно съвсем друго поколение. И колкото и всички тези твърдения да са измъкнати от културния контекст и от този на прехода, всички те са толкова верни, че боли.

"Не ме разбирайте погрешно, ние не тръгваме срещу България, по-скоро се опитваме да покажем, че, както е казал Томас Джеферсън, страната се нуждае от свежа кръв."

Стив Кайл е седнал на пода в малкия си кабинет и казва, че всъщност е убеден, че както "баба-културата", така и проблемите на образованието в България ще бъдат отстранени. Но просто смята, че нещата могат да се развият и много по-бързо. Да

седи небрежно на пода в кабинета си

и да отпива ракия от "меджик-дамаджаната", в която са смесени вкусовете на поне 50 вида ракия е нещо нормално за Стив Кайл. Стилните му ризи са винаги разгащени, най-горните копчета - разкопчани, а да сложи костюм е събитие.

В офиса на "Сайънт" Стив говори много, всъщност говори с всички и го прави толкова непринудено, че е трудно да се повярва, че именно това е главният изпълнителен директор на компанията. И говори с пет английски и една българска дума, основно съществителни - сняг, година; или конче и жабче, когато стане въпрос за децата му.

Преди години в Китай той вижда как един човек прави бизнес с един казан, пълен със супа. Ден и нощ той е на огъня, а съставките в него постоянно се добавят. До такава степен, че вече никой не знае какво точно има във въпросната супа, но тя става все по-вкусна.

В София, Стив си купува една дамаджана, пълни я с ракия, но никога не я изпразва до дъно. Докато преподава в Американския университет в Благоевград, получава достатъчно домашна от студентите си, за да твърди, че вече не е наясно какво точно има в "меджик-дамаджаната".

Кайл израства по света. Баща му е инспектор на газопроводи и семейството сменя държавата всяка година. Минава се през Азия, Африка, Европа и Америка, а заради националността на родителите си притежава американски, австралийски и португалски паспорти. Оформен в различните култури, Кайл твърди, че човек трябва да е модерен номад и именно заради това досега никога не си е купувал жилище. В София също живее под наем. Пък и без това не разбира защо цените на апартаментите тук са толкова високи.

Стив намира в Америка както съпругата си Кристина, така и важната жена в компанията. Диана Найденова живее в Калифорния със зелена карта, работи като финансов директор в ИТ фирма, но е решила да се върне в България и кандидатства в "Сайънт" по обява в интернет. По същото време Кайл е точно в Калифорния и се обажда на Найденова.

"Дори не можахме да се видим, казва тя, но и по телефона Стив провокира интереса ми." Нарича го човек, който не се вписва в правилата. "В началото Стив не е приет лесно, защото почти веднага сменя някои от основните хора в мениджмънта на "Сайънт". А и българинът не е човек, който ще се примири, че един чужденец ще дойде и ще му каже как да си върши работата".

Това, което Стив Кайл донася в "Сайънт", е много повече от привидната му непринуденост и приятелското отношение към служителите. Психологът в него му помага да сключва добри сделки и постоянно да намира нови клиенти. Бизнесменът - постоянно да търси печалбата и развитието на компанията.

Кайл твърди, че предпочита "Сайънт" да изпълнява поръчки на малки компании, но и че на практика големите клиенти финансират фирмата му. И винаги се придържа към тезата - не може да правиш бизнес с някого, с когото не можеш да излезеш и да изпиеш една бира.

"Не мислех, че ще мога да направя кариера с първото си образование", Стив Кайл отговаря така на въпроса колко лесно е за него да остави фармацевтичната индустрия зад гърба си (специалността му, преди да се захване с психология).

"А и винаги съм бил бунтар"

Той защитава дипломна работа, в която обяснява връзката между проблемите на мъжете с простатата, съответния недостиг на сън и влиянието на това върху цялостното настроение на даден човек. След дипломирането си започва работа за фирма за медицински проучвания. После консултира фирми от бранша и открива света на продажбите.

Кайл е лицето на "Сайънт" пред клиентите, предлага аутсорсинг услуги и е толкова решен да успее, че в интернет форумите го обвиняват, че служителите му са просто инструмент за постигне целите на фирмата. От друга страна, човек едва ли би си помислил нещо подобно, ако наблюдава следната ситуация: бирено парти в сградата на "Сайънт". Стив Кайл е отворил поредната "Каменица", събрал е куп колеги около себе си и разказва истории. Всички се смеят, той е като магнит. Нестандартен чешит, който с поведението си излъчва безспирна енергия.

Последният пирон в негативния имидж на Кайл в България забива една статия в "Икономист" от миналия декември. В нея се описва мнението на главния изпълнителен директор на "Сайънт" за негативната среда за бизнес в България. Кайл разказва, че е имал поредица срещи с всевъзможни министри, в които е обяснявал позицията си, но никой не го е разбрал.

Журналистът от "Икономист" обаче го прави. Статията е последвана от цунами от коментари в интернет форумите, в които Кайл е обрисуван с куп цинизми и призован да си ходи от България, щом тук не му харесвало. Глобалното село го очаквало.

Почти година по-късно. "Сайънт" е обявен за един от най-добрите работодатели в България. Стив Кайл е застанал пред бялата дъска в кабинета си, вътре са три момичета от маркетинг отдела на фирмата. Той рисува една крива черта и обяснява, че това е Берлинската стена. После започва да разсъждава върху влиянието на студената война върху световната икономика.

"В момента още се учим как да се представяме на световния пазар, включително и как да работим с хора от друга култура като тази във Виетнам, казва Кайл след края на едночасовата лекция. Основното, което преподавах в Американския университет, опитвам да наложа и тук - българите трябва да се научат да мислят глобално." А неговият опит показва, че това не е никак лесно.

Визитка

Житейски факти:

- Роден е през 1972 г. в Австралия

- Женен, с две деца

Образование:

- Завършва психология в University of Arizona през 1995 г.

- През 2003 г. получава MBA в Souther- Cross University, Австралия

Връхни точки в кариерата:

- Маркетинг директор на ISIS 2000 в Аризона 1997 - 1998 г.

- Генерален мениджър на BMC Media в Сидни, Австралия 1999 - 2000 г.

- Управляващ директор на Inherint в Сидни, Австралия 2000 - 2002 г.

- Главен изпълнителен директор на Sciant AG - от 2002 г.

- Доцент в Американския университет в Благоевград - 2004 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Кога ще се прибереш днес Слънчо? - Днес Слънчо няма да се прибира! След работа ще оди на кръчма и ще се прибере пияната…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция отменя извънредното положение в Нова Каледония

Франция отменя извънредното положение в Нова Каледония

Свят Преди 11 минути

Въпреки че ситуацията до голяма степен се е успокоила, летището на столицата Нумеа ще остане затворено за всички пътнически полети поне до 2 юни

Седем млади слона се удавиха в Шри Ланка

Седем млади слона се удавиха в Шри Ланка

Свят Преди 12 минути

Животните са починали вследствие на наводненията, причинени от мусоните в източната част на страната

Бедствието в Папуа Нова Гвинея: Повече от 2000 души са затрупани в свлачището

Бедствието в Папуа Нова Гвинея: Повече от 2000 души са затрупани в свлачището

Свят Преди 49 минути

То стана в петък в отдалечен северен район на страната

<p>Ето какво е &quot;Ефектът Скъли&quot;</p>

"Ефектът Скъли": Ето какво е и кои са кандидатите за модерния му вариант

Любопитно Преди 59 минути

Скъли създаде голяма база от фенове и се оказа ключова в актуализирането на представянето на жените на екрана

Парадоксът с радиоактивните прасета в Чернобил е разбит

Парадоксът с радиоактивните прасета в Чернобил е разбит

Любопитно Преди 1 час

Оказва се, че тези украински свине са облъчени не само от печално известната катастрофа от 1986 г.

Артуро Ривера Мартинес във вихъра на кулинарните си умения

Скромен щанд за тако в Мексико е първият, удостоен със звезда Мишлен

Любопитно Преди 1 час

Когато умението да уловиш същността на гурме храната е над всичко останало

Кои и какви са хуманоидните роботи, които правят автомобили

Кои и какви са хуманоидните роботи, които правят автомобили

Технологии Преди 1 час

Apollo, Optimus и Figure 01 "работят" за Mercedes, Tesla и BMW, но не са единствените

Мъж загина на място при катастрофа в Бургаско

Мъж загина на място при катастрофа в Бургаско

България Преди 1 час

Блъснал се е в крайпътно дърво при навлизане в десен завой

<p>Ще минаваме София-Бургас с високоскоростен влак до 2027 г.&nbsp;</p>

Ще минаваме София-Бургас с високоскоростен влак до 2027 г.

България Преди 1 час

Чакаме и осем двуетажни влака от Швейцария, обяви още служебният транспортен министър Георги Гвоздейков

Пожар в сградата на общината в Перник

Пожар в сградата на общината в Перник

България Преди 2 часа

Вероятната причина е късо съединение

Главчев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Главчев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

България Преди 2 часа

НАТО остава гарант за сигурност и просперитета на страната ни, посочи служебният премиер

<p>Ожесточена битка за потънал кораб със съкровища за милиарди&nbsp;</p>

Проучват потънал 300-годишен испански кораб, пълен със съкровища за милиарди долари

Любопитно Преди 2 часа

Колумбия стартира началната фаза на подводната експедиция за проучването на испанския военен кораб

Ден на траур в Харков след руските атаки, които взеха 16 жертви

Ден на траур в Харков след руските атаки, които взеха 16 жертви

Свят Преди 2 часа

Сред загиналите е и момиче на 12 години

Пълен списък на тазгодишните лауреати от кинофестивала в Кан

Пълен списък на тазгодишните лауреати от кинофестивала в Кан

Свят Преди 3 часа

Официалният уебсайт на Кинофестивала в Кан публикува списък с лауреатите на 77-то му издание

Как се стигна до катастрофата, при която мантинела разряза кола в София

Как се стигна до катастрофата, при която мантинела разряза кола в София

България Преди 3 часа

Инцидентът стана на столичния булевард „Ботевградско шосе”

Четвъртокласниците се явяват днес и утре на НВО

Четвъртокласниците се явяват днес и утре на НВО

България Преди 3 часа

Учениците трябва да покажат наученото чрез решаване на тест в рамките на 60 минути