0

В часа, в който Стив Кайл трябва да отиде на първото си интервю за работа в България, той е облечен в най-мръсните си дрехи и чисти тоалетната в квартирата си.

Просто бил забравил за срещата. Следва обаждане и без да се преоблича, той се насочва към мястото на интервюто. Кайл обяснява идеите си с няколко рисунки и започва работа почти веднага. Само след няколко месеца е поканен на среща на... летището в Цюрих, където собствениците на ИТ компанията "Сайънт" (тогава тя още носи името "Уизком") му предлагат поста главен изпълнителен директор във фирмата. Кайл приема. И този път носи костюм.

Четири години по-късно Кайл и 160-те служители на "Сайънт" са фактор в ИТ сферата в България. Но нестандартността на австралиеца и бунтарският му характер бързо му създават име на вълка в кошарата.

Когато Стив Кайл пристига в България, първото нещо, което прави, е да натъпче раницата си с багаж и за един месец да се отдаде на страстта си към пътешествията. Обикаля плажовете със съпругата си, търси красивите места в страната.

Съпругата на Кайл се казва Кристина, българка е, а двамата се запознават в университета в Аризона, където Стив учи психология.

Американската виза на Кристина изтича през 1999 г. и след тригодишен престой в Австралия, родината на Стив, през 2002 г. двамата идват да живеят в България. Женят се същото лято. Планът им е да останат само за две години, защото Стив не обича да се задържа на едно място дълго време. Но Стив Кайл, който в живота си е оставял толкова много неща зад гърба си и не е спрял да обикаля света, е в България вече четири години. Но всичко това с уговорката, че

Не се знае къде ще е догодина

"Сайънт" е основана в швейцарския град Цуг през 1996 г. като "Уизком". Там е само централата на фирмата. Софтуерните продукти за клиентите се разработват първоначално в София, а по-късно и във Варна. Кайл променя името от "Уизком" на "Сайънт" почти веднага след като поема компанията. Така той поставя началото на новата й визия - в ИТ средите "Уизком" звучи като поредната издънка на дотком вълната и съответно е твърде ограничаващо. А идеята на Кайл е компанията да е конкурентна в световен мащаб.

През 2005 г. "Сайънт" открива програмистко бюро в град Хошимин във Виетнам. Кайл открито заявява, че България е малка, за да поеме растежа на компанията. Оплаква се от липсата на правителствена подкрепа за малкия и средния бизнес в страната, от недостига на добре подготвени специалисти и посочва, че България губи аутсорсинг състезанието с азиатските държави.

Заради това в ИТ бранша го смятат за един постоянно мрънкащ чужденец. Глобалната визия за "Сайънт" и откровеността му печелят на Кайл твърде много врагове. Още повече когато критикува и местната политика и култура. И отгоре на всичко е направил малка културна революция, влизайки на конкурентния пазар във Виетнам.

За австралиеца Кайл е много лесно да каже, че в България политиката е късогледа и недалновидна по отношение на образованието. Че обслужването в страната смърди. Че правителството не разбира от икономика, защото не подпомага малките и средните предприемачи. Че като цяло икономиката в страната не е ориентирана към търсене и предлагане.

И, да, че тук сме жертви на "баба-културата", защото твърде много деца се възпитават от хора, които са от едно съвсем друго поколение. И колкото и всички тези твърдения да са измъкнати от културния контекст и от този на прехода, всички те са толкова верни, че боли.

"Не ме разбирайте погрешно, ние не тръгваме срещу България, по-скоро се опитваме да покажем, че, както е казал Томас Джеферсън, страната се нуждае от свежа кръв."

Стив Кайл е седнал на пода в малкия си кабинет и казва, че всъщност е убеден, че както "баба-културата", така и проблемите на образованието в България ще бъдат отстранени. Но просто смята, че нещата могат да се развият и много по-бързо. Да

седи небрежно на пода в кабинета си

и да отпива ракия от "меджик-дамаджаната", в която са смесени вкусовете на поне 50 вида ракия е нещо нормално за Стив Кайл. Стилните му ризи са винаги разгащени, най-горните копчета - разкопчани, а да сложи костюм е събитие.

В офиса на "Сайънт" Стив говори много, всъщност говори с всички и го прави толкова непринудено, че е трудно да се повярва, че именно това е главният изпълнителен директор на компанията. И говори с пет английски и една българска дума, основно съществителни - сняг, година; или конче и жабче, когато стане въпрос за децата му.

Преди години в Китай той вижда как един човек прави бизнес с един казан, пълен със супа. Ден и нощ той е на огъня, а съставките в него постоянно се добавят. До такава степен, че вече никой не знае какво точно има във въпросната супа, но тя става все по-вкусна.

В София, Стив си купува една дамаджана, пълни я с ракия, но никога не я изпразва до дъно. Докато преподава в Американския университет в Благоевград, получава достатъчно домашна от студентите си, за да твърди, че вече не е наясно какво точно има в "меджик-дамаджаната".

Кайл израства по света. Баща му е инспектор на газопроводи и семейството сменя държавата всяка година. Минава се през Азия, Африка, Европа и Америка, а заради националността на родителите си притежава американски, австралийски и португалски паспорти. Оформен в различните култури, Кайл твърди, че човек трябва да е модерен номад и именно заради това досега никога не си е купувал жилище. В София също живее под наем. Пък и без това не разбира защо цените на апартаментите тук са толкова високи.

Стив намира в Америка както съпругата си Кристина, така и важната жена в компанията. Диана Найденова живее в Калифорния със зелена карта, работи като финансов директор в ИТ фирма, но е решила да се върне в България и кандидатства в "Сайънт" по обява в интернет. По същото време Кайл е точно в Калифорния и се обажда на Найденова.

"Дори не можахме да се видим, казва тя, но и по телефона Стив провокира интереса ми." Нарича го човек, който не се вписва в правилата. "В началото Стив не е приет лесно, защото почти веднага сменя някои от основните хора в мениджмънта на "Сайънт". А и българинът не е човек, който ще се примири, че един чужденец ще дойде и ще му каже как да си върши работата".

Това, което Стив Кайл донася в "Сайънт", е много повече от привидната му непринуденост и приятелското отношение към служителите. Психологът в него му помага да сключва добри сделки и постоянно да намира нови клиенти. Бизнесменът - постоянно да търси печалбата и развитието на компанията.

Кайл твърди, че предпочита "Сайънт" да изпълнява поръчки на малки компании, но и че на практика големите клиенти финансират фирмата му. И винаги се придържа към тезата - не може да правиш бизнес с някого, с когото не можеш да излезеш и да изпиеш една бира.

"Не мислех, че ще мога да направя кариера с първото си образование", Стив Кайл отговаря така на въпроса колко лесно е за него да остави фармацевтичната индустрия зад гърба си (специалността му, преди да се захване с психология).

"А и винаги съм бил бунтар"

Той защитава дипломна работа, в която обяснява връзката между проблемите на мъжете с простатата, съответния недостиг на сън и влиянието на това върху цялостното настроение на даден човек. След дипломирането си започва работа за фирма за медицински проучвания. После консултира фирми от бранша и открива света на продажбите.

Кайл е лицето на "Сайънт" пред клиентите, предлага аутсорсинг услуги и е толкова решен да успее, че в интернет форумите го обвиняват, че служителите му са просто инструмент за постигне целите на фирмата. От друга страна, човек едва ли би си помислил нещо подобно, ако наблюдава следната ситуация: бирено парти в сградата на "Сайънт". Стив Кайл е отворил поредната "Каменица", събрал е куп колеги около себе си и разказва истории. Всички се смеят, той е като магнит. Нестандартен чешит, който с поведението си излъчва безспирна енергия.

Последният пирон в негативния имидж на Кайл в България забива една статия в "Икономист" от миналия декември. В нея се описва мнението на главния изпълнителен директор на "Сайънт" за негативната среда за бизнес в България. Кайл разказва, че е имал поредица срещи с всевъзможни министри, в които е обяснявал позицията си, но никой не го е разбрал.

Журналистът от "Икономист" обаче го прави. Статията е последвана от цунами от коментари в интернет форумите, в които Кайл е обрисуван с куп цинизми и призован да си ходи от България, щом тук не му харесвало. Глобалното село го очаквало.

Почти година по-късно. "Сайънт" е обявен за един от най-добрите работодатели в България. Стив Кайл е застанал пред бялата дъска в кабинета си, вътре са три момичета от маркетинг отдела на фирмата. Той рисува една крива черта и обяснява, че това е Берлинската стена. После започва да разсъждава върху влиянието на студената война върху световната икономика.

"В момента още се учим как да се представяме на световния пазар, включително и как да работим с хора от друга култура като тази във Виетнам, казва Кайл след края на едночасовата лекция. Основното, което преподавах в Американския университет, опитвам да наложа и тук - българите трябва да се научат да мислят глобално." А неговият опит показва, че това не е никак лесно.

Визитка

Житейски факти:

- Роден е през 1972 г. в Австралия

- Женен, с две деца

Образование:

- Завършва психология в University of Arizona през 1995 г.

- През 2003 г. получава MBA в Souther- Cross University, Австралия

Връхни точки в кариерата:

- Маркетинг директор на ISIS 2000 в Аризона 1997 - 1998 г.

- Генерален мениджър на BMC Media в Сидни, Австралия 1999 - 2000 г.

- Управляващ директор на Inherint в Сидни, Австралия 2000 - 2002 г.

- Главен изпълнителен директор на Sciant AG - от 2002 г.

- Доцент в Американския университет в Благоевград - 2004 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между блондинки: - Муцка, имам две добри новини! - О, какви са? - Направих си тест за бременност и се оказа положителен. Бременна съм! -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
уран

Австралия закрива ураново находище, за да предпази аборигенско племе

Любопитно Преди 27 минути

Това е едно от най-големите неизползвани находища на висококачествен уран в света

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Google Gemini стана още по-бърз и умен и на български

Технологии Преди 2 часа

Новата версия вече се предлага на над 40 езика в 230 държави

<p>&quot;Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола&ldquo;</p>

"Гардиън“: Победа на Тръмп оставя Украйна на произвола

Свят Преди 10 часа

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Грандиозно откриване на Олимпийските игри в Париж

Свят Преди 11 часа

За грандиозната церемонията в Париж пристигнаха повече от 100 високопоставени представители на страни от целия свят

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Олимпийските игри започват без примирието на Макрон

Свят Преди 11 часа

Френските дипломати се надяваха да използват това олимпийско примирие за преговори за Украйна

Главният архитект на София подаде оставка

Главният архитект на София подаде оставка

България Преди 12 часа

В понеделник ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

След решението на КС може да започне избор на главен прокурор

България Преди 12 часа

Проф. Киров отбеляза, че изборът на главен прокурор може да направи нов състав на Висшия съдебен съвет

Отново критична ситуация на границата с Гърция

Отново критична ситуация на границата с Гърция

България Преди 13 часа

Пожарникари, горски служители и военни с пръскачки и лопати опитват да не допуснат огъня на наша територия

Русия призна: Кризата е катастрофална

Русия призна: Кризата е катастрофална

Свят Преди 13 часа

Песков: Живеем в най-голямата държава в света, но всяка година сме все по-малко

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

Ваканцията на депутатите ще е от 17 до 31-ви август

България Преди 14 часа

Темата за депутатската ваканция беше обсъдена вчера на председателски съвет

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

Задържаха българи за оскверняване на Мемориала на Холокоста в Париж

България Преди 14 часа

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците

<p>&quot;Емоционалните белези ще се лекуват с години&quot;</p>

"Емоционалните белези ще се лекуват с години": Ужасът на войната в Израел

Свят Преди 15 часа

В Газа повече от един милион палестински деца са травмирани от широко разпространената смърт и разрушения

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Остър конфликт между СЗО и тютюнопроизводителите в Малави

Свят Преди 15 часа

Кампанията срещу тютюнопушенето на СЗО казва, че отглеждането на тютюн представлява сериозен риск за общественото здраве

<p>&quot;Тези рестрикции нарушават човешките им права&quot;</p>

Законни ли са "виртуалните процеси" срещу политически затворници в Никарагуа (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

"Тези рестрикции нарушават човешките им права"

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Трите сестри, които искат да спасят планетата (ВИДЕО)

Свят Преди 15 часа

Проектът за устойчива мода има икономическо, екологично и социално въздействие